ELS ADVOCATS DE PUIGDEMONT, OPTIMISTES AMB EL SUPLICATORI

Per què els advocats de Puigdemont són optimistes amb el suplicatori?
El jutge instructor Pablo Llarena mantindrà les euroordres i les ordres de detenció estatals contra els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín. Cosa que contradiu amb una altra acció seua: demanar el suplicatori al Parlament Europeu perquè els retire la immunitat. D’aquesta manera, Llarena reconeix la immunitat de tots dos, però manté les ordres de detenció contra ells. Més enllà de la contradicció, els advocats del president a l’exili es mostraven optimistes de cara a un possible suplicatori en una entrevista recent. Quins són els motius?

( MANUEL LILLO )

—Si no haguera estat condemnat Junqueras, tindria immunitat, tal com ha determinat el TJUE. En tindran també Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí?

—GB: En primer lloc, el vicepresident Junqueras, des del 28 d’abril, compta amb immunitat. El que passa és que el Tribunal Suprem no l’ha respectat, i aquí hi compta com a cooperador necessari el Congrés dels Diputats. L’advocat general, de fet, com també el TJUE, en les seves conclusions deixaven molt clar que la immunitat europea no és distinta de l’espanyola. El que ha sigut distint és l’aplicació que hi ha hagut. El problema està en el fet que la resposta del TJUE arriba quan el vicepresident està condemnat en ferm. Això fa complicada l’aplicabilitat de la garantia. En el cas del president Puigdemont, de Comín i de Ponsatí no només no estan condemnats, sinó que tampoc estan processats en ferm.

—Per tant, la immunitat és factible per a tots tres?

—GB: N’estem convençuts.

—Si el Suprem demana el suplicatori contra Puigdemont i Comín al Parlament Europeu una vegada tinguen reconeguda la immunitat, és previsible que el Parlament Europeu concedesca al Suprem el suplicatori?

—GB: Si ho fan, ens ho passarem bomba. Serà un judici al judici. No és fer una carta demanant el suplicatori i que uns senyors premin un botó. Hi ha un procés i nosaltres qüestionarem tot el que s’ha fet al Suprem i a l’Audiència Nacional en contra d’ells. El suplicatori, abans de ser votat al Parlament Europeu, passa per un procediment pel Comitè d’Afers Legals i nosaltres podem fer al·legacions orals. Això es retransmetrà. Se celebraria a Estrasburg o Brussel·les. I pensem que no és dolent que es produeixi. Estarem encantats d’arribar a aquesta etapa.

—I què implicaria?

—GB: Poder qüestionar tot el que no s’ha pogut qüestionar dins del procés i també el mateix procés seguit a Espanya.

—IE: I també es crearà un relat intern, perquè la visió que la gent té del suplicatori és la que es fa a Espanya. L’últim que tenim és que a Espanya ni tan sols hi va haver suplicatori: directament, la Mesa del Congrés va tramitar una orde judicial amb una clara invasió d’aquest poder sobre el legislatiu. Encara més: quan s’han tramitat suplicatoris al Congrés ha estat un tràmit senzill, sabent que el suplicatori es concedeix i s’autoritza perquè un diputat sigui sotmès a judici. El tràmit és similar entre el Congrés i el Parlament Europeu, però aquí ho veiem com una cosa testimonial, mentre que el que pot succeir quan es tramiti el suplicatori al Parlament Europeu, tal com avança Gonzalo, serà molt més profund, respectuós i garantista amb l’electe. Però hi haurà un relat que mirarà de fer veure que tot això serà automàtic.

—GB: A més, cal distingir dues coses: si s’accepta el suplicatori s’aixeca la immunitat, però no perden la condició d’eurodiputats, i caldria tornar a tramitar una euroordre. Per això, fins i tot si el Suprem aconsegueix el suplicatori, no tenen clar que guanyaran l’euroordre.
Informa:ELTEMPS.CAT (11-1-2020)

364 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: