ELS CONSUMIDORS DE LES BALEARS PODRAN SER ATESOS EN CATALÀ

El govern de les Illes Balears est√† preparant una nova llei de consum que preveu que els consumidors puguin exigir ser atesos en la llengua oficial que vulguin (catal√† o castell√†). L‚ÄôAvantprojecte de llei de protecci√≥ de les persones consumidores i usu√†ries de les Illes Balears, que es preveu que es remeti a primers d‚Äôestiu al Parlament, dedica un article als drets ling√ľ√≠stics en el qual estableix el dret de ser at√®s ‚Äúoralment i per escrit‚ÄĚ en catal√† i castell√† i a rebre en la llengua que es desitgi documentaci√≥ com les ofertes, pressupostos, factures i instruccions. La norma avisa, per√≤, que cal respectar la jerarquia que estableix la Constituci√≥: el deure de con√®ixer el castell√† i el dret a usar-lo i el dret a usar el catal√† sense el deure de saber-lo.

L‚ÄôObra Cultural Balear (OCB) celebra que l‚Äôavantprojecte de llei tingui en compte els drets ling√ľ√≠stics, per√≤ denuncia la reculada que suposa respecte de la normativa del 2001, derogada pel govern de Jos√© Ram√≥n Bauz√°, que establia que s‚Äôhavia de garantir l‚Äôatenci√≥ en catal√† als comer√ßos amb m√©s de tres treballadors. L‚ÄôOCB demana que es recuperin les disposicions d‚Äôaquella norma, que s‚Äôaclareixin les condicions per fer efectiu el dret de ser at√®s en catal√† i es reguli la senyalitzaci√≥ interna i externa dels establiments.

El govern no descarta recuperar algunes de les disposicions de l’antiga llei, però la Direcció General de Consum considera que haurien de formar part de la legislació del comerç. Els partits que formen l’executiu podrien fer canvis a la llei de comerç del 2014, aprovada pel Partit Popular.

La norma sí que obliga a oferir informació en català dels productes fets a les Illes Balears amb denominació d’origen geogràfica o de qualitat, així com dels productes artesanals que es produeixin o comercialitzin en aquest territori.

Pel que fa a les sancions, l‚Äôavantprojecte de llei considera lleus les vulneracions dels drets ling√ľ√≠stics, tot i que podrien adquirir la condici√≥ de greus en alguns casos. L‚ÄôOCB demana que les discriminacions per ra√≥ de llengua es considerin infraccions greus.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (27-5-2021)

231 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: