ELS GOVERNS VALENCIÀ, CATALÀ I BALEAR DEFENSEN LA LLENGUA EN LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL

El director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano; el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Xavier Vila, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, han acordat aquest dijous reclamar de manera conjunta que la Llei espanyola de l’audiovisual garantisca la presència del català. També s’han acordat actuacions conjuntes per impulsar l’oferta audiovisual als tres territoris. Ambdues accions formen part de les mesures per promoure la llengua «en un moment clau per al seu futur», segons han indicat en un comunicat.

D’altra banda, també s’han acordat actuacions que milloraran «sensiblement» la informació a la ciutadania sobre equivalències entre certificats i nivells de coneixement de llengua. Així mateix, els responsables de la política lingüística dels tres àmbits territorials han posat en comú iniciatives per promoure la llengua entre els joves, especialment entre creadors de continguts com els youtubers i els influenciadors socials.

En un espai lingüístic comú, les iniciatives compartides en aquest àmbit «poden tindre un efecte multiplicador» pel que fa a públics i audiències, consideren. En aquesta línia, també han refermat l’aposta per Bon Dia Televisió, la plataforma conjunta de continguts digitals.

A més s’ha acordat sumar esforços en matèria de tecnologia del llenguatge, especialment promoure la recollida de dades lingüístiques que es puguen utilitzar per entrenar sistemes de reconeixement del llenguatge i síntesi de veu.

De la mateixa manera, s’han abordat iniciatives per promoure l’ús i l’ensenyament del català en l’àmbit europeu, entre les quals hi ha la demanda de recuperar els cursos d’acollida lingüística OLS adreçats a estudiants en intercanvis europeus.

Un altre aspecte que ha captat l’interès de les tres institucions és la «necessitat» de tindre un diagnòstic actualitzat de la situació de la llengua al conjunt del domini lingüístic amb la millora de la coordinació de les pròximes enquestes d’usos que s’hi han de portar a terme.

La reunió, inscrita en el marc de la Declaració de Palma, signada l’any 2017 pels tres governs amb l’objectiu d’enfortir els lligams en els àmbits de la llengua i la cultura, ha tingut lloc al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona. La propera reunió tindrà lloc a València el mes de març.
Informa:D:BALEARS.CAT (22-X-2021)

135 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: