A la peça, que ha estat rodada durant una trobada a la al Saló dels batlles de Catalunya Nord, hi intervenen diversos batlles francesos i el tambÊ senador i impulsor del manifest dels 41, Calvet François. La majoria apareixen amb llaços grocs a la solapa de les americanes.

El reportatge parla de la defensa dels drets fonamentals i les llibertats a Catalunya. Els alcaldes, que formen part de diversos partits, coincideixen que el judici al procĂŠs ĂŠs un atac a la democrĂ cia.

“La defensa dels drets humans ĂŠs la base d’una repĂşblica, la base de la nostra història, de l’Europa que volem construir”, diu François. Jean-Paul Billès, alcalde de PĂŠzilla-la-rivière considera que el conflicte entre Catalunya i l’Estat no va “nomĂŠs d’independència”, sinĂł de llibertats fonamentals. “Si no es respecten, s’estan atacant els principis de la democrĂ cia”, apunta Billès.

Els alcaldes consideren en el reportatge que, veient el desenvolupament del judici, ĂŠs moment que “Europa hi faci alguna cosa”.

El manifest dels 41 ha fet que a França es parli del judici i els alcaldes esperen, algun dia, exercir de “mediadors en el conflicte”