ELS FISCALS DELS SUPREM, CONTRA ELS PERMISOS ALS PRESOS POLÍTICS

Amb l’arribada dels primers permisos penitenciaris als presos polĂ­tics condemnats per sediciĂł pel Tribunal Suprem espanyol, hi ha hagut alguns moviments dins de la fiscalia espanyola de reacciĂł i de contrarietat. Han coincidit amb el nomenament de Dolores Delgado com a nova fiscal general de l’estat, deplorada pels sectors mĂ©s conservadors de la magistratura espanyola per considerar-la massa tova amb l’independentisme. Els fiscals del Suprem Javier Zaragoza, Fidel Cadena i Consuelo Madrigal van demanar al tribunal presidit per Manuel Marchena que, amb la sentĂšncia, imposĂ©s la prohibiciĂł de concedir cap mena de permĂ­s fins desprĂ©s del compliment de la meitat de la condemna. PerĂČ no s’hi va avenir. I ara Javier Zaragoza ja ho ha criticat pĂșblicament, i ha anunciat que la fiscalia prepara una ofensiva per a aturar aquests permisos.

Els fiscals volien que als presos polĂ­tics se’ls apliquĂ©s l’article 36.2 del codi penal, Ă©s a dir, lligar de mans la Generalitat perquĂš, com a responsable de la gestiĂł de les presons, no els poguĂ©s aplicar el tercer grau ni l’article 100.2 dins del segon grau, que permet de fer sortides durant el dia per a treballar o fer voluntariat i al qual s’ha acollit recentment Jordi Cuixart i prĂČximament uns altres presos, com Carme Forcadell, Dolors Bassa i Joaquim Forn. I ara Javier Zaragoza responsabilitza el Tribunal Suprem del fet que els presos puguin sortir unes hores per a fer aquestes tasques en comptes de romandre tancats les vint-i-quatre hores del dia i els set dies de la setmana dins de la presĂł. Una mesura que, en virtut de l’article 36.2, s’aplica normalment en ‘delictes comesos en el si d’una organitzaciĂł o grup criminal’, d’abusos sexuals i delictes d’explotaciĂł sexual de menors.

En un acte ahir al paranimf de la Universitat de Saragossa, on se li va concedir la insĂ­gnia d’or, Zaragoza: ‘El fiscal va demanar l’aplicaciĂł de la clĂ usula de seguretat per a garantir el compliment de la meitat de les penes. Tot fou en va. El Suprem no va acordar-ne l’aplicaciĂł i aquĂ­ hi ha les conseqĂŒĂšncies’, segons que recull el diari El Mundo. Zaragoza va lamentar tambĂ© que la validaciĂł judicial dels permisos no passi pel Suprem, i que els jutges de vigilĂ ncia penitenciĂ ria hi donin llum verd, com va passar amb el permĂ­s de setanta-dues hores demanat per Jordi Cuixart. La fiscalia ja va provar d’impedir la concessiĂł d’aquest permĂ­s, amb arguments com ara que Cuixart no s’havia pendit dels fets, que no havia renunciat a la seva ideologia i que no s’havia acollit a programes de tractament per a fer-ho. La jutgessa va bandejar els arguments del fiscal amb un dur correctiu, alertant que consitituĂŻen una violaciĂł de drets fonamentals.

Segons es desprÚn de les paraules de Zaragoza, hi haurà més moviments com aquest des de la fiscalia, provant de recórrer els permisos penitenciaris que obtinguin els presos. El fiscal del Suprem no confia massa que hi reïxin, perquÚ la flexibilització del rÚgim penitenciari no depÚn del Suprem, tret del tercer grau.

Informa:VILAWEB.CAT (14-2-2020)

253 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: