ELS ALDARULLS DE CATALUNYA VAN SER ORGANITZATS, SEGONS LA INVESTIGACIÓ

( CARLOTA GUINDAL, MAYKA NAVARRO, BARCELONA )

La investigació oberta a l’ Au­diència Nacional contra els grups de caire independentista que han protagonitzat els aldarulls de l’última setmana està arribant a la conclusió que aquests actes de protestes van ser organitzats, és a dir, que no són ac­tuacions espontànies de radicals descontrolats sinó que són teledirigits per una organització i tenen una direcció política. Això no obsta perquè a aquestes actuacions s’hi hagin afegit persones que han aprofitat la situació per reivindicar un altre tipus d’idees, segons expliquen fonts de la investigació.

Aquest últim exemple és el dels anarquistes que s’han afegit a les revoltes. Els investigadors sospiten que als moviments independentistes més radicals i ­violents s’hi han sumat persones que provenen del moviment okupa a Catalunya.

Ara per ara, els grups que s’investiguen són l’ Equip de Resposta Tàctica ( ERT) i Tsunami Democrátic. Aquestes mateixes fonts especifiquen que ha de quedar clara l’escissió que hi ha entre els CDR i l’ ERT perquè aquest últim es va convertir a un grup autònom, clandestí, professionalitzat i més radical disposat a cometre accions violentes, amb l’ús d’artefactes explosius, amb la finalitat última d’aconseguir instaurar la república catalana, tal com va explicar el jutge.

De fet, segons fonts del cas, de les intervencions telefòniques se’n desprèn que membres de l’ ERT aconsellen desvincular-se dels CDR, passar a un segon pla i ser menys visibles per no ser identificats per les forces de seguretat en cas d’entrar en acció. Per això la instrucció diferencia clarament els CDR de l’ ERT, considerat per l’instructor una organització terrorista.

El cos autonòmic depurarà responsabilitats si hi va haver actuacions conflictives

Quan la Guàrdia Civil va detenir nou membres de l’ ERT el 23 de setembre –n’hi ha set a la presó–, va tenir com a detonant la imminència d’actuacions violentes amb explosius, de cara al segon aniversari de l’1- O i de la sentència del Suprem.

Tot i això, pocs dies després va aparèixer Tsunami Democràtic. Es tracta d’un altre grup, aliè a l’ ERT, però amb el mateix objectiu. De tall independentista català pretén dur a terme accions violentes als carrers i contra infraestructures. Són grups diferenciats, però tots ells organitzats i sota el mateix paraigua. Tots dos tenen els mateixos objectius i el mateix ideari, de manera que se sospita que els fils que els mouen poden provenir del mateix lloc.

La setmana passada, el jutge García Castellón va ordenar tancar els web i aplicacions de Tsunami Democràtic per bloquejar-ne les comunicacions i aturar les convocatòries de les protestes violentes que ja han causat 600 ferits i 200 detencions des del 14 d’octubre, quan es va notificar la sentència del procés . Ara mateix, la Guàrdia Civil se centra a localitzar quines persones hi ha al darrere d’aquestes organitzacions que, segons els investigadors, duien a terme accions pròpies de la kale borroka . Miraran d’esbrinar qui en mou els fils i qui el finança. És a dir, s’estaria davant de diverses actuacions de violència de carrer i no de simples aldarulls, amb l’objectiu de paralitzar Catalunya. És per aquesta raó que el magistrat i la Fiscalia de l’ Audiència Nacional porten la causa per delictes de terrorisme i d’altres que hi estan vinculats.

Per la seva part, la cúpula dels Mossos d’Esquadra es va reunir ahir a la seu central d’Egara, a Sabadell, convocats pel comissari en cap, Eduard Sallent, que va convidar tots els comissaris i intendents responsables de regions policials i divisions centrals a exposar el seu punt de vista sobre l’actuació de la policia catalana durant els aldarulls de la setmana passada a diverses capitals, però especialment a Barcelona. La trentena de comandaments es van mostrar ferms en la defensa de l’operació policial i en la necessitat de fer autocrítica i depurar, d’urgència, els casos més flagrants de mala praxi, com el grup de policies que des de dins d’una furgoneta policial diuen pel sistema de megafonia: “Veniu, que som gent de pau ” . Aquesta escena va ser
gravada per un veí, en una localitat de la demarcació de Tarragona. La resta de les imatges s’estimen més analitzar-les “amb calma, en el context corresponent i sense presses”, van consensuar.

L’Audiència Nacional diferencia els CDR de l’ERT, que és tractat com una organització terrorista

Els comandaments van admetre el bon moment institucional que passen per haver recuperat la confiança de la judicatura, la Fiscalia i l’ Estat. “Per primera vegada en molt de temps es fien de nosaltres. Ara han d’entendre que nosaltres som els mateixos de sempre. L’actitud d’ells és la que ha canviat”, van indicar fonts coneixedores de la cimera policial. Els comandaments també reconeixen i senten la fractura amb les institucions catalanes, el Govern i part de la societat. Es van citar a treballar per “recosir” les ferides i per mirar de saber què ha fallat perquè part del relat després dels aldarulls passi ara per assenyalar que hi va haver “violència policial”. A més a més, van aplaudir la feina conjunta duta a terme amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i van reconèixer el suport ferm que estan rebent per part del conseller Miquel Buch i la resta d’alts càrrecs de la conselleria d’Interior.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (25-10-2019)

340 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: