ELS CINEMES TEXAS DE VENTURA PONS JA NO TORNARAN A OBRIR

Feia setmanes que entre el ve√Įnat de Gr√†cia i els assidus als Cinemes Texas hi havia la sospita que els Cinemes Texas no tornaria a aixecar les persianes. I finalment s’ha confirmat: la sala ha tancat definitivament i el cineasta Ventura Pons s’ha desvinculat del projecte, segons ha avan√ßat L’Independent de Gr√†cia i ha confirmat el director a l’ARA. El cinema va tancar el mar√ß passat per la crisi sanit√†ria, que va fer impossible la viabilitat del projecte. Segons Pons, la sala va tornar fa 10 dies a mans dels propietaris de l’immoble.

“No podia traspassar el negoci pel contracte que tenia amb la fam√≠lia Pay√†s, que s√≥n els amos del cinema ‚Äďexplica Pons‚Äď. Jo els vaig llogar l’immoble, vaig fer la reforma i durant tots els anys que vaig portar els cinemes van anar molt b√©. Per√≤ la crisi del covid ens ha matat, a nosaltres i a moltes sales”. Els problemes, tanmateix, venien de lluny. “√Čs impossible fer cinema avui en dia. Les distribu√Įdores no cedeixen, no rebaixen preus, i nosaltres ten√≠em preus populars”, afirmen des d’Els Films de la Rambla, la productora de Ventura Pons.

Segons Pons, la possibilitat d’una futura reobertura dels Texas “est√† en mans de la fam√≠lia Pay√†s”. “Hi ha gent de Gr√†cia que s’ha interessat per gestionar-ho amb una plataforma de ve√Įns i tamb√© gent important del sector, exhibidors i distribu√Įdors”, explica el director, per a qui el m√©s important seria que el nou projecte segu√≠s “l’esperit dels Texas” de fer “cinema popular i en catal√†”. “I aix√≤ √©s tamb√© el que volen els Pay√†s”, apunta.

Abans de tancar pel confinament, els Texas ja tenien dificultats per fer front a les despeses i, per tant, algunes distribu√Įdores no els cedien els seus t√≠tols, cosa que va fer decaure el p√ļblic. “Totes les sales tenen problemes econ√≤mics des de fa 5 anys. No surt a compte”, insisteixen els col¬∑laboradors de Ventura Pons. El mateix director va anunciar aquest juliol, quan encara confiava en la reobertura dels Texas, que es venia la seva col¬∑lecci√≥ d’art “per poder seguir fent cinema”. En aquests moments, Pons est√† preparant quatre projectes de llargmetratge. “Jo em dedicar√© al cinema, que √©s el meu ofici”, diu Pons.

El projecte impulsat per Ventura Pons era singular: cinema de reestrena en versi√≥ original subtitulada en catal√† i a preus econ√≤mics (3 euros). Les cues que s’hi formaven confirmaven l’acceptaci√≥ que havia tingut aquesta aposta, una de les ofertes segures de cinema infantil en catal√†, molt vinculada al teixit del barri.

El Texas es va inaugurar el 1947 i va ser un dels pocs supervivents de l‚Äô√®poca de les dobles sessions de reestrena fins al 1995. Quan va passar a ser propietat de la cadena Lauren, es va transformar en una multisala amb estrenes comercials. Els Lauren Gr√†cia van tancar l’agost del 2014 i, despr√©s del rumor que es convertiria en un supermercat, Ventura Pons va reobrir un any despr√©s, el setembre del 2014, amb quatre sales i 600 localitats.

Pons tamb√© va engegar una proposta similar a Val√®ncia, als Cinemes Alba Texas (antics Albatros), per√≤ van tenir una vida curta, del 2017 al 2019, quan van tancar per falta de p√ļblic. L’abril del 2018 tamb√© va obrir un cinema a Figueres, Las Vegas, justament amb l’estrena d’una pel¬∑l√≠cula seva, Miss Dal√≠, per√≤ a finals del 2019 els treballadors denunciaven que no cobraven i que s’havia retallat la subvenci√≥ a la sala, que finalment va passar a mans municipals. El cinema de Figueres havia de reobrir a principis d’octubre per√≤ han anunciat a les xarxes que l’endarrerien fins al dia 23.

Segons el director, la fallida dels projectes de Val√®ncia i Figueres no ha tingut res a veure amb els problemes de liquiditat dels Texas i el tancament del cinema. “A Val√®ncia el problema va ser que no hi havia prou p√ļblic, tot i que la Generalitat Valenciana es va portar molt b√©”, diu. En el cas de Figueres, Pons apunta a la gesti√≥ de l’Ajuntament: “Van haver-hi molts problemes. Quan va canviar l’alcaldia no tenien ni un paper de tots els que jo havia presentat i els vaig haver de tornar a portar. I paro aqu√≠”.
Informa:ARA.CAT (16-10-2020)

141 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: