EL XANTATGE PERMANENT DEL PSOE A CATALUNYA

( PERE MARTÍ )
Condició. La capacitat del PSOE per a incomplir compromisos i afegir-ne de nous que no s’havien pactat per començar el diàleg amb el govern català sembla que no té aturador. Poques hores abans de començar la reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, que en teoria ha de servir per a encarrilar la taula de diàleg entre els dos governs, l’executiu espanyol ha afegit una condició per a garantir l’avenç d’aquest diàleg: que ERC i Junts per Catalunya donin suport al pressupost de l’estat espanyol. L’argument, exposat per la ministra portaveu Maria Jesús Montero, és que sense pressupost no hi ha estabilitat i sense estabilitat no hi ha diàleg.

Aquesta condició no formava part del pacte d’investidura que van signar el PSOE i ERC, i que va permetre a Pedro Sánchez de convertir-se en president –amb el vot contrari de Junts per Catalunya. A l’acord s’establia que, en canvi de l’abstenció dels republicans, es crearia una taula de negociació entre els dos governs que s’havia de formar quinze dies després de la constitució del govern espanyol. Un compromís que el PSOE ja no va complir. Després va provar d’ajornar la taula fins passades les eleccions catalanes, convocades per Torra però que encara no tenen data. La reacció indignada d’ERC va fer que Sánchez rectifiqués el mateix dia, comprometent-se a fer una reunió abans de les eleccions, tot i que sense data. El vice-president Aragonès va trucar al president espanyol queixant-se que l’anul·lació de la taula de diàleg era un revés que ERC no podia assumir a les portes d’unes eleccions. I quan semblava que tot era a punt, ara el govern espanyol afegeix la condició del pressupost.

De moment, a Pedro Sánchez la investidura li ha sortit gairebé de franc i deu voler repetir la jugada amb el pressupost. Condicionar el diàleg a l’aprovació dels comptes és fer xantatge a ERC i a Junts per Catalunya i reflecteix el caràcter instrumental que dóna Sánchez a aquest diàleg que en teoria hauria d’abordar a fons el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Un diàleg, per a ser efectiu, no ha de tenir límits ni condicions. Si és simplement una contrapartida per a la investidura o per al pressupost, es convertirà en un intercanvi d’impressions per a anar allargant la legislatura. D’una altra banda, la condició anunciada per Montero es contradiu amb les declaracions que va fer diumenge la vice-presidenta Carmen Calvo, que va demanar de separar la negociació del pressupost del diàleg amb Catalunya. Tot això demostra la desorientació que hi ha dins l’executiu de Sánchez a l’hora d’abordar la qüestió catalana.

La convocatòria d’eleccions a Catalunya dificulta l’aprovació del pressupost a Pedro Sánchez perquè ERC, en campanya electoral, no pot tornar a pagar per endavant. Sense uns compromisos molt clars i amb garanties de compliment, els republicans no poden pas donar suport als comptes d’un president que no ha complert el pacte d’investidura. I Junts per Catalunya difícilment variarà la posició de rebuig al govern espanyol, perquè durant aquests primers mesos no tan solament no ha canviat res, sinó que a més ja s’ha demostrat que Sánchez incompleix els compromisos.

La Moncloa ha rebaixat les expectatives sobre la reunió amb Torra. El president de la Generalitat ja ha avançat que vol parlar de l’autodeterminació i de l’amnistia, dues reivindicacions que tenen al darrere el suport del 80% de la societat catalana, com ha recordat Òmnium avui. Però la visita de Sánchez serà de dos dies, per a dissoldre la reunió amb Torra en una agenda farcida de reunions: una amb la batllessa Ada Colau, una altra amb la presidenta de la Diputació, Núria Marín, una visita de cortesia a la seu del PSC i reunions diverses amb sindicats i patronals. Sánchez ha transmès a la Generalitat que està molt interessat a parlar dels efectes del temporal Glòria, cosa que al govern català l’ha sorprès, perquè durant les inundacions del delta de l’Ebre es va limitar a sobrevolar-lo amb avió.

Informa:VILAWEB.CAT (6-2-2020)

198 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: