ELS ALGUERESOS JA PODEN ESCOLARITZAR ELS FILLS EN CATALÀ

El català de l’Alguer ha fet un important pas endavant després que la Junta Regional de la Regió Autònoma de Sardenya hagi aprovat les línies d’actuació de la llei del juliol del 2018 que preveu l’ensenyament de l’alguerès en horari lectiu si així ho demanen les famílies dels alumnes del municipi. El reglament estableix l’organització de l’ensenyament del català, el gal·lurès, el sasserès i el tabarquí als centres escolars de Sardenya, la borsa de docents i el finançament necessari, elements sense els quals la llei de fa dos anys estava encallada.

Les inscripcions per als cursos de català es duran a terme fins al 10 de desembre i el Comitè Directiu de la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer ha fet una crida aquest dilluns a les famílies alguereses a aprofitar “l’oportunitat” de matricular-hi els fills en les escoles d’educació infantil, primària i secundària de l’Alguer. El Comitè, presidit per Irene Coghene, ha valorat el desplegament de la llei com “un pas endavant” per garantir una “major consciència del valor de la llengua, com a patrimoni cultural inestimable” de la comunitat i per “garantir l’ensenyament de la llengua a les noves generacions”.

Els pares i mestres interessats a conèixer la nova oferta formativa en alguerès poden participar en el grup de treball Interacció amb les escoles. Per posar-s’hi en contacte han d’enviar un correu electrònic a l’adreça consultallengua@gmail.com.

El desplegament de la llei del 2018 arriba després que entitats com la Plataforma per la Llengua hagin dut a terme campanyes per fer efectiu el dret de conèixer la llengua de la seva ciutat, reconegut per la norma. Tot i la situació fràgil del català a l’Alguer, la immensa majoria de ciutadans vol que s’introdueixi a l’escola (un 92,3%, segons l’enquesta Els usos lingüístics a l’Alguer del 2015). Segons aquest mateix estudi, el 88,2% dels algueresos entén l’alguerès, el 36,4% el sap parlar amb fluïdesa i el 8.1% l’escriu.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (26-9-2020)

211 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: