ELECCIONS: CATALUNYA DEL NORD BARRA EL PAS A LE PEN I …HOMENATJA ALS PRESOS POLÍTICS

( PEP MARTÍ )
L’extrema dreta no ha passat a la Catalunya Nord. Les eleccions regionals i departamentals a França s’han caracteritzat per una gran abstenciĂł i per un fracĂ s considerable del Reagrupament Nacional de Marine Le Pen, que afrontava els comicis amb grans expectatives. Finalment, el lepenisme no s’ha endut cap govern regional. A la Catalunya Nord, el Consell Departamental (equivalent a les diputacions) ha mantingut l’actual majoria d’esquerres.

El bloc progressista format per socialistes, comunistes, ecologistes i diversos grups d’esquerra s’han imposat en disset dels cantons en disputa, mentre que la dreta n’ha guanyat deu. El Consell Departamental dels Pirineus Orientals ha elegit aixĂ­ 20 consellers d’esquerra i 14 de dretes. L’extrema dreta, però, s’ha quedat fora.

Nicolas Garcia, alcalde d’Elna, membre del Partit Comunista Francès i que era fins ara vicepresident del Consell, reelegit conseller al seu cantĂł, va dedicar la victòria “a la nostra cultura i llengua, que dedico als presos polĂ­tics que han estat alliberats de la presĂł, però les sentències no sĂłn anul¡lades”. Garcia ĂŠs un alcalde molt popular a Elna i s’ha destacat com un defensor de la identitat catalana i dels drets dels represaliats a la Catalunya Sud.

En una entrevista concedida a NaciĂłDigital, Garcia -net de republicans exiliats- explicava que si visquĂŠs al sud, probablement combatria alguns dels objectius del bloc independentista, però assegurava que “no puc suportar, com a comunista, demòcrata i republicĂ , que es pugui empresonar polĂ­tics per haver organitzat un referèndum”. TambĂŠ dia que “la independència ĂŠs un afer dels catalans, però la llibertat i la democrĂ cia ĂŠs un assumpte de tots els demòcrates”.

L’exalcalde d’Elna es mostra solidari amb l’independentisme i explica per què va protestar contra Pedro SĂĄnchez a Cotlliure: “No puc acceptar un homenatge als republicans amb la bandera dels vencedors”

La participaciĂł, que ha estat baixa a tot França, va ser de poc mĂŠs del 35% a la Catalunya Nord. Tot indica que Hermeline Malherbe, del Partit Socialista, que fins ara presidia el Consell, continuarĂ  en el seu cĂ rrec desprĂŠs de les eleccions. L’esquerra governarĂ  en cinc regions i la dreta tradicional en set, en un repartiment del poder territorial semblant al que hi havia fins ara. En canvi, La RepĂşblica en Marxa, d’Emmanuel Macron, no es fa amb cap regiĂł.

El gran derrotat ha estat el Reagrupament Nacional de Le Pen, nova marca de l’antic Front Nacional, que aspirava a solidificar la seva base polĂ­tica i confiava a fer-se amb la regiĂł de la Provença-Alps-Costa Blava, que al final tambĂŠ se li ha escapat. L’any vinent, França celebrarĂ  eleccions presidencials i Macron afronta una reelecciĂł costeruda.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (28-6-2021)

300 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: