EL TSUNAMI DEMOCRÀTIC FA ANAR DE CORCOLL A LA POLICIA

“La ubiq√ľitat del Tsunami Democr√†tic fa anar de corcoll la policia ”
La capacitat de convocatòria multitudinària i instantània del moviment sobrepassa els cossos policíacs, resignats a esperar durant hores abans de desallotjar els manifestants

( ROGER GRAELLS )
Aquesta setmana, el Tsunami Democr√†tic ha demostrat una gran capacitat d‚Äôubiq√ľitat que ha fet anar de corcoll la policia. Ni els Mossos ni la policia espanyola ni la Gu√†rdia Civil no tenen la capacitat d‚Äôaturar-ne les convocat√≤ries, arriben sempre tard i han d‚Äôassumir hores de talls i desgast dels agents abans de desallotjar els manifestants. Gran part de l‚Äô√®xit de les accions √©s gr√†cies a l‚Äôaplicaci√≥, que s‚Äôha provat per primera vegada a gran escala i que ha superat els atacs de l‚Äôestat espanyol i els entrebancs judicials per a funcionar a ple rendiment.

Amb els missatges de coordinaci√≥ de l‚Äôaplicaci√≥, el canal de Telegram ‚Äďque supera els 407.000 subscriptors‚Äď i el compte de Twitter, el Tsunami Democr√†tic ha demostrat que t√© una capacitat de convocat√≤ria multitudin√†ria i instant√†nia. La gent, que fa palesa una gran disciplina, respon a les consignes que arriben. ‚ÄėPotser s√≠ que s√≥n tan xaiets com diuen‚Äô, comentava un manifestant ir√≤nicament a la Jonquera.

La primera acci√≥ convocada era el tall de la A-9 al Pert√ļs. Hi havia alguna sospita, per√≤ l‚Äôimpacte d‚Äôuna organitzaci√≥ que va funcionar com un engranatge perfecte va sorprendre tothom. Aix√≤ va obligar a actuar el govern franc√®s, que hi va enviar la Gendarmeria a expulsar els manifestants cap al sud, on ja esperaven els Mossos. Tanmateix, la gentada, els vehicles i les barricades dificultaven l‚Äôactuaci√≥ de la policia francesa, que es va veure obligada a fer gu√†rdia tot el vespre i tota la matinada fins que arribessin els refor√ßos i sort√≠s el sol. Durant aquelles hores, en qu√® molts es van fotografiar amb els agents i els van oferir menjar, la Gendarmeria va mostrar-se comprensiva amb la protesta i sorpresa amb l‚Äôactitud pac√≠fica de la gent.

Arran de la dissoluci√≥ de dimarts al mat√≠, el Tsunami Democr√†tic va respondre r√†pidament convocant a tallar la N-II a la Jonquera. Molta gent ja se n‚Äôhavia anat cap al Pert√ļs o en direcci√≥ sud i va redirigir-se al poliesportiu de la Jonquera. Molts manifestants hi van anar caminant, uns cinc quil√≤metres en baixada que es podien rec√≥rrer en poc menys d‚Äôuna hora. Novament, la convocat√≤ria va ser reeixida i, mentre no es reobria la AP-7 perqu√® els serveis de neteja havien de tornar a habilitar la via, es va blocar amb √®xit la N-II. D‚Äôaquesta manera, les dues vies principals que uneixen l‚Äôestat espanyol amb la resta d‚ÄôEuropa per Catalunya van quedar inutilitzades durant hores.

Del ‚Äėpassi-ho b√©‚Äô a la Jonquera a tallar la AP-7 a Salt
A primera hora de la tarda de dimarts, els manifestants que tallaven la N-II esperaven la seg√ľent indicaci√≥ del Tsunami. Tan bon punt van rebre l‚Äôav√≠s de concentraci√≥ al Parc Central de Girona ‚Äďque va resultar que era un esquer per a la policia‚Äď, la mobilitzaci√≥ es va dissoldre com un terr√≤s de sucre i tothom va anar a cercar els seus cotxes, acomiadant-se ir√≤nicament dels agents que mantenien el cord√≥ polic√≠ac amb crits de ‚Äėpassi-ho b√©‚Äô. Ni els Mossos ni la Gu√†rdia Civil no entenien qu√® passava.

De cop i volta, la AP-7 va omplir-se de cotxes baixant en sentit sud cap a Girona. Els Mossos van traslladar-se ràpidament a l’estació del TGV, al costat del Parc Central, per evitar l’ocupació de les vies i la interrupció del trànsit ferroviari. Tanmateix, a les sis de la tarda, el Tsunami Democràtic donava el cop de gràcia convocant el tall a la AP-7 a Salt. Els Mossos van blocar ràpidament els accessos a l’autopista, però el tall ja era efectiu i estava consolidat, amb un nou escenari muntat del no res.


La Guàrdia Civil va haver de retirar-se de la AP-7 dimarts al vespre.

Una desena de gu√†rdies civils van arribar a uns cent metres del nou escenari, que consistia en un parell d‚Äôaltaveus i un micr√≤fon. Per megafonia, van advertir la gent que abandon√©s el tall, per√≤ ning√ļ no es va moure. Novament, un av√≠s de c√†rrega amb les escopetes de bales de goma que s‚Äôenfilaven per sobre dels cascs. Per√≤ no hi havia por entre els manifestants, i la Gu√†rdia Civil va haver de resignar-se i abandonar la posici√≥ al vespre.

Els antiavalots no actuen mai sense saber del cert que aconseguiran el seu objectiu. Dimecres al matí, desenes d’agents de la Brimo i de la policia espanyola arribaven a la zona de la mobilització i començaven a avançar línies davant el mig miler de manifestants que hi romanien, que havien acordat en assemblea no oposar cap resistència a la dissolució. Mentre la gent abandonava la zona, se sentien trets, probablement de foam i dissuasius. Els agents van seguir un grup de manifestants pels carrers de Salt, fins que van acabar-se disgregant, fent cas omís d’un petit grup que volia plantar cara a la policia i que va bastir en pocs minuts un parell de barricades. Exasperats per la falta de seguiment, van acabar claudicant.

El Tsunami havia desconvocat l’acció al matí, i donava per acabats els tres dies de mobilitzacions al nord del país. Ara, tots els ulls miren al partit entre el Barça i el Madrid del 18 de desembre al Camp Nou.

Informa:VILAWEB.CAT (16-11-2019)

304 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: