EL VOT OCULT POT ENLAIRAR LA CUP

Carta a Mireia Veh√≠: ‘El vot ocult a la CUP’
Potser també a vosaltres us costaria identificar-vos amb alguns dels votants que tindreu

( ALBERT OM )
Moltes persones que aniran diumenge que ve als col¬∑legis electorals se sorprendran de veure que la papereta que acabaran posant a dins l’urna √©s la de la CUP. Potser tamb√© a vosaltres us costaria identificar-vos amb alguns dels votants que tindreu en la vostra primera experi√®ncia a Madrid.

El sistema √©s la democr√†cia. Per√≤ si la democr√†cia nom√©s queda redu√Įda a la llei i a l’ordre, hi ha ciutadans que se senten expulsats d’aquest sistema i que busquen en el desordre una via per tornar a la democr√†cia. √Čs darrere d’aquesta idea on es pot amagar part del vot ocult que tindreu el 10-N. Hi ha moderats a qui mai se’ls hauria acudit votar els antisistema i que diumenge ho faran per primer cop. Potser perqu√® ara mateix l’opci√≥ m√©s radical √©s voler formar part d’un sistema que nom√©s sap contestar les demandes de milions de persones amb jutges i policies, amb m√©s repressi√≥ i m√©s humiliaci√≥. Quan no et deixen ni un bri d’aire per enlloc, les v√†lvules d’escapament s√≥n les protestes m√©s sorolloses al carrer i a les urnes.

Si alg√ļ no entenia la decisi√≥ de presentar-vos per primera vegada a unes eleccions espanyoles, l’escenari de les √ļltimes setmanes sembla que us ha donat la ra√≥, encara que sigui de forma una mica paradoxal. √Čs probable que rebeu molts vots de gent indignada amb una sent√®ncia del Tribunal Suprem que no ha empresonat ning√ļ de la CUP. I √©s que no haver tingut responsabilitats de govern us permet furgar en les contradiccions dels altres partits independentistes: amb els Mossos d’Esquadra en mans de JxCat o una ERC que ha fet bandera d’un di√†leg que, a l’altra banda, ja no vol ning√ļ.

Com que no heu tingut mai representaci√≥ a Madrid, aquesta setmana de campanya electoral no us veurem en gaires plat√≥s, per√≤ tampoc √©s d’aqu√≠ d’on heu de treure els vots. A l’abril, el Front Republic√† d’Albano Dante Fachin en va tenir 130.000 sense apar√®ixer enlloc. Si a aquests hi sumem els que ara pugueu pescar de JxCat, ERC, els comuns o l’abstenci√≥, us en podr√≠eu anar a uns resultats molt semblants als que vau obtenir el 2015 al Parlament de Catalunya, quan vau superar els 300.000 vots. Si fos aix√≠, √©s molt probable que l’independentisme super√©s el mili√≥ i mig de suports que va tenir a les anteriors eleccions espanyoles i que, per primera vegada, aquest moviment col¬∑loqu√©s tres partits al Congr√©s de Diputats. No vols caldo, tres tasses. Tres veus. Tres veus diferents que reflectiran la complexitat i transversalitat d’un problema pol√≠tic que l’Estat no vol afrontar.

P.D. Veurem qu√® passa d’aqu√≠ al 10-N, per√≤ almenys a Catalunya tot fa preveure que la campanya bufar√† al vostre favor, amb acampades, concentracions, actes de protesta i p√≠cnics que tindran m√©s rellev√†ncia que qualsevol m√≠ting o debat televisat.

Informa:ARA.CAT (3-11-2019)

302 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: