ELS GAUDÍ REIVINDIQUEN MÉS QUE MAI EL CINEMA EN CATALÀ ENALTITS PER “ALCARRÀS “

“Els Gaudí reivindiquen més que mai el cinema català enaltits per «Alcarràs»”.
El MNAC acull una cerimònia engrescadora que promet ser “innovadora” i “divertida”, amb la pugna entre “Las leyes de la frontera”, “El ventre del mar” i “Libertad” per recollir el màxim de guardons possibles
( VÍCTOR RODRIGO )
El Museu Nacional d’Art de Catalunya acull la XIV edició dels Premis Gaudí en la que serà una de les cerimònies més emocionants de la curta història dels guardons que atorga l’Acadèmia del Cinema Català. L’estat de salut de la indústria cinematogràfica catalana es troba en estat de gràcia, i un dels símbols d’aquest 2022 és Alcarràs, el film de Carla Simón que es va endur l’Os d’Or a la Berlinale. Encimbellats per aquest triomf, els Gaudí reivindiquen aquest any un seguit de pel·lícules que han tornat a situar Catalunya al mapa de les elits cinematogràfiques de tot l’Estat i bona part d’Europa, amb produccions aplaudides arreu. El punt agredolç de la cerimònia serà el de no poder aplaudir ni premiar com es mereix Alcarràs, que haurà d’esperar a la gala de l’any vinent, ja que no va poder passar cap dels requisits per ser acceptada en aquesta en no haver-se estrenat en sales.

Un dels principals protagonistes d’aquesta catorzena edició serà Agustí Villaronga, un dels més prolífics cineastes de Catalunya, que lluitarà, gràcies a la seva obra El ventre del mar, recollir els màxims premis possibles. Opta a 12 nominacions. L’altra pel·lícula amb més opcions, amb 13 guardons possibles, és Las leyes de la frontera, de Daniel Monzón, produïda per Netflix i amb un repartiment de luxe que pot acabar sent la gran triomfadora de la nit. En aquesta pugna també hi apareixen tres grans produccions fetes a casa nostra: Libertad, de Clara Roquet (aplaudida fins i tot per Cate Blanchett); Mediterráneo de Marcel Barrena; i Sis dies corrents, de Neús Ballús, pel·lícula preferida per aconseguir el Gaudí a Millor Pel·lícula.

El director de fotografia Tomàs Pladevall, amb una carrera de mig segle a la seva esquena, recollirà el Gaudí d’Honor 2022 a la Cúpula del MNAC. Serà la primera vegada que la indústria cinematogràfica del país farà servir aquest espai artístic del museu per a atorgar els premis Gaudí. La presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell, ja ha advertit que la intenció de l’entitat és que la cerimònia sigui “divertida”, “innovadora”, “inclusiva” i “diversa”. S’estrenarà un nou format amb el públic assegut en taules i no hi haurà presentadors de la gala, però si, un monòleg al principi i al final. La gala es podrà seguir per TV3 i Catalunya Ràdio a partir d’aquest diumenge a la nit, a les 21:55h.
Informa:NACIODIGITAl.CAT (6-3-2022)

67 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: