EL VIRUS FA DIFÍCIL EL DIÀLEG: AVIAT, UNA ESPANYA MÉS CENTRALISTA

“El virus fa més difícil el diàleg”
( PERE MARTÍ )
Virtual. Aquesta setmana s’havia de fer a Barcelona la segona reunió de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. Però divendres passat, en una conversa telefònica, els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez van decidir finalment de suspendre la reunió de mutu acord. La Generalitat va fer un últim intent de salvar el diàleg proposant que la reunió es fes de forma telemàtica, però la Moncloa ho va descartar, tot i que aquests darrers dies Pedro Sánchez n’ha fet moltes, com per exemple la reunió amb tots els presidents autonòmics de diumenge passat. Dos dies després d’haver rebutjat la de Barcelona. Si el diàleg fos tan important per a la Moncloa, ja s’hauria fet una reunió virtual, com proposava la Generalitat. Sánchez prefereix de reunir-se virtualment amb tots els presidents autonòmics, per reforçar la imatge del cafè per a tothom, que no mantenir la taula de diàleg bilateral amb Catalunya.

L’altre motiu per a desconvocar la reunió era que el fet de fer-la virtual obria la porta que hi participessin el president Carles Puigdemont i el vice-president Oriol Junqueras, cosa que la Moncloa no pensa acceptar. La reunió havia de servir perquè el govern espanyol presentés la seva proposta per a resoldre el conflicte polític català, la seva alternativa a l’autodeterminació i l’amnistia que defensa la part catalana. Sánchez es va estalviar de presentar-la, suposant que la tingués, perquè cap dels membres de la part catalana no ha rebut cap document aquesta setmana. Tot i que els dos governs continuen en actiu –malgrat el positiu en coronavirus del president Torra, confinat a la casa dels Canonges–, no hi ha hagut cap conversa ni cap intercanvi de documentació entre les dues parts. Les poques converses que hi ha hagut entre els dos governs han estat relacionades amb el coronavirus, i han estat entre ministres i consellers, especialment en l’àmbit sanitari. Per a tots dos governs, ara la prioritat és aquesta.

La crisi del coronavirus ha posat més tensió entre els dos governs, perquè tot i el segrest de competències, el govern de Catalunya prioritza les solucions sanitàries i el d’Espanya les polítiques. La veu del president Torra, demanant de confinar Catalunya, trenca el pacte de silenci entre els grans partits espanyols i incomoda el govern de Pedro Sánchez, perquè la Generalitat és l’única institució que proposa alternatives sanitàries al desgavell actual. La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha acusat el president català de ‘deslleial’, assumint el to castrense que desprèn el missatge del govern espanyol, cada dia més nerviós per la incapacitat de controlar la pandèmia. Les mesures d’aïllament que demana el president Torra tenen el suport de la comunitat sanitària catalana i l’han aplicat a altres països europeus, però són vistes com una traïció pel govern espanyol. Qui polititza la crisi és qui prioritza la disciplina, el ‘tots som soldats’, com ha dit avui el cap de l’estat major, el català Miguel Ángel Villaroya, no pas qui proposa solucions sanitàries per a millorar la lluita contra la pandèmia. Però el govern espanyol se sent més còmode entre militars que no amb especialistes sanitaris.

Mentre duri la crisi del coronavirus no es reprendrà el diàleg, que s’ha quedat sense calendari. Si la tensió entre el govern espanyol i català augmenta, les possibilitats d’una nova convocatòria s’aniran reduint. El govern espanyol que gestiona la crisi del coronavirus a cop de centralisme no és aquell que s’asseia a la taula de diàleg disfressat de federalista dialogant. Segurament, l’autèntic és el primer. Sánchez ja ha deixat els pressupostos del 2020 per impossibles i treballa amb els del 2021, amb una oferta de Ciutadans per a votar-los amb l’excusa de l’emergència nacional. L’Espanya que sortirà de la crisi del coronavirus serà més centralista, més jacobina i més castrense que la que hi va entrar. I això és una mala notícia per al diàleg, els partidaris del qual aquests dies han desaparegut misteriosament, deixant sol el govern de la Generalitat i acatant disciplinadament la retallada unilateral de competències per part del govern espanyol. Potser també estan confinats.

Informa:VILAWEB.CAT (20-3-2020)

247 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: