ELS DIRECTORS, DESCONCERTATS DAVANT DEL 25%: ” EL DEPARTAMENT NO ENS DIU QU√ą HEM DE FER “

(LAIA VICENS)
Els equips directius dels centres educatius estan inquiets davant la sent√®ncia del 25% : se senten desprotegits per si hi ha fam√≠lies que denuncien incompliments, lamenten ser al mig d’una batalla judicial inacabable i reclamen instruccions clares al departament d’Educaci√≥. “El conseller ha sortit i ha dit que no hem de canviar res, per√≤ a nosaltres no ens ha enviat cap instrucci√≥ sobre qu√® hem de fer”, diu Marc Hortal, director de l’Institut Pablo Ruiz Picasso, a Nou Barris. Aix√≤, diu Hortal, els genera “preocupaci√≥”, perqu√® els docents s√≥n conscients que s√≥n treballadors p√ļblics que han de complir les sent√®ncies i les normatives per√≤ alhora no tenen una ordre clara del conseller sobre qu√® han de fer ara.

“Necessitem ordres clares i valentes de la conselleria i que no es traspassi la responsabilitat a les escoles”, afegeix Alfons Espinosa, director de l’Escola Drassanes. “No pot ser que el conseller surti a fer declaracions a la televisi√≥ per√≤ els directors no rebem instruccions. Si hem de desobeir, que ho digui”, afirma. Al seu claustre, la interlocut√≤ria del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya (TSJC) ‚Äďen qu√® obliga el conseller d’Educaci√≥, Josep Gonz√†lez-Cambray, a decretar el 25% de castell√† a totes les escoles en un termini de 15 dies‚Äď s’ha rebut amb “escepticisme”. “Hi ha molta gesticulaci√≥ i soroll pol√≠tic que ens afarta una mica, als mestres. Nosaltres ja sabem fer la nostra feina”, diu.

Malgrat el desconcert per la manca d’informaci√≥, Espinosa diu que no est√† preocupat per si alguna fam√≠lia demana el compliment escrupol√≥s de la sent√®ncia a l’Escola Drassanes. “Li dir√© que jo no tinc cap ordre perqu√® a mi ning√ļ m’ha dit el que he de fer”, diu. No li falta ra√≥: malgrat que l’Asamblea por una Escuela Biling√ľe ha posat els directors en el punt de mira i els ha enviat un correu amb la sent√®ncia perqu√® n’estiguin advertits, la interlocut√≤ria dels jutges no cita els docents en cap moment i atribueix tota la responsabilitat al conseller. Cambray nom√©s ha dit en declaracions als mitjans que els centres “no han de canviar res” dels seus projectes ling√ľ√≠stics, per√≤ no ho ha posat per escrit en cap correu, ordre o instrucci√≥.
Una sent√®ncia “sense sentit”

Ni Hortal ni Espinosa han pensat qu√® faran si, finalment, el departament ordena fer una assignatura m√©s en castell√† a tots els centres. Lamenten, en aquest sentit, l’enorme dist√†ncia que hi ha entre el terreny de joc pol√≠tic i judicial i la pr√†ctica di√†ria a les aules. Espinosa apunta que “no t√© cap sentit” demanar fer una assignatura troncal m√©s en castell√† si s’est√† avan√ßant cap a un model educatiu en √†mbits m√©s transversals. I Hortal reconeix que, a la pr√†ctica, potser al seu institut ja s’est√† complint amb el que demana la sent√®ncia: “Hi ha professors que ja fan ara les classes en castell√†, per√≤ no ho tenim escrit enlloc”, diu. Ell reclama al Govern deixar l’escola al marge de les batalles judicials i concentrar-se en “la problem√†tica real del catal√†”: “L’√ļs del catal√† no dep√®n dels percentatges a l’escola, sin√≥ que cal fer-lo atractiu i √ļtil i crear espais perqu√® els alumnes se’l sentin seu”.

Des de l’Escola Montagut, de Vilafranca del Pened√®s, tamb√© demanen que es tregui els mestres del focus del debat i avisen que els docents estan m√©s pendents d’altres debats educatius que de la sent√®ncia del 25%: “Com ajustar els nous curr√≠culums a la realitat, com fer front a les conseq√ľ√®ncies emocionals de la pand√®mia, com gestionar la matr√≠cula viva…”, relata el director, Josep Maria Llur√≥. Diu que no est√† gaire preocupat per les conseq√ľ√®ncies de la sent√®ncia perqu√® al seu centre, que √©s concertat, ja tenen un “model pluriling√ľe”, en qu√® la primera etapa d’acollida dels alumnes √©s en catal√† per√≤ des de petits fan alguna assignatura en castell√†, en angl√®s i fins i tot en franc√®s. “No tenim cap complex amb aix√≤, al contrari”, diu, i lamenta que “la mala gesti√≥” del Govern amb aquest tema ha deixat “desprotegits” tots els directors si alg√ļ denuncia un centre per incompliment de les decisions judicials. Les patronals de l’escola concertada i el Col¬∑legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia van reclamar “protecci√≥ jur√≠dica” als centres davant la interlocut√≤ria del TSJC.
Informa:ARA.CAT (12-5-2022)

27 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: