ELS CENT ANYS DE JOSEP VALLVERDÚ: ” LA LLENGUA RETROCEDEIX PERQUÈ NO S’EMPRA PROU “

Josep Vallverdú: “La llengua retrocedeix perquè no s’empra prou”

Aragonès ha destacat que Vallverdú ha fet de la seva vida “un compromís absolut amb la llengua”
(ADRIÀ ROVIRA )
L’escriptor lleidatà Josep Vallverdú ha rebut aquest diumenge la medalla centenària de la Generalitat en el marc de l’acte institucional central de la commemoració de l’Any Josep Vallverdú. Durant la seva intervenció, Vallverdú ha lamentat que el català es troba en una situació de “retrocés perquè no s’empra prou” i ha reclamat a la ciutadania usar-lo “constantment”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, per la seva part, ha estat l’encarregat de lliurar-li la medalla honorífica i ha destacat que Vallverdú ha fet de la seva vida “un compromís absolut amb la llengua, la cultura i la nació catalana”. “Davant de les amenaces presents i futures de la llengua, la defensarem, com defensarem que Catalunya ha de continuar sent terra de llibertats”, ha destacat el president.

L’entrega de la medalla a Josep Vallverdú (Lleida, 1923) ha coincidit amb l’aniversari de l’escriptor que ha complert avui cent anys. Per a celebrar-ho, el Palau de la Generalitat ha acollit l’acte institucional central de la commemoració de l’Any Josep Vallverdú i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li ha lliurat la medalla centenària. L’Any Vallverdú, que es troba al seu equador, va arrencar el gener de 2023 i, entre d’altres, s’han fet exposicions, taules rodones, espectacles i edicions de llibres.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha estat l’encarregada de fer la benvinguda a l’acte on ha destacat que se celebren els 100 anys de Vallverdú en un moment en què “sembla que la cultura i la llengua catalana tornen a estar amenaçades”. A més, ha afegit que “els catalans correm el risc de tornar-nos a quedar isolats defensant els nostres drets i llibertats”.

Durant la seva intervenció, Aragonès ha assegurat que la millor manera d’homenatjar Vallverdú és “defensar, promoure i reivindicar la nostra llengua”. “Una llengua que ens defineix com a poble, que l’estimem tant que volem compartir-la amb tothom. Especialment amb qui arriba en aquest tros de planeta a la recerca d’un futur millor”, ha expressat Aragonès, tot reivindicant que el català “continua viu malgrat els atacs”. “Vallverdú és un exemple dels que han fet possible que avui tinguem tot el futur per guanyar”, ha conclòs el cap de l’executiu, que creu que la recepta recau en seguir l’exemple de l’escriptor: “Constància, treball, rigor, autoestima, amor a la cultura i a la gent del país”.
No usem prou el català

Per la seva banda, Vallverdú ha lamentat que la llengua pateix un “retrocés” i creu que “el seu ús minva perquè els catalans no l’emprem prou”. L’escriptor creu que és una amenaça pel català el canvi de llengua que fan molts ciutadans quan algú els parla en castellà. “Retrocedeix la llengua perquè no s’empra prou. L’hauríem d’usar constantment”, ha conclòs Vallverdú.

En una conversa amb la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la directora de la Galera, Pema Maymó, Vallverdú també s’ha referit a la comprensió lectora dels infants i joves i als perills del telèfon mòbil. “Sent un dels invents més importants de la humanitat, és un dels més temibles”, ha dit l’escriptor. En aquest sentit, ha apuntat que “el perill més gran que hi ha és que es perdi el gust per la lectura continuada i expansiva, i s’accepta com una realitat la lectura comprimida, els missatges curts”. Vallverdú ha lamentat que els infants “s’acostumen a llegir missatges curts i no llegeixen textos llargs”.

Vallverdú ha dit que està vivint els actes de commemoració del seu centenari amb “serenor” i assegura que ha trobat “molta estimació i afecte” a tot arreu on ha anat. “No només és corprenedor sinó que molt emocionant”, ha destacat. L’escriptor ha volgut tancar la seva intervenció amb la lectura del poema ‘L’armari’.
Informa:ELMON.CAT (9-VII-2023)

67 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: