ELS ARANZELS DE TRUMP: IMPACTE DE 26 MILIONS A LES EXPORTACIONS CATALANES

Fins a 26 milions d’euros. Aquest ĂŠs l’impacte negatiu que implicaria al sector agroalimentari catalĂ  els aranzels que els Estats Units tenen previst imposar a productes de la UniĂł Europea, segons dades confirmades per la Promotora d’Exportacions AgroalimentĂ ries Catalanes (PRODECA). L’any passat, el sector va vendre al paĂ­s nord-americĂ  per valor de 330 milions d’euros, i els aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l’equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors.

Cal tenir en compte que els EUA ĂŠs el vuitè mercat mundial per a les exportacions catalanes d’aliments i begudes i el tercer fora de la UniĂł Europea -desprĂŠs de Xina i JapĂł-. Segons l’anunci oficial, l’increment aranzelari entrarĂ  en vigor el dia 18 d’octubre i penalitzarĂ  greument les exportacions agroalimentĂ ries europees “suposant per les seves indĂşstries pèrdues milionĂ ries per aquest sobrecost d’aranzels”, segons expliquen des de PRODECA, i que caldrĂ  veure si acaba recaient en els exportadors, els importadors d’Estats Units o bĂŠ en el consumidor final d’Amèrica. Davant aquestes xifres, la consellera d’Agricultura, Teresa JordĂ , ha convocat per la setmana vinent la Taula AgrĂ ria per estudiar l’increment dels aranzels.

Un cop dur per al Fine Food

El primer sector català exportador als Estats Units Ês el sector del Fine Food, que comprèn molts dels productes penalitzats per les noves taxes: formatges, iogurts, mantega, fruits secs, sucs de fruita i fruites processades, els quals incrementaran els seus costos aranzelaris en un 25%. Aquest serà el sector mÊs damnificat.

Seguidament, tambĂŠ patirĂ  l’exportaciĂł de vi i cava, un producte molt catalĂ  i molt valorat als Estats Units, que ĂŠs el segon sector mĂŠs exportador a terres nordamericanes en termes de facturaciĂł -fins a 85 milions d’euros exportats el 2018-. D’aquesta xifra 56,7 milions corresponen a escumosos i els 27 milions restants serien els vins afectats per la mesura. Aquesta comprèn els vins tranquils, no carbonatats, amb una graduaciĂł menor a 14% d’alcohol, en recipients no superiors als 2 litres. Per tant, el cava i la resta d’espumosos europeus, no quedarien afectats per l’increment aranzelari. Els vins d’ItĂ lia, Grècia, Portugal, Polònia i altres zones vitivinĂ­coles tampoc es veurien afectades per l’increment.

Els olis vegetals i l’oli d’oliva catalĂ  -56 milions d’euros exportats el 2018- incrementen tambĂŠ els seus aranzels en un 25% juntament amb França, Alemanya i Regne Unit, però no ho fan els mateixos productes d’altres paĂŻsos productors com Grècia o ItĂ lia, que mantindrien els antics aranzels.

El sector carni seria el segĂźent, amb 31 milions d’euros exportats el 2018, i que ha registrat els darrers cinc anys un creixement de
facturació als EUA del 475%. Les principals categories afectades per l’increment aranzelari són la carn de porc congelada i els processats de porc, com les salsitxes o el pernil. En la mateixa línia, el sector del peix i marisc, que va sumar 20 milions d’euros exportats el 2018, també es veurà afectat.

Per últim, la fruita: cítrics, cireres, préssec i peres comptaran a partir d’ara també amb unes taxes aranzelàries que sumaran un 25% addicional als aranzels existents. Actualment, Catalunya gairebé no exporta fruita i horta als Estats Units per la inexistència de protocols d’homologació entre ambdós països, per tant seria el sector menys damnificat per les mesures de l’administració de Donald Trump.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-10-2019)

276 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: