Volen esdevenir una eina per a ‘fer tangible la RepĂșblica’ i passar de les paraules als fets en l’àmbit municipal. Segons LluĂ­s Corominas, del Consell Local de la RepĂșblica de PalamĂłs, es tracta ‘d’apoderar la ciutadania i organitzar-la per als moments que puguin venir. I alliberar de feina els ajuntaments, que ja estan ficats en el dia a dia dels municipis’. Destaca que, si bĂ© l’ANC els impulsa, els Consells sĂłn independents i apolĂ­tics. La intenciĂł Ă©s que siguin autĂČnoms perĂČ complementaris de la tasca que fa l’Assemblea, per no encavalcar esforços. ‘La gent hi participa a tĂ­tol individual, no com a militants de partits’, aclareix.

Malgrat tot, encara hi ha dubtes a l’hora de constituir-los i elements per definir. Precisament, alguns consells, com els d’Olot, Pineda de Mar i Banyoles es van crear com a proves pilot per a analitzar-ne la viabilitat. A Banyoles, la resposta ciutadana Ă©s bona, explica LluĂ­s Roura, membre de l’ANC del Pla de l’Estany. Tanmateix, estan pendents d’una possible coordinaciĂł nacional amb el Consell per la RepĂșblica.

D’aquĂ­ que el Consell per la RepĂșblica i l’ANC treballin per concretar conjuntament un decĂ leg de requeriments i actuacions, Ă©s a dir, ‘els valors i els principis que ha d’acatar un Consell Local per rebre l’aval de Waterloo i ser legĂ­tim’, explica a VilaWeb una font coneixedora del procĂ©s.

Un punt de partida sĂłn els onze objectius per a treballar en l’àmbit territorial establerts al gener. Entre aquests, hi ha els d’esdevenir un punt de trobada d’entitats, persones i iniciatives locals favorables a la RepĂșblica, fomentar l’existĂšncia de voluntariat de proximitat, canalitzar necessitats socials no ateses i fomentar el consum ‘estratĂšgic’. Filosofia que enllaça amb la voluntat de l’ANC de fer ‘independĂšncia efectiva’ o ‘desconnexió de facto‘ mitjançant estratĂšgies com ara la d’Eines de paĂ­s.