EL VIRUS QUE INFECTA LA JUSTÍCIA ESPANYOLA NO TÉ VACUNA

“El virus que infecta la justícia espanyola no té vaccí”
La fiscalia espanyola reconeix que l’objectiu d’empresonar els dirigents independentistes era escarmentar la societat catalana
( PERE MARTÍ )
Impunitat. La pandèmia del coronavirus no ha aturat la repressió contra l’independentisme però sí que ha aconseguit que passi més desapercebuda per a l’opinió pública, per culpa de l’allau d’informacions sobre la crisi sanitària i econòmica que travessem. L’anonimat mediàtic ha fet fins i tot que en alguns casos es desacomplexin les argumentacions o les actuacions per a justificar la impunitat amb què va actuar la justícia espanyola. Fa pocs dies l’ex-fiscal general de l’estat espanyol, Consuelo Madrigal, no tenia gens de vergonya a apuntar-se a les tesis de la dreta espanyola i acusava el govern de Pedro Sánchez de promoure un estat d’excepció encobert. La cara de Madrigal és molt familiar entre els presos independentistes perquè és la fiscal del judici que es va fer al Tribunal Suprem i la que va sostenir la tesi de rebel·lió fins al darrer dia, en línia amb el govern del PP.

L’arribada del PSOE al govern espanyol va servir per a canviar de fiscal general, però no per a canviar la línia dura del ministeri fiscal contra l’independentisme. Primer, el juny del 2018, Pedro Sánchez va nomenar María José Segarra com a fiscal general de l’estat, però no va aconseguir de canviar l’orientació de la fiscalia. Després de les eleccions del novembre del 2019, va optar per col·locar en aquest càrrec directament l’ex-ministra Dolores Delgado, que va ser nomenada el febrer del 2020 amb una gran polèmica per suposada manca d’independència. La polèmica devia ser útil, perquè fins avui no s’ha notat cap canvi d’orientació de la fiscalia, que continua actuant com si encara governés el PP.

L’exemple més clar d’aquest fet és que el ministeri fiscal ha interposat un recurs d’apel·lació davant l’Audiència de Barcelona a la decisió d’aplicar el 100.2 i el règim de sortides de Jordi Sànchez, condemnat per sedició. Tot i que un jutge de vigilància penitenciària ja havia avalat les sortides de l’ex-president de l’ANC per a fer voluntariat, ara interrompudes per la pandèmia, el fiscal fa un pas més i eleva el recurs a l’audiència amb un argumentari que es basa en la necessitat de ‘reeducar’ el pres i que diu que la seva condemna ha de servir per a ‘intimidar’ la societat catalana.

Això de la reeducació ja ho havien utilitzat, però és la primera vegada que la justícia espanyola reconeix que les penes als dirigents independentistes han de servir per a escarmentar la societat catalana, per a evitar que torni a intentar de fer un referèndum. En un estat democràtic, la presó serveix per a reinserir el reclús, però a Espanya, en el cas dels independentistes, ha de servir per a fer-los canviar d’idees i utilitzar-los d’escarment. L’independentisme ja fa molt temps que ho denuncia, que la voluntat de la justícia espanyola amb els presos independentistes no és fer justícia, sinó venjança. Però s’ha quedat molt sol en aquesta denúncia, malgrat que les principals organitzacions internacionals de drets humans l’han avalat.

La política espanyola ha digerit l’existència de presos polítics sense fer escarafalls i bona part de la classe política catalana també, sobretot la vinculada als partits espanyolistes, de dretes o d’esquerres. Miquel Iceta no ha anat encara a visitar cap pres polític, per posar un exemple, ni tan sols quan el seu partit necessita els vots d’ERC per a governar Espanya i aprovar decisions com la pròrroga de l’estat d’alarma. Pedro Sánchez es va vantar durant la campanya electoral de controlar la fiscalia. O no la controla o ja li sembla bé. Totes dues coses són greus. Amb el govern del PSOE la situació dels presos no ha millorat respecte de l’època del PP; el canvi de fiscal general no ha originat cap variació de l’argumentari d’aquest ministeri, que continua infectat pel virus del totalitarisme i ara com ara no es pot pas desconfinar, perquè continua infectat.

Informa:VILAWEB.CAT (6-5-2020)

223 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: