“ELNA MATERNITY”, UNA BOGERIA MERAVELLOSA A GRÈCIA

“Elna Maternity, una bogeria meravellosa ”
( QUIM GIBERT )

«La maternitat va ser la feina més important de la meva vida», recalca Elisabeth Eidenbenz en el llibre La maternitat d’Elna d’Assumpta Montellà. Qui va ser Eidenbenz (1913-2011)? Fou una infermera suïssa que va crear el 1939 una maternitat a la vila rossellonesa d’Elna. Hi van rebre assistència les dones embarassades, recloses als camps de refugiats d’Argelers i altres indrets de la Catalunya del Nord, que van formar part de l’èxode republicà espanyol a l’exili. L’índex de mortalitat infantil en aquests camps era del 95%. Molts dels gairebé 600 nadons que hi van néixer ara tenen més de setanta anys. Elisabeth Eidenbenz subratlla: «era normal, indispensable ajudar als oprimits, als perseguits».

Vuit dècades després el nom d’Elna continua vinculat a l’humanisme amb l’obertura a Atenes, fa dos anys, d’un espai autogestionat per a refugiades, la majoria de les quals són embarassades o mares, en període de post part, de Síria, Congo i l’Afganistan (en el moment del naixement són ingressades en un hospital públic de la capital grega). Es tracta d’Elna Maternity Centre, emplaçat en el número 63 de Fylis, un dels carrers amb més cases de barrets de la ciutat, a un salt de Victòria, una coneguda plaça sovintejada, de nit, per sense sostres i, de dia, per turistes. De la planta baixa s’escampa una flaire de sofregit. I és que la cuina sempre va en dansa. Hi ha torns ben delimitats, entre les famílies residents, per evitar malentesos davant dels fogons. L’Elna Maternity allotja una setantena de refugiats, 18 dels quals són nadons, fruit de l’entesa entre diferents ONG’s, entre elles Lleida pels refugiats.

Carlos Aparicio, una de les ànimes del projecte, m’ensenya la seu. És un bloc de 4 plantes, que defineix com a una comunitat de veïns. En aquest antic xamfrà d’oficines ara hi ha una mena de recepció; l’esmentada cuina col·lectiva; magatzems; una escoleta infantil; una vintena d’habitacions. Elna assessora en tràmits burocràtics de cara obtenir l’asil (número fiscal grec, tarja sanitària i altres documents legals); fa l’acompanyament a cites mèdiques; ajuda en l’adquisició de bitllets d’avió; imparteix classes d’anglès; dinamitza activitats per a la mainada. Així com subministra queviures; bolquers; llet de continuació; productes d’higiene personal… L’Elna Maternity Centre rep periòdicament el servei de Metges sense Fronteres.

El mestre jubilat Gabi López Navarro, que hi ha fet un voluntariat, assenyala que l’Elna és una infraestructura insuficient però que funciona amb entusiasme gràcies a la dotzena de voluntaris: «un dels moments més durs és quan et venen dones embarassades, que t’expliquen que dormen al carrer, i et veus obligat a respondre que l’Elna és ple. Penso en tots els recursos que es malbaraten i que per a unes mares no hi hagi possibilitat d’acollir-les». Gabi López afegeix que ha anat coneixent històries de famílies partides per la meitat, vora les illes gregues, a causa del naufragi del bot: «la mare i la filla van sobreviure, el pare i el fill es van afogar». Els supervivents solen necessitar tractament psiquiàtric. López també detalla el cas d’una dona cremada per la família del seu marit, fugida de Síria, raptada, abusada. I tot i l’embaràs i dos fills petits, també va travessar l’Egeu: «el pessebre continua viu, no ho oblidem, i no veig que els mitjans de comunicació ho mostrin, ans el contrari».

A mig matí es presenta d’Elna Maternity l’Adonis, un atenenc que s’ofereix per a un voluntariat consistent a impartir classes d’alemany a la canalla. I és que la llengua materna de l’Adonis és l’alemany. «Bona part dels refugiats aspira a viure a Alemanya. Els hi podrà anar com l’anell al dit una iniciació a l’alemany», pensa l’Adonis. Discretament el futur voluntari grec lliura 50 euros a Carlos Aparicio. No és la primera vegada que l’Adonis afluixa la mosca. Aparicio sentencia: «Elna Maternatiy Centre és una bogeria meravellosa»

Quim Gibert, psicòleg i coautor d’Identitats. Convivència o conflicte?

750 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: