ELECCIONS EUA: INCERTESA TOTAL I TAMB√Č AMB ELS VOTS PER CORREU

El proc√©s electoral als EUA s’encamina cap a un dels pitjors escenaris. La nit acabar√† sense un guanyador clar i caldr√† esperar al recompte dels vots per correu en diversos estats per dilucidar qui ocupar√† la Casa Blanca els propers quatre anys. Joe Biden, l’exvicepresident amb Barack Obama i actual candidat dem√≤crata, ha aapregut per mostrar tranquil¬∑litat i optimisme i s’ha mostrat confiat en la vict√≤ria, aix√≠ que es comptin tots els vots.

Per la seva banda, Donald Trump ha reaccionat acusant els seus rivals de voler “robar les eleccions”. L’ajustat dels resultats ha fet inviable la declaraci√≥ d’un vencedor. Caldr√† un recompte a Ge√≤rgia, on falta avaluar els vots per correu de zones com Atlanta (un feu dem√≤crata) i dels estats de l’anomenat cintur√≥ de l’√≤xic, el Rus Belt, com Wisconsin, Michigan i Pennsilv√†nia, que fins ara donen avantatge a Trump.

A mesura que avan√ßa la nit, l’escenari del 2016 sembla m√©s a prop de repetir-se del que apuntaven les enquestes. Els dos aspirants a la Casa Blanca, l’actual president Donald Trump i el dem√≤crata Joe Biden estan protagonitzant un duel intens√≠ssim que est√† sent molt m√©s ajustat del que anunciaven la major part dels sondejos. Els estats del MIg Oest Pennsilv√†nia, Michigan i Wisconsin, antics feus dem√≤crates que van acabar amb el somni presidencial de Hillary Clinton, es resisteixen a abandonar a Donald Trump.

En aquests moments, Biden conserva un avanatatge en el Col¬∑legi Electoral (192 a 108, segons el recompte de la CNN). Per√≤ la realitat √©s m√©s crua pel dem√≤crata. Els tres estats que es van convertir en un malson pel Partit Dem√≤crata el 2016 s√≥n durs de rosegar per Joe Biden. Pennsilv√†nia, amb el 44% escrutat, dibuixa una majoria per a Trump (55% a 43%); a Michigan, amb el 43% comptat, Trump supera a Biden per 54v a 43%, i a Wisconsin, l’estat m√©s disputat, amb un 51% dels vots comptats, mostra un Trump amb un quasi 51% envers el 47% del dem√≤crata.

No tot s√≥n males not√≠cies per a Biden, que t√© els vots de cara a Arizona, fins ara feu republic√†. Calif√≤rnia, Oregon i Washington, estats de l’oest, s’han decantat per ell. Per√≤ aquests erene stats que el dem√≤crata tenia descomptats.

Donald Trump, √©s a punt d’imposar-se tamb√© a les urnes en l’estat de Florida, un dels m√©s decisius d’aquesta carrera. Es tracta d’una vict√≤ria important, ja que les enquestes no deixaven clar qui dels dos aspirants s’acabaria enduent l’estat, tot i que l’actual president disposa d’una s√≤lida base pol√≠tica de suport all√≠ i visita aquest estat molt sovint.

S√≥n 29 vots electorals que el guanyador s’emporta al sarr√≥. Res encara, per√≤, est√† decidit. L’estat del sud t√© una important poblaci√≥ de jubilats, un sector que ha estat molt colpejat per la pand√®mia. El vot llat√≠ tamb√© √©s important, per√≤ no tan decantat cap als dem√≤crates com en altres estats, degut a la pres√®ncia de la minoria cubana, majorit√†riament conservadora.

Florida √©s un dels estats decisius d’aquesta contesa. Donald Trump ja es va imposar aqu√≠ l’any 2016 enfront Hillary Clinton. Al llarg de tota la nit, Trump i Biden han anat frec a frec en un recompte d’infart en qu√® tots dos candidats han anat passsant al davant de l’altre de manera cont√≠nua.

La nit ser√† llarga. Fins al moment, els primers estats s’han anat decantant tal i com estava previst. Biden s’ha emportat els estats de Vermont, Delaware (on viu), Maryland, Illinois, Massachusetts i Connecticut. Trump s’ha endut Oklahoma, Carolina del Sud, Kentucky, Virg√≠nia Occidental, Tennessee, Alabama i Mississippi.

Per√≤ pot haver sosrpreses en altres llocs. Avan√ßa el recompte a Texas, amb prop d’un 50% i Biden al davant demoment, el que seria una gran sopresa, ja que l’estat del sud √©s tradicionalment republic√†. A Ohio, un altre estat decisiu, amb prop del 50% escrutat, Biden tamb√© va al davant. Serien dues cartes molt bones i inesperades pels dem√≤crates. Per√≤ tot √©s encara molt incert.

Els primers vots a ser comptats han estat els d’alguns comtats de Kentucky i Indiana, dos estats molt conservadors i on els republicans solen tenir un domini clar del poder. Nohi ha hagut sorpreses tampoc aqu√≠. De Kentucky √©s el senador Mitch McConnell, el l√≠der de la majoria republicana al Senat, que ha estat reelegit aquesta nit.

Un referèndum sobre Trump

La societat nord-americana elegir√† aquest dimarts molt m√©s que un president, un nou Congr√©s i alguns governadors. Les eleccions als Estats Units s’han convertit en un refer√®ndum sobre un Donald Trump que aspira a la reelecci√≥, per√≤ sobretot seran un veredicte sobre la for√ßa del populisme de dretes als EUA i arreu. El magnat de Nova York que fa quatre anys va conquerir la Casa Blanca agafant desprevinguts aliats i adversaris ha esdevingut icona de tots els moviments de dreta extrema que han proliferat els darrers anys.

D’una manera o altra, l’han fet seu els governants autoritaris que han arribat al poder, del brasiler Bolsonaro al filip√≠ Duterte. Dels partidaris d’un Brexit dur als qui, dins encara de la Uni√≥ Europea, intenten desestabilitzar-la des de dins, es diguin Marine Le Pen a Fran√ßa o Viktor Orban a Hongria. Per no parlar de tots els moviments ascendents ubicats en la perif√®ria ultra, com Vox a Espanya o Matteo Salvini a It√†lia. Els votants dels EUA parlaran per ells per√≤ tamb√© per tots els qui, fora de les fronteres que Trump ha volgut fer m√©s altes, seguiran amb angoixa la veu de les urnes nord-americanes.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (3-11-2020)

142 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: