ELS “BOOKTUBERS” ESPECIALITZATS EN LLIBRES ES FAN UN FORAT EN L’OFERTA AUDIOVISUAL EN CATALÀ

( RAÜL G.ARANZUEQUE )

L’estudi CatalĂ , youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l’Ășs de la llengua, sobre l’Ășs del catalĂ  en continguts de Youtube i Instagram adreçats al pĂșblic juvenil reclamava fa uns mesos que hi haguĂ©s una oferta audiovisual variada en catalĂ  per atraure nous espectadors al mercat juvenil en llengua prĂČpia. Darrerament, han sorgit iniciatives com el Canal Malaia i la plataforma juvenil a TV3 Mood Z que han ampliat l’oferta i ara comencen a sorgir amb força youtubers especialitzats en llibres, coneguts com a booktubers, que fan continguts en catalĂ .

Com en tots els camps, els booktubers en catalĂ  han de competir contra els creadors de contingut en castellĂ  i, cada cop mĂ©s, en anglĂšs, que abasten un pĂșblic molt mĂ©s ampli i tenen l’avantatge que encara hi ha molts joves que ni es plantegen que pugui haver-hi oferta d’aquest tipus en catalĂ .

Gemma Lluch va publicar el 2019 Els booktubers en catalĂ . Un constructe virtual?, un estudi que arribava a la conclusiĂł que “el fenomen booktuber Ă©s mĂ©s un constructe virtual, creat per les institucions i la premsa, que una realitat”. Lluch comptava aleshores quatre canals de llibres en catalĂ  que publicaven vĂ­deos a Youtube amb una certa regularitat i amb un nombre limitat de subscriptors i visualitzacions.

A hores d’ara, el panorama ha millorat sensiblement. El Diari de la llengua ha localitzat una desena de canals amb centenars de subscriptors cadascun i youtubers com Juliana Canet (amb 22.900 subscriptors) que, tot i no tenir un canal especialitzat en llibres, en parla sovint. Els booktubers en catalĂ , a mĂ©s, han creat una comunitat en quĂš es recomanen els uns als altres.

El canal amb més subscriptors (3.900) és Recomanacions de llibres, de Marta Botet, una booktuber que ha estat un referent per a alguns dels creadors de contingut actuals i que, darrerament, només publica vídeos de forma molt esporàdica.

El canal actual amb mĂ©s subscriptors (1.550) Ă©s La prestatgeria, de Marta Meneu-Borja. Va aterrar a aquest mĂłn el 2017, quan estudiava segon de Periodisme, arran del projecte Emociona’t amb la lectura, de l’editorial Bromera, que publicava videoressenyes de llibres seus fetes per qui hi volguĂ©s participar i, a canvi, els regalava llibres. Meneu-Borja, que era seguidora de diversos booktubers, va descobrir que li agradava crear aquest tipus de continguts i que “faltaven vĂ­deos en valencià” i sobre llibres en catalĂ .

La creadora de La prestatgeria Ă©s conscient que “en l’imaginari col·lectiu” hi ha la cantarella aquella que diu que <>. “Ja sabia que fer el canal en valenciĂ  em restava pĂșblic potencial”, perĂČ â€œel discurs que el valenciĂ  no Ă©s Ăștil no Ă©s cert”. “A mi m’ha obert moltes portes”, assegura Meneu-Borja, que admet que ella no guanya “diners amb el canal de Youtube”, perĂČ li ha permĂšs tenir una imatge pĂșblica i treballar en l’àmbit del sector del llibre valenciĂ . “Al final, en valenciĂ , tens menys competĂšncia”, afegeix.

Marta SangrĂ  va crear el canal La mar de llibres fa un any i tampoc no es va plantejar fer-lo en una altre idioma que no fos el seu. Primer, perquĂš el catalĂ  Ă©s la seva llengua del “dia a dia” i “una mica per militĂ ncia!”, reconeix SangrĂ , que nomĂ©s parla de llibres en catalĂ  o que tenen traduccions en aquesta llengua.

Assegura que cada cop hi ha mĂ©s booktubers en catalĂ . “Quan vaig començar, jo nomĂ©s en coneixia tres d’actius i ara n’hi ha deu” i van sorgint noves veus per ampliar el ventall. Els joves, a mĂ©s -expliquen les booktubers- cada cop busquen mĂ©s continguts sobre llibres en altres plataformes com Tik Tok (es coneixen amb el nom de BookTok) i a Instagram (Bookstagramers).

MĂ©s enllĂ  del mĂłn del llibre, SangrĂ  i Meneu-Borja troben a faltar mĂ©s varietat de continguts en catalĂ  a Youtube. En el cas de SangrĂ , d’“estil de vida i productivitat en l’estudi”, per exemple. “Falten diversitat de veus, no de temes”, assenyala Meneu-Borja, afirmaciĂł amb la qual coincideix l’autora de La mar de llibres.

Totes dues remarquen la necessitat d’oferir al pĂșbic jove productes en catalĂ  amb els quals s’identifiquin. “Adaptar la llengua a aquests formats Ă©s molt important per a la supervivĂšncia de la llengua”, afirma la creadora de La prestatgeria. “Passem molt de temps a les xarxes socials i Ă©s molt important que la llengua tambĂ© estiga allĂ­ d’una manera que no siga forçada”, afegeix.

Tot i que totes dues avisen que Ă©s difĂ­cil recomanar llibre sense conĂšixer els gustos dels lectors, hem aprofitat que som en vigĂ­lies de Sant Jordi per demanar-los que en triĂŻn un. Marta Meneu-Borja ens aconsella l’obra de Paco Roca, un il·lustrador de cĂČmics valenciĂ , i la novel·la La taxidermista d’emocions, de MarilĂł Álvarez (Edicions Bromera). Marta SangrĂ  ens recomana Retorn a Brideshead, d’Evelyn Waugh (Viena Edicions).
Informa:DIARIDELALLENGUA.CA (Âș18-4-2021)

329 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: