ELS “BOOKTUBERS” ESPECIALITZATS EN LLIBRES ES FAN UN FORAT EN L’OFERTA AUDIOVISUAL EN CATALĂ

( RAĂL G.ARANZUEQUE )
Lâestudi CatalĂ , youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure lâĂșs de la llengua, sobre lâĂșs del catalĂ en continguts de Youtube i Instagram adreçats al pĂșblic juvenil reclamava fa uns mesos que hi haguĂ©s una oferta audiovisual variada en catalĂ per atraure nous espectadors al mercat juvenil en llengua prĂČpia. Darrerament, han sorgit iniciatives com el Canal Malaia i la plataforma juvenil a TV3 Mood Z que han ampliat lâoferta i ara comencen a sorgir amb força youtubers especialitzats en llibres, coneguts com a booktubers, que fan continguts en catalĂ .
Com en tots els camps, els booktubers en catalĂ han de competir contra els creadors de contingut en castellĂ i, cada cop mĂ©s, en anglĂšs, que abasten un pĂșblic molt mĂ©s ampli i tenen lâavantatge que encara hi ha molts joves que ni es plantegen que pugui haver-hi oferta dâaquest tipus en catalĂ .
Gemma Lluch va publicar el 2019 Els booktubers en catalĂ . Un constructe virtual?, un estudi que arribava a la conclusiĂł que âel fenomen booktuber Ă©s mĂ©s un constructe virtual, creat per les institucions i la premsa, que una realitatâ. Lluch comptava aleshores quatre canals de llibres en catalĂ que publicaven vĂdeos a Youtube amb una certa regularitat i amb un nombre limitat de subscriptors i visualitzacions.
A hores dâara, el panorama ha millorat sensiblement. El Diari de la llengua ha localitzat una desena de canals amb centenars de subscriptors cadascun i youtubers com Juliana Canet (amb 22.900 subscriptors) que, tot i no tenir un canal especialitzat en llibres, en parla sovint. Els booktubers en catalĂ , a mĂ©s, han creat una comunitat en quĂš es recomanen els uns als altres.
El canal amb mĂ©s subscriptors (3.900) Ă©s Recomanacions de llibres, de Marta Botet, una booktuber que ha estat un referent per a alguns dels creadors de contingut actuals i que, darrerament, nomĂ©s publica vĂdeos de forma molt esporĂ dica.
El canal actual amb mĂ©s subscriptors (1.550) Ă©s La prestatgeria, de Marta Meneu-Borja. Va aterrar a aquest mĂłn el 2017, quan estudiava segon de Periodisme, arran del projecte Emocionaât amb la lectura, de lâeditorial Bromera, que publicava videoressenyes de llibres seus fetes per qui hi volguĂ©s participar i, a canvi, els regalava llibres. Meneu-Borja, que era seguidora de diversos booktubers, va descobrir que li agradava crear aquest tipus de continguts i que âfaltaven vĂdeos en valenciĂ â i sobre llibres en catalĂ .
La creadora de La prestatgeria Ă©s conscient que âen lâimaginari col·lectiuâ hi ha la cantarella aquella que diu que <
Marta SangrĂ va crear el canal La mar de llibres fa un any i tampoc no es va plantejar fer-lo en una altre idioma que no fos el seu. Primer, perquĂš el catalĂ Ă©s la seva llengua del âdia a diaâ i âuna mica per militĂ ncia!â, reconeix SangrĂ , que nomĂ©s parla de llibres en catalĂ o que tenen traduccions en aquesta llengua.
Assegura que cada cop hi ha mĂ©s booktubers en catalĂ . âQuan vaig començar, jo nomĂ©s en coneixia tres dâactius i ara nâhi ha deuâ i van sorgint noves veus per ampliar el ventall. Els joves, a mĂ©s -expliquen les booktubers- cada cop busquen mĂ©s continguts sobre llibres en altres plataformes com Tik Tok (es coneixen amb el nom de BookTok) i a Instagram (Bookstagramers).
MĂ©s enllĂ del mĂłn del llibre, SangrĂ i Meneu-Borja troben a faltar mĂ©s varietat de continguts en catalĂ a Youtube. En el cas de SangrĂ , dââestil de vida i productivitat en lâestudiâ, per exemple. âFalten diversitat de veus, no de temesâ, assenyala Meneu-Borja, afirmaciĂł amb la qual coincideix lâautora de La mar de llibres.
Totes dues remarquen la necessitat dâoferir al pĂșbic jove productes en catalĂ amb els quals sâidentifiquin. âAdaptar la llengua a aquests formats Ă©s molt important per a la supervivĂšncia de la llenguaâ, afirma la creadora de La prestatgeria. âPassem molt de temps a les xarxes socials i Ă©s molt important que la llengua tambĂ© estiga allĂ dâuna manera que no siga forçadaâ, afegeix.
Tot i que totes dues avisen que Ă©s difĂcil recomanar llibre sense conĂšixer els gustos dels lectors, hem aprofitat que som en vigĂlies de Sant Jordi per demanar-los que en triĂŻn un. Marta Meneu-Borja ens aconsella lâobra de Paco Roca, un il·lustrador de cĂČmics valenciĂ , i la novel·la La taxidermista dâemocions, de MarilĂł Ălvarez (Edicions Bromera). Marta SangrĂ ens recomana Retorn a Brideshead, dâEvelyn Waugh (Viena Edicions).
Informa:DIARIDELALLENGUA.CA (Âș18-4-2021)