ELS CINEMES TEXAS DE VENTURA PONS JA NO TORNARAN A OBRIR

Feia setmanes que entre el veïnat de Gràcia i els assidus als Cinemes Texas hi havia la sospita que els Cinemes Texas no tornaria a aixecar les persianes. I finalment s’ha confirmat: la sala ha tancat definitivament i el cineasta Ventura Pons s’ha desvinculat del projecte, segons ha avançat L’Independent de Gràcia i ha confirmat el director a l’ARA. El cinema va tancar el març passat per la crisi sanitària, que va fer impossible la viabilitat del projecte. Segons Pons, la sala va tornar fa 10 dies a mans dels propietaris de l’immoble.

“No podia traspassar el negoci pel contracte que tenia amb la família Payàs, que són els amos del cinema –explica Pons–. Jo els vaig llogar l’immoble, vaig fer la reforma i durant tots els anys que vaig portar els cinemes van anar molt bé. Però la crisi del covid ens ha matat, a nosaltres i a moltes sales”. Els problemes, tanmateix, venien de lluny. “És impossible fer cinema avui en dia. Les distribuïdores no cedeixen, no rebaixen preus, i nosaltres teníem preus populars”, afirmen des d’Els Films de la Rambla, la productora de Ventura Pons.

Segons Pons, la possibilitat d’una futura reobertura dels Texas “està en mans de la família Payàs”. “Hi ha gent de Gràcia que s’ha interessat per gestionar-ho amb una plataforma de veïns i també gent important del sector, exhibidors i distribuïdors”, explica el director, per a qui el més important seria que el nou projecte seguís “l’esperit dels Texas” de fer “cinema popular i en català”. “I això és també el que volen els Payàs”, apunta.

Abans de tancar pel confinament, els Texas ja tenien dificultats per fer front a les despeses i, per tant, algunes distribuïdores no els cedien els seus títols, cosa que va fer decaure el públic. “Totes les sales tenen problemes econòmics des de fa 5 anys. No surt a compte”, insisteixen els col·laboradors de Ventura Pons. El mateix director va anunciar aquest juliol, quan encara confiava en la reobertura dels Texas, que es venia la seva col·lecció d’art “per poder seguir fent cinema”. En aquests moments, Pons està preparant quatre projectes de llargmetratge. “Jo em dedicaré al cinema, que és el meu ofici”, diu Pons.

El projecte impulsat per Ventura Pons era singular: cinema de reestrena en versió original subtitulada en català i a preus econòmics (3 euros). Les cues que s’hi formaven confirmaven l’acceptació que havia tingut aquesta aposta, una de les ofertes segures de cinema infantil en català, molt vinculada al teixit del barri.

El Texas es va inaugurar el 1947 i va ser un dels pocs supervivents de l’època de les dobles sessions de reestrena fins al 1995. Quan va passar a ser propietat de la cadena Lauren, es va transformar en una multisala amb estrenes comercials. Els Lauren Gràcia van tancar l’agost del 2014 i, després del rumor que es convertiria en un supermercat, Ventura Pons va reobrir un any després, el setembre del 2014, amb quatre sales i 600 localitats.

Pons també va engegar una proposta similar a València, als Cinemes Alba Texas (antics Albatros), però van tenir una vida curta, del 2017 al 2019, quan van tancar per falta de públic. L’abril del 2018 també va obrir un cinema a Figueres, Las Vegas, justament amb l’estrena d’una pel·lícula seva, Miss Dalí, però a finals del 2019 els treballadors denunciaven que no cobraven i que s’havia retallat la subvenció a la sala, que finalment va passar a mans municipals. El cinema de Figueres havia de reobrir a principis d’octubre però han anunciat a les xarxes que l’endarrerien fins al dia 23.

Segons el director, la fallida dels projectes de València i Figueres no ha tingut res a veure amb els problemes de liquiditat dels Texas i el tancament del cinema. “A València el problema va ser que no hi havia prou públic, tot i que la Generalitat Valenciana es va portar molt bé”, diu. En el cas de Figueres, Pons apunta a la gestió de l’Ajuntament: “Van haver-hi molts problemes. Quan va canviar l’alcaldia no tenien ni un paper de tots els que jo havia presentat i els vaig haver de tornar a portar. I paro aquí”.
Informa:ARA.CAT (16-10-2020)

333 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: