ELECCIONS BARÇA: LAPORTA RESISTEIX EL COS A COS DE L’ÚLTIM DEBAT TELEVISIU

“L’1×1 del duel per presidir el Barça: Laporta resisteix el cos a cos de l’últim debat”.
L’expresident es projecta com l’únic capaç de convèncer Messi i de revertir la crisi del club mentre Font ven un projecte renovador sense improvisar i Freixa reivindica un canvi tranquil
( JOAN SERRA / FERRAN CASAS / SERGI AMBUDIO )
El Barça tindrà nou president aquest diumenge. Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa aspiren a governar el club blaugrana i assumir la tasca, titànica, de la reconstrucció, complexa com serà la transició de l’entitat després de l’etapa convulsa de Josep Maria Bartomeu. La junta sortint deixa en herència una crisi institucional, econòmica i esportiva difícil de revertir en el curt termini. La caixa és buida i el deute és astronòmic, dèficits que s’afegeixen a la taca de reputació que ha deixat el Barçagate.

Els tres aspirants a la presència han formulat les seves propostes en el debat decisiu, el de TV3 i Catalunya Ràdio, pot contribuir a decantar el percentatge d’indecisos, socis que no han optat pel vot per correu. Laporta parteix com a favorit, per haver liderat la recollida de signatures, mentre que Font aspira a la sorpresa i discutir-li la victòria. Freixa, tercer en discòrdia -també en la fase de presentació d’avals-, disposa de menys opcions de partida.

JOAN LAPORTA (Estimem el Barça)

Còmode
Ubicat al plató entre els dos aspirants, Laporta ha subratllat la seva experiència com a president per projectar-se com l’única figura capacitada per fer un tomb al club. Orgullós dels èxits esportius de la seva etapa al Camp Nou -ha obviat, això sí, altres facetes de la gestió-, Laporta ha assegurat que podrà revertir la crisi econòmica de l’entitat. Ha defensat el projecte dels bons per disposar de liquiditat, després que Font els hagués qüestionat. De fet, malgrat les enganxades amb Freixa, ha dirigit bona part dels seus atacs al candidat de Sí al futur, a qui ha acusat de ser un “gestor presumptuós” que ha hagut de “rectificar” constantment en campanya. Laporta, còmode en el cos a cos, fins i tot li ha etzibat a Font que diumenge el voti per agrair-li els anys de celebracions esportives. L’expresident s’ha presentat com el gran valedor perquè Messi es quedi al Camp Nou. “Si guanya algun dels altres dos candidats serà més difícil que Messi es quedi al Barça”, ha sentenciat, abans de reiterar la seva confiança en Koeman. És el candidat que més ha somrigut durant el debat.

La frase
“No deixaré d’estar orgullós d’haver deixat el millor Barça de la història”.

El dard
Laporta ha respost les acusacions de Freixa, que ha afirmat que la junta sortint del 2010 va deixar un pitjor balanç econòmic que el que cedeix ara la directiva de Bartomeu. “No et treus la rancúnia de sobre”, ha afirmat Laporta, que ha lamentat que Freixa fes “trilerisme comptable” per “menystenir” la seva gestió.

VÍCTOR FONT (Sí al futur)

Acadèmic
Amb un missatge estudiat i vehement -dirigint-se explícitament a càmera, però amb poca cintura-, l’aspirant a la presidència ha demanat un canvi de dalt a baix al club. És el candidat que ha volgut marcar més distàncies amb Bartomeu, fins al punt de considerar el cas judicialitzat que li va costar la detenció a l’expresident com a Bartogate. Font, que ha assegurat que el Barça ha tocat fons, ha contraposat un model de club modernitzat -amb nous mecanismes de control- a la gestió protagonitzada per Laporta, amb qui ha recordat que va quedar “sol” per la seva actitud. Li ha costat, tanmateix, respondre amb rapidesa les invectives de l’expresident. S’ha venut com la solució de “canvi” davant la “improvisació” dels seus rivals. En el terreny esportiu, ha defensat una idea madurada, amb Xavi com a icona -ha dit que serà imprescindible per convèncer Messi- i Cruyff com a referent filosòfic. Ha esquivat els noms de fitxatges, com els seus rivals.

La frase
“Les velles solucions per a nous problemes no funcionen”.

El dard
Font ha respost a les contínues afirmacions de Laporta, que posaven en dubte la capacitat de l’aspirant per dirigir el Barça, malgrat els anys de preparació del projecte i de l’experiència professional: “Tinc una experiència empresarial que duplica i triplica la teva”. Al tram final del debat, per combatre els dards de Laporta, li ha preguntat si el seu secretari tècnic seria un “extintor”, en referència a la paròdia del programa de Polònia de TV3.

TONI FREIXA (Fidels al Barça)

Continuista
Àgil en el combat dialèctic -ja va ser portaveu de la directiva en l’etapa de Sandro Rosell com a president-, Freixa ha volgut presentar un projecte evolucionat per governar el club sense trencar amb el passat més immediat. A diferència de Font, ha renunciat a presentar un escenari “apocalíptic”, potser amb la voluntat de diluir el dany que li pot causar en les eleccions el fet d’haver compartit junta amb Bartomeu. Ha destacat el “potencial immens” del Barça per mirar més endavant que enrere mentre intentava neguitejar Laporta per captar els vots més antagonistes a l’expresident. Ha assegurat que, a banda de renovar Messi, podrà fitxar fins a tres futbolistes de primer nivell, i ha estat el primer a parlar de l’equip femení. Freixa ha demostrat ser el candidat continuista, com s’ha demostrat en l’episodi de la retirada de la presidència d’honor a Cruyff. En l’arrencada, ha patinat amb una defensa poc argumentada de la necessitat de trencar el confinament comarcal per votar diumenge.

La frase
“M’inquieta que es vulgui fer un club nou”.

El dard
Freixa ha intentat presentar-se com la tercera via. Per això, ha volgut erosionar els seus adversaris des del primer tram del debat: ha retret a Font ser el candidat de la “teoria i l’organigrama”, per presentar-lo com a un tecnòcrata sense passió, mentre que a Laporta l’ha acusat de viure del “romanticisme i la nostàlgia”, per despullar-lo del rigor d’un projecte solvent. S’ha demostrat la nul·la química personal amb l’expresident.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (6-3-2021)

276 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: