ELECCIONS A L’ANC: PUGNA ENTRE ELS AFINS A PALUZIE I CANADELL

“La pugna entre els afins a Paluzie i Canadell marca les eleccions a l’ANC ”
L’entitat afronta els comicis amb la necessitat de definir quin paper tindr√† en el context d’un proc√©s empantanegat i d’un debat entre corrents interns
( BERNAT SURROCA )
Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, durant l’√ļltima Diada. | Josep Maria Montaner
Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), i Joan Canadell, president de la Cambra de Comer√ß. Aquests dos noms, i els blocs que representen, marcaran les eleccions al secretariat nacional de l’entitat que se celebren a partir d’aquest dimecres i fins dissabte. Paluzie representa la candidatura continuista, mentre que Canadell, que no es presenta directament, ha donat suport en p√ļblic a una s√®rie de noms que, amb l’empresari com a referent, aposten per “recuperar l’ess√®ncia” de l’entitat i redoblar la pressi√≥ cap als partits per tirar endavant la independ√®ncia despr√©s d’anys de desuni√≥ estrat√®gica.

Els socis de l’ANC elegiran els 77 secretaris generals que, al seu torn, triaran la c√ļpula de l’entitat encarregada de definir el paper de l’entitat en un moviment independentista que no √©s ali√® a la crisi sanit√†ria i que t√© pendent ressituar-se despr√©s dels fets de la tardor de 2017. En aquest escenari, els comicis interns s√≥n m√©s importants que mai i el nou secretariat haur√† de fixar l’estrat√®gia de l’entitat i com aplicar-la, i tamb√© provar de fugir de les acusacions de “partidisme” que reben des de sectors del moviment.

Des dels inicis de l’ANC hi ha hagut dos blocs dominants, no gran√≠tics i canviants: un m√©s oficialista, que dona suport a la c√ļpula dirigent del moment, i el que vol canvis i replantejar estrat√®gies. Aquests blocs han anat variant amb el pas dels anys, adaptant-se al context del pa√≠s i als dirigents de l’entitat, primer Carme Forcadell, despr√©s Jordi S√†nchez i ara Paluzie, que opta a renovar el mandat. L’actual presidenta parteix com a favorita, per√≤ no ho tindr√† f√†cil, i en declaracions fa uns dies al diari Ara deixava clar que, si no se sent c√≤moda amb el secretariat que surti elegit, no continuar√† en el c√†rrec, que com la resta de la direcci√≥ no √©s remunerat.

Noms propers a Paluzie que agafen for√ßa per formar part del secretariat i dels c√†rrecs org√†nics de l’entitat s√≥n els de Narc√≠s Turull, ext√®cnic de les comissions de Territori i Acci√≥ Sectorial, i Ari√† Bay√©, actual coordinador de la comissi√≥ d’Incid√®ncia Pol√≠tica.

Enfront de la candidatura de Paluzie s’ha articulat un bloc que ha rebut suport extern de Joan Canadell, que va arribar a la presid√®ncia de la Cambra gr√†cies a l’ANC i a la campanya Eines de Pa√≠s, i que engloba sectors que reclamen pr√©mer l’accelerador i incrementar la pressi√≥, no tant cap al govern espanyol, sin√≥ cap als partits independentistes per tirar endavant el que va comen√ßar l’any 2017. En una entrevista a Naci√≥Digital, Canadell explicava aquest dimarts que no ha vist una ANC “forta”, que denunci√©s l’actuaci√≥ dels partits independentistes. “No s’ha fet una gesti√≥ proactiva ni de marcar de prop els partits. Els resultats dels √ļltims dos anys s√≥n pobres”, sost√©. Ho podeu recuperar a partir del minut 27.

El nom m√©s destacat del sector Canadell seria el de Montse Soler, impulsora d’Eines de Pa√≠s, actual secret√†ria nacional i propera al president de la Cambra. Altres noms d’aquest bloc que guanyen for√ßa s√≥n els de David Fern√†ndez, coordinador de la comissi√≥ Fem Rep√ļblica i vicepresident del Cercle Catal√† de Negocis (CCN); Adri√† Alsina, candidat de Prim√†ries Barcelona i cap de comunicaci√≥ de l’ANC durant l’etapa de Jordi S√†nchez; Xavier Sunyer, tamb√© vinculat a la Cambra de Comer√ß; i Jordi Roset, actual coordinador de gesti√≥ econ√≤mica.

Els exsecretaris nacionals i Salvem l’ANC es posicionen

Paral¬∑lelament, una trentena d’exsecretaris nacionals amb influ√®ncia dins l’entitat han impulsat un comunicat aquesta setmana per donar suport a una s√®rie de noms de cara a les eleccions. Entre els signants d’aquest escrit hi ha Jaume Marfany, que va ser vicepresident de l’ANC entre 2013 i 2015 amb Forcadell; √Ängels Folch, coordinadora de la comissi√≥ de Discurs Pol√≠tic entre 2012 i 2013; Oriol Sallas, tresorer entre 2013 i 2014; o els exsecretaris nacionals V√≠ctor Cucurull i Jordi Murg√≥.

Demanen preservar el “no partidisme i la transversalitat” de l’entitat, tot i que algunes veus els ubiquen a l’entorn de la Crida Nacional per la Rep√ļblica, impulsada per Carles Puigdemont i presidida per Jordi S√†nchez, que va deixar el lideratge de l’ANC i va fer el pas a JxCat com a n√ļmero dos de l’expresident de la Generalitat.

En el manifest promogut per Marfany i altres exsecretaris, demanen el vot per, entre m√©s, Montse Soler, David Fern√†ndez, Adri√† Alsina i Jordi Roset, quatre dels noms que opten a c√†rrecs org√†nics de l’ANC i que tamb√© tenen el suport de Canadell. “Considerem que reuneixen les condicions necess√†ries per ser elegits membres del secretariat nacional”, diuen. A la llista de candidats al secretariat, els exsecretaris nacionals no inclouen Elisenda Paluzie ni Antonio Ba√Īos. L’exdiputat de la CUP tamb√© es presenta a les eleccions de l’Assemblea, per√≤ assegura que no opta a presidir l’entitat.

Proper tant als exsecretaris com a Canadell s’ha configurat un grup anomenat Salvem l’ANC, ubicat tamb√© a l’entorn pol√≠tic de la Crida. Aquest grup no √©s nou i va protagonitzar una campanya contra Roger Heredia, denunciant els seus vincles amb ERC. Heredia va presentar de nou candidatura al secretariat nacional, per√≤ la junta electoral va impugnar-la perqu√® vulnerava el reglament intern per les seves intervencions en alguns mitjans. L’afectat mant√© que se’l va “depurar” per “pensar diferent”, per√≤ descarta per ara emprendre accions legals. Salvem l’ANC tamb√© vol un canvi respecte a la l√≠nia que ha seguit fins ara l’ANC de la m√† de Paluzie. Ni JxCat o ERC s’han manifestat o implicat p√ļblicament en el debat intern de l’entitat, que els ha q√ľestionat p√ļblicament. Tan sols ho han fet dirigents de Poble Lliure (formaci√≥ integrada a la CUP) en diversos articles en premsa. Alguns militants de la formaci√≥ hereva de l’MDT, que tamb√© est√† implicada en el Consell per la Rep√ļblica, opten a llocs al secretariat.

Eleccions clau en un moment de replantejament

El secretariat nacional que surti de les eleccions haur√† de votar els quatre c√†rrecs org√†nics de l’ANC: president, vicepresident, secretari i tresorer. La c√ļpula i el secretariat tindran entre els reptes principals definir l’estrat√®gia de l’entitat i el paper que vol tenir en el moviment independentista, mancat de rumb des de la tardor de 2017. L’ANC ja ha deixat clar que donar√† suport als partits que donin suport a la unilateralitat i aix√≤, en principi, l’acaba d’allunyar de l’estrat√®gia d’ERC, partid√†ria del di√†leg amb el govern espanyol i eixamplar la base republicana per fer “inevitable” el refer√®ndum.

JxCat i la CUP no han descartat formalment la via unilateral, per√≤ les seves paraules no s’han tradu√Įt en fets. Tot i que el president de la Generalitat, Quim Torra, va dir que comunicaria la data de les eleccions un cop aprovats els pressupostos, la crisi del coronavirus ho ha capgirat tot i ara com ara els comicis no es preveuen imminents. En un escenari de replantejament, l’ANC ha de decidir quin paper vol tenir. I el seu rol anir√† estretament lligat al resultat de les eleccions internes que arrenquen aquest dimecres. Les dues opcions que hi ha damunt la taula la situen en una posici√≥ que la distancia de l’acci√≥ de l’actual Govern.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (10-6-2020)

202 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: