ELS ESPANYOLS NO ENS DEIXARAN NI ELS MORTS

“Ni els morts no ens deixaran”
( JORDI GALVES )

MĂ©s que d’una mascletĂ , ha fet tot l’efecte d’una escopetada. És com si haguessin tornat a explotar les dues bombes a casa de Joan Fuster, al que volien matar per catalanista i, de pas, per acollonir el personal. AixĂČ sĂ­ que Ă©s parlar clar. L’Ajuntament de Mutxamel ara no vol que un dels nous carrers de la poblaciĂł es digui Enric Valor, sinĂł Avinguda d’Espanya, que fa molt mĂ©s soroll, que fa clarament provinciĂ  i submĂ­s, que fa per a aquesta majoria municipal de set regidors del Partit Popular, tres de Ciutadans i un de Vox, un entranyable guĂ rdia civil retirat al que, des d’aquĂ­, envio una hemorrĂ gia de sentiments. La persecuciĂł Ăštnica contra Catalunya continua irreparable, mentre els nostres polĂ­tics independentistes es dediquen a coses mĂ©s importants, per exemple, a escriure novel·les com Roger Torrent, o a fer cites literĂ ries per Twitter com Laura BorrĂ s.

Fa uns dies l’Ajuntament de PerpinyĂ , en mans de la ultradreta francesa, canviava l’apel·latiu de La Catalane per La Rayonnante, que Ă©s una manera refistolada de dir que hi toca mĂ©s el sol que a ParĂ­s, cosa que Ă©s ben veritat, com si dins la RepĂșblica no hi toquĂ©s mĂ©s a Moruroa, mon amour. Aquesta Ă©s una guerra incruenta, i per descomptat que Ă©s una guerra, i Ă©s una guerra Ăštnica, sobretot Ăštnica, perquĂš aquĂ­ el que molesta Ă©s el fet viu de Catalunya, aquĂ­ el que passa Ă©s que som en una societat en la que pots canviar-te de casa, de nom, de sexe si vols, si goses, perĂČ el que mai de la vida no pots fer Ă©s ser catalĂ . AquĂ­ el que estĂ  criminalitzat Ă©s ser catalĂ . Si no fĂ©ssim tanta nosa, tanta molĂšstia, no veurĂ­em, arreu dels PaĂŻsos Catalans, com tot de polĂ­tics locals, fan mans i mĂ nigues per omplir els seus expedients d’episodis de gran coratge bĂšl·lic. Mire vostĂš, jo, modestament, vaig furtar-li el nom d’un carrer a Enric Valor, pa que tothom vegera que eixos catalans no podran amb mosatros. No senyor, no mos furtaran l’Albufera!

La veu cantant la duen la ultradreta francoespanyola i francesa mĂ©s abrandades, perĂČ en aixĂČ de perseguir la valenciania o catalania, el PSOE Ă©s tan responsable o mĂ©s, o per dir-ho clar, mĂ©s culpable, perquĂš ho fa amb mĂ©s subtilea i falsedat. El president de la Generalitat meridional, Ximo Puig, acaba de publicar un missatge en quĂš es pot llegir que renunciar a Enric Valor Ă©s “com renunciar a Miguel HernĂĄndez, AzorĂ­n o Paca Aguirre: incultura”. Quan tothom, fins i tot el guĂ rdia civil retirat de Vox, veu que aixĂČ no Ă©s pas veritat, de cap de les maneres, que Valor no val igual que qualsevol escriptor valenciĂ  en llengua espanyola, que Valor val el que val, com a trofeu polĂ­tic, precisament, exactament, perquĂš fou un escriptor valenciĂ  i catalanista, un gran treballador, un gran conservador de la nostra ecologia humana, que va fer aflorar la identitat reprimida dels valencians, des de Germana de Foix, des de la batalla d’Almansa. No sĂłn el mateix els referents catalans que els espanyols a ValĂšncia, perquĂš l’espanyol no tĂ© cap problema de pervivĂšncia, perquĂš l’espanyol no Ă©s la llengua prĂČpia dels PaĂŻsos Valencians. Ni quan li lleven el nom a Enric Valor podem parlar d’Enric Valor i de la cultura valenciana, de la literatura catalana. Hem de parlar de Miguel HernĂĄndez, d’AzorĂ­n i de Paca Aguirre, valencians residents mentalment a Madrid. I de Ximo Puig, volen que parlem tambĂ© del bon policia.

Aquests dies es recordarĂ  una xic, perĂČ sense exagerar, perquĂš nosaltres mai no exagerem, aquell extraordinari tĂ­mid que va ser Enric Valor, potser l’escriptor mĂ©s discret de les nostres lletres contemporĂ nies. DesprĂ©s, la gran majoria se’n tornarĂ  a oblidar, que altra feina tenen, perquĂš al capdavall, el senyor Valor tampoc no va escriure Guerra i pau, ni tan sols un dels assajos menors de Joan Fuster. AixĂČ Ă©s un error de perspectiva. Hi ha escriptors mĂ©s o menys famosos, autors que han aconseguit una determinada quantitat d’ùxits, d’escĂ ndols, que passen o volen passar per interessants i entretinguts, per protagonistes. D’altres es posen al servei del comĂș de manera invisible, reescrivint el passat amb saviesa, revivint, per a algunes generacions mĂ©s, la llengua dels pares, recuperant la dignitat i categoria de l’expressiĂł, excel·lent, de l’expressiĂł catalana. Enric Valor no fa com el llaurador ignorant que llença la taula de roure per substituir-la per una altra de fĂČrmica que estigui de moda.

Valor retorna als sĂČlids mobles antics el vernĂ­s del venerable, la brillantor escondida, recupera la formidable herĂšncia desada en un racĂł. NomĂ©s aixĂ­ s’explica que vengui mĂ©s de mig miliĂł d’exemplars de les Rondalles valencianes, una aplega formidable de l’imaginari tradicional del sud, no pas a la manera de Joan Amades, sinĂł de la mĂ©s determinant, la de La Fontaine o dels germans Grimm, la de la literatura. O a travĂ©s d’una poderosa elegia a la recerca de la infantesa perduda, en les novel·les del cicle de Cassana, Sense la terra promesa, o amb la rotunda aproximaciĂł que fa a Madame Bovary a L’ambiciĂł d’Aleix. I Ă©s que la novel·la de Flaubert la llegeix als deu anys estimulat pels pares. És quan estic acabant l’article que em truca Enric Casasses i afegeix mĂ©s llenya al foc: “Diuen que no tinc formaciĂł, perĂČ jo vaig aprendre molta llengua, primer amb la gramĂ tica d’Enric Valor. I amb les novel·les desprĂ©s. VeurĂ s…”.
INFORMA:ELNACIONAL.CAT (30-4-2021)

403 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: