ELECCIONS EUA: INCERTESA TOTAL I TAMBÉ AMB ELS VOTS PER CORREU

El procés electoral als EUA s’encamina cap a un dels pitjors escenaris. La nit acabarà sense un guanyador clar i caldrà esperar al recompte dels vots per correu en diversos estats per dilucidar qui ocuparà la Casa Blanca els propers quatre anys. Joe Biden, l’exvicepresident amb Barack Obama i actual candidat demòcrata, ha aapregut per mostrar tranquil·litat i optimisme i s’ha mostrat confiat en la victòria, així que es comptin tots els vots.

Per la seva banda, Donald Trump ha reaccionat acusant els seus rivals de voler “robar les eleccions”. L’ajustat dels resultats ha fet inviable la declaració d’un vencedor. Caldrà un recompte a Geòrgia, on falta avaluar els vots per correu de zones com Atlanta (un feu demòcrata) i dels estats de l’anomenat cinturó de l’òxic, el Rus Belt, com Wisconsin, Michigan i Pennsilvània, que fins ara donen avantatge a Trump.

A mesura que avança la nit, l’escenari del 2016 sembla més a prop de repetir-se del que apuntaven les enquestes. Els dos aspirants a la Casa Blanca, l’actual president Donald Trump i el demòcrata Joe Biden estan protagonitzant un duel intensíssim que està sent molt més ajustat del que anunciaven la major part dels sondejos. Els estats del MIg Oest Pennsilvània, Michigan i Wisconsin, antics feus demòcrates que van acabar amb el somni presidencial de Hillary Clinton, es resisteixen a abandonar a Donald Trump.

En aquests moments, Biden conserva un avanatatge en el Col·legi Electoral (192 a 108, segons el recompte de la CNN). Però la realitat és més crua pel demòcrata. Els tres estats que es van convertir en un malson pel Partit Demòcrata el 2016 són durs de rosegar per Joe Biden. Pennsilvània, amb el 44% escrutat, dibuixa una majoria per a Trump (55% a 43%); a Michigan, amb el 43% comptat, Trump supera a Biden per 54v a 43%, i a Wisconsin, l’estat més disputat, amb un 51% dels vots comptats, mostra un Trump amb un quasi 51% envers el 47% del demòcrata.

No tot són males notícies per a Biden, que té els vots de cara a Arizona, fins ara feu republicà. Califòrnia, Oregon i Washington, estats de l’oest, s’han decantat per ell. Però aquests erene stats que el demòcrata tenia descomptats.

Donald Trump, és a punt d’imposar-se també a les urnes en l’estat de Florida, un dels més decisius d’aquesta carrera. Es tracta d’una victòria important, ja que les enquestes no deixaven clar qui dels dos aspirants s’acabaria enduent l’estat, tot i que l’actual president disposa d’una sòlida base política de suport allí i visita aquest estat molt sovint.

Són 29 vots electorals que el guanyador s’emporta al sarró. Res encara, però, està decidit. L’estat del sud té una important població de jubilats, un sector que ha estat molt colpejat per la pandèmia. El vot llatí també és important, però no tan decantat cap als demòcrates com en altres estats, degut a la presència de la minoria cubana, majoritàriament conservadora.

Florida és un dels estats decisius d’aquesta contesa. Donald Trump ja es va imposar aquí l’any 2016 enfront Hillary Clinton. Al llarg de tota la nit, Trump i Biden han anat frec a frec en un recompte d’infart en què tots dos candidats han anat passsant al davant de l’altre de manera contínua.

La nit serà llarga. Fins al moment, els primers estats s’han anat decantant tal i com estava previst. Biden s’ha emportat els estats de Vermont, Delaware (on viu), Maryland, Illinois, Massachusetts i Connecticut. Trump s’ha endut Oklahoma, Carolina del Sud, Kentucky, Virgínia Occidental, Tennessee, Alabama i Mississippi.

Però pot haver sosrpreses en altres llocs. Avança el recompte a Texas, amb prop d’un 50% i Biden al davant demoment, el que seria una gran sopresa, ja que l’estat del sud és tradicionalment republicà. A Ohio, un altre estat decisiu, amb prop del 50% escrutat, Biden també va al davant. Serien dues cartes molt bones i inesperades pels demòcrates. Però tot és encara molt incert.

Els primers vots a ser comptats han estat els d’alguns comtats de Kentucky i Indiana, dos estats molt conservadors i on els republicans solen tenir un domini clar del poder. Nohi ha hagut sorpreses tampoc aquí. De Kentucky és el senador Mitch McConnell, el líder de la majoria republicana al Senat, que ha estat reelegit aquesta nit.

Un referèndum sobre Trump

La societat nord-americana elegirà aquest dimarts molt més que un president, un nou Congrés i alguns governadors. Les eleccions als Estats Units s’han convertit en un referèndum sobre un Donald Trump que aspira a la reelecció, però sobretot seran un veredicte sobre la força del populisme de dretes als EUA i arreu. El magnat de Nova York que fa quatre anys va conquerir la Casa Blanca agafant desprevinguts aliats i adversaris ha esdevingut icona de tots els moviments de dreta extrema que han proliferat els darrers anys.

D’una manera o altra, l’han fet seu els governants autoritaris que han arribat al poder, del brasiler Bolsonaro al filipí Duterte. Dels partidaris d’un Brexit dur als qui, dins encara de la Unió Europea, intenten desestabilitzar-la des de dins, es diguin Marine Le Pen a França o Viktor Orban a Hongria. Per no parlar de tots els moviments ascendents ubicats en la perifèria ultra, com Vox a Espanya o Matteo Salvini a Itàlia. Els votants dels EUA parlaran per ells però també per tots els qui, fora de les fronteres que Trump ha volgut fer més altes, seguiran amb angoixa la veu de les urnes nord-americanes.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (3-11-2020)

188 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: