A la peça, que ha estat rodada durant una trobada a la al Saló dels batlles de Catalunya Nord, hi intervenen diversos batlles francesos i el també senador i impulsor del manifest dels 41, Calvet François. La majoria apareixen amb llaços grocs a la solapa de les americanes.

El reportatge parla de la defensa dels drets fonamentals i les llibertats a Catalunya. Els alcaldes, que formen part de diversos partits, coincideixen que el judici al procés és un atac a la democràcia.

“La defensa dels drets humans √©s la base d’una rep√ļblica, la base de la nostra hist√≤ria, de l’Europa que volem construir”, diu Fran√ßois. Jean-Paul Bill√®s, alcalde de P√©zilla-la-rivi√®re considera que el conflicte entre Catalunya i l’Estat no va “nom√©s d’independ√®ncia”, sin√≥ de llibertats fonamentals. “Si no es respecten, s’estan atacant els principis de la democr√†cia”, apunta Bill√®s.

Els alcaldes consideren en el reportatge que, veient el desenvolupament del judici, √©s moment que “Europa hi faci alguna cosa”.

El manifest dels 41 ha fet que a Fran√ßa es parli del judici i els alcaldes esperen, algun dia, exercir de “mediadors en el conflicte”