ELS COMUNS, UNA MÀSCARA REPUBLICANA AL SERVEI DE LA MONARQUIA

“La màscara republicana no frena el virus de la monarquia”
( PERE MARTÍ )
Feina. El calendari ha fet coincidir oportunament la celebració del 89è aniversari de la proclamació de la República espanyola amb la tornada a la feina de milers de persones, perquè el govern espanyol ha aixecat el confinament total. Una decisió contrària a les recomanacions científiques però imposada per l’Íbex 35 per salvar l’economia i superar la incapacitat de l’estat espanyol de pagar les prestacions socials, tenint com té la caixa buida. Tot això el dia que hi ha hagut 567 morts per coronavirus, és a dir, un augment del 3,2%. Les xifres d’avui, tot i que preocupants, no tenen cap relació amb la tornada a la feina, perquè l’efecte es veurà d’aquí a quinze dies, segons les previsions dels científics, que pronostiquen un repunt.

La decisió del govern espanyol, aplaudida de manera entusiàstica per les patronals CEOE, Foment del Treball i Pimec, ha tingut el suport dels sindicats UGT i CCOO, tot i el risc que implica per als treballadors que diuen defensar. Els dos sindicats del règim s’han limitat a pactar mesures sanitàries als transports i als llocs de feina, que saben molt bé que es poden aplicar i que no són sinó un simulacre de cara a la galeria. No és cap sorpresa, perquè aquests dos sindicats sempre han defensat la raó d’estat per damunt dels interessos dels treballadors. Ho van fer als pactes de la Moncloa i ho tornen a fer ara.

L’aixecament del confinament total tampoc no ha dut gaires maldecaps interns al govern espanyol, tot i que la presència de Podem se suposava que havia de garantir el tomb a l’esquerra del PSOE. Aquests dies de Setmana Santa hi ha hagut alguna filtració a la premsa sobre un suposat malestar de ministres de Podem, però finalment no ha passat res. Pablo Iglesias continua essent vice-president i aquells qui havien de fer la revolució a les places continuen còmodament asseguts a les seves poltrones ministerials. L’expropiació per part del govern espanyol d’alguns tests de coronavirus a empreses privades els deu haver reconfortat una mica, recordant aquells temps que lloaven la revolució bolivariana. La presència de Podem a l’executiu no ha fet fer cap tomb social al PSOE, sinó que ha tingut l’efecte contrari: una plàcida acceptació de les polítiques de dretes per Podem, amanides d’estètica i retòrica militar.

Un dels símbols d’aquesta acomodació en el règim per part d’aquells que l’havien de canviar ha estat precisament l’aplaudiment de la monarquia, un peatge que Pablo Iglesias ha hagut de pagar perquè el PSOE acceptés de formar un govern de coalició. Els aplaudiments del dirigent de Podem el dia de l’obertura de les corts espanyoles van enterrar el republicanisme de Podem, seguint els passos de Santiago Carrillo als pactes de la Moncloa o de Felipe González, que van acabar acceptant una monarquia imposada pel franquisme. Tots els ministres de Podem participaran disciplinadament en la ronda de contactes que té Felipe VI amb els ministres del govern espanyol. Aquest dijous serà el torn de Manuel Castells i dilluns de la setmana que ve passarà per la Zarzuela Yolanda Díaz. L’oposició a la comissió d’investigació al congrés sobre les suposades irregularitats del rei emèrit és la prova que el republicanisme espanyol no hi ha ningú que el defensi, més enllà de les jornades com avui, que exciten la gesticulació. Això els ha passat a les joventuts del PSOE, que han tingut un brot republicà, ràpidament extirpat per la realitat.

L’únic lloc de l’estat espanyol on hi ha voluntat i majoria de fer una república és a Catalunya, però l’actuació dels comuns durant la pandèmia demostra que la seva prioritat és salvar el govern de Madrid abans que no emprendre qualsevol aventura republicana. El grau de sucursalisme que han demostrat els comuns, amb Ada Colau al capdavant, no desdiu gens del de Miquel Iceta, el gran especialista en aquests afers. Naturalment, avui s’han embolcallat amb la tricolor espanyola, mentre feien perillar la vida dels treballadors que diuen defensar enviant-los a treballar, avalant sense fissures la decisió del govern espanyol. La màscara republicana dels comuns no els tapa la supeditació a Madrid. No és pas cap novetat: ja va passar després del primer d’octubre de 2017, quan van oposar-se a la proclamació de la República Catalana, tan unilateral com la que va fer Francesc Macià fa vuitanta-nou anys i que tres dies després va haver de dissoldre dins la república espanyola.

Informa:VILAWEB.CAT (15-4-2020)

188 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: