EL VOT PER CORREU A LES ELECCIONS DEL BARÇA SUPEREN LES 15.000 SOL·LICITUDS

( PERE VIRGILI )El vot per correu és la gran novetat de les eleccions a la presidència del Barça i està tenint un èxit aclaparador. En només una setmana ja s’han superat les 15.000 sol·licituds i, segons els pronòstics, es podria arribar a les 20.000. Molta gent s’ha sorprès de l’èxit que ha tingut la iniciativa. I, sobretot, de la rapidesa amb què els socis i sòcies van demanar votar per correu. Només el primer dia es van rebre 4.000 peticions, segons expliquen a les oficines del Camp Nou, i la xifra va anar creixent dia a dia. “S’està posant de manifest que és una opció que facilita la participació”, destacava el club en un comunicat. Però aquest procés, validat a través d’un decret llei del Govern i posat en marxa gràcies a l’acord entre el Barça i Correus, també ha generat controvèr-sia.

Com quan es va saber que hi havia treballadors del club que estaven trucant als socis d’edat avançada per informar-los d’aquesta iniciativa i convidar-los a participar en les eleccions del 7 de març a distància. Una opció que no s’ha vist amb bons ulls, ni al mateix Barça ni entre alguns equips de campanya. Garantir la seguretat del vot. Les sospites sobre la fiabilitat del vot per correu eren una de les preocupacions de la gestora que presideix Carles Tusquets. Per això es va descartar l’opció de votar a través d’un missatger i es va optar pel servei de Correus, que farà servir un protocol semblant al que es fa servir en qualsevol de les eleccions que tenen lloc a l’Estat. De tota manera, i per la proximitat dels comicis al Parlament, el Barça ha col·laborat en la logística d’aquesta votació per garantir que es pugui dur a terme sense problemes. En el sistema tradicional del vot per correu, qui ho demana rep a casa una carta amb les butlletes dels candidats. El sobre s’ha de retornar a l’oficina de Correus. Però també s’ofereix l’opció, als socis de més de 65 anys, els incapacitats o els convalescents, que puguin votar des de casa. “És un procés molt lent, sobretot amb la gent gran, que són normalment les persones a qui els costa més”, explica a l’ARA un carter, que està recollint vots a domicili per a les eleccions catalanes i que després haurà de fer el mateix amb les del Barça. El procés serà senzill. El carter identificarà el soci i li lliurarà la carta amb les butlletes dels candidats. Al mateix moment, el soci li tornarà la carta amb la votació ja realitzada. Aquest sobre es guarda dins un altre sobre amb les dades del soci. Així es pot identificar el votant però es manté la confidencialitat de la seva elecció. Els sobres se’n van a l’oficina de Correus, que s’encarrega de fer-los arribar al club. “És un procés nou i, com en qual-sevol novetat, sempre hi ha sospites. Però l’àrea social pot garantir la fiabilitat del procés”, asseguren des del Camp Nou, on les fonts consultades confien en Pere Jansà, el responsable del departament.

Però el gran dubte és saber a qui beneficiarà aquesta votació a distància. I, encara més important, si hi haurà dues tendències de vot: el presencial, que es pot decantar per un candidat, i el postal, que n’esculli un altre. “Això no es pot saber perquè no s’ha fet cap estudi. Podem fer teories, però no hi podem donar una resposta científica”, diu Jaume Montané, soci director de Time Consultants. La resposta coincideix A qui pot beneficiar el vot per correu?

15.000 socis del Barça ja s’han acollit a la gran novetat de cara als comicis del 7 de març.La del candidat Víctor Font, que al seu dia va intentar, sense èxit, que també es fes servir el vot electrònic en aquests comicis. Montané, que en els últims anys havia sigut el responsable de l’Observatoi Blaugrana, admet que hi ha dues possibilitats damunt la taula. La primera és que la gent de l’interior de Catalunya, que en condicions normals no hauria anat a votar, es decanti per un perfil de candidat més catalanista. I, alhora, que a la resta de l’Estat, on molts socis podran votar per primera vegada, s’esculli l’opció contrària. Però també hi ha un segon soci, el de més edat i que difícilment hauria anat a votar si només s’hagués fet amb vot presencial, que ara tindrà protagonisme en aquests comicis: “Això pot beneficiar una mica les opcions de Font”. De moment, Laporta encapçala les principals enquestes, tot i que els seus rivals estan retallant distàncies. “És indis-cutible que, si les eleccions haguessin sigut el 24 de gener, Laporta seria ara president. Ara, com que hi ha més temps –sis setmanes–, es pot reduir una mica la diferència. Però, alerta, que miracles com els del 2003 difícilment es produeixen”, afegeix Montané, fent referència a l’any en què Laporta va capgirar les enquestes i va acabar derrotant el publicista Lluís Bassat.

La conclusió és que el vot per cor-reu pot donar un cop de mà als altres aspirants, però si s’acaba girant la truita no serà només pel vot postal. De fet, tant Font com Freixa han sigut els més actius demanant el vot per correu, com també volen celebrar debats entre els candidats de seguida perquè els socis que votin per correu “no ho facin a cegues”. Laporta està obert a fer-ne però no ara, sinó quan s’acosti el 7 de març. Temps fins al 19 de febrer. També s’havia especulat amb la possi-bilitat que augmentés la participació, però ni Montané ni des del club pensen que hi hagi gaire diferència. “Molts socis només ho són per l’abonament, no se senten implicats en unes eleccions”, coincideixen a dir. Per tant, el percentatge pot ser molt semblant al de comicis anteriors, entre el 40% i el 50%: si augmenten els vots per correu restaran vots presencials. Encara queden uns quants dies per sol·licitar el vot per correu, perquè el termini s’acaba dimarts, 9 de febrer. Els socis podran exercir el dret de vot del 15 de febrer –just l’endemà de les elec-cions al Parlament– al 26 de febrer. Però el club recorda que una vegada s’hagi demanat participar en els comicis per via postal ja no es podrà anar presencialment a les urnes el 7 de març, encara que finalment no s’hagi enviat la butlleta corresponent.
Informa:ARA.CAT (6-2-2021)

955 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: