ELS INDULTS PODEN ENDARRERIR LA SENTĂNCIA DEL TRIBUNAL EUROPEU DELS DRETS HUMANS

“Quin efecte tindran els indults als presos polĂtics al Tribunal dâEstrasburg?”.
Alguns juristes consideren que els indults poden endarrerir la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans respecte de les demandes dels presoners polĂtics.
( ROGER GRAELLS )
El govern espanyol ha aprovat els decrets per a concedir els indults als nou presos polĂtics independentistes. Els indults permetran, dâentrada, que els presoners puguin sortir en llibertat i no hagin de continuar complint la pena de presĂł imposada pel Tribunal Suprem espanyol. Tanmateix, sĂłn indults parcials âno podien ser totals perquè tenien en contra lâinforme del tribunal sentenciadorâ i, doncs, tots nou hauran de continuar complint de la pena dâinhabilitaciĂł, amb la impossibilitat de concĂłrrer a les eleccions i dâoptar a tenir cap cĂ rrec pĂşblic en la polĂtica catalana fins que no lâhagin complert.
Dimecres el president espanyol, Pedro SĂĄnchez, exhibĂ el perdĂł als presoners en un mĂting al Liceu i el mateix dia lâAssemblea ParlamentĂ ria del Consell dâEuropa aprovĂ al vespre, per una Ă mplia majoria, un informe molt crĂtic amb la repressiĂł espanyola contra lâindependentisme, que a mĂŠs barreja el cas dâEspanya amb el de Turquia i la repressiĂł que exerceix sobre els polĂtics i el poble kurds.
LâaprovaciĂł dels indults arriba en un moment en què el Tribunal Constitucional espanyol (TC) resol els recursos dâempara dels presoners contra la sentència del procĂŠs. De moment, sâhan resolt els de Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Cuixart i Jordi SĂ nchez, que han tingut dos vots particulars molt crĂtics, dels magistrats Juan Antonio Xiol RĂos i MarĂa Luisa Balaguer. Els arguments que esgrimeixen aquests dos jutges sĂłn força coincidents amb les consideracions de les defenses i esdevenen un arsenal de municiĂł per a les demandes al Tribunal dâEstrasburg. A mesura que el TC es pronunciĂŻ sobre els altres recursos, els presoners presentaran sengles demandes a Estrasburg.
Cuixart, Turull i Rull han estat els primers presos de presentar les demandes a la justĂcia europea, que ha de determinar si les admet a trĂ mit. Ăs molt probable que, una volta presentades totes, sâagrupin en un mateix procediment. Ara, els indults i la sortida en llibertat dels presos podria alentir la resoluciĂł del cas al TEDH?
La clau, la discrecionalitat dâEstrasburg
El Tribunal dâEstrasburg dĂłna garanties quant al compliment de drets humans, però no ĂŠs gaire transparent en la gestiĂł del funcionament intern ni del ritme dâactuaciĂł. Fonts jurĂdiques expliquen a VilaWeb que fa poc sâha activat un protocol per a prioritzar els casos que es consideren importants o urgents per a marcar jurisprudència, arran de lâallau de demandes que any rere any entren al registre del TEDH. Tanmateix, la decisiĂł sobre quines demandes es prioritzen i quines passen a la via ordinĂ ria ĂŠs discrecional. Si el cas dels presoners polĂtics entra en aquesta via, la sentència europea sâaccelerarĂ . Si no, sâendarrerirĂ .
El fet que els presoners polĂtics estiguin en llibertat pot alentir el procediment. La jurista Neus Torbisco-Casals, experta en drets humans i coneixedora del funcionament dels tribunals internacionals, advertia en un fil de piulets de lâestratègia de la Moncloa: per ella, els indults poden âdesactivarâ la defensa al TEDH perquè impedirien de demanar una resoluciĂł urgent. Fonts jurĂdiques confirmen aquest punt de vista. Si els afectats estan empresonats, Estrasburg acostuma a accelerar la resoluciĂł de les seves demandes. Això ĂŠs una possibilitat, però no pas lâobligaciĂł del tribunal.
El jurista Joan Queralt, en un fil de piulets, tambĂŠ advertia que la presĂł, dâaquĂ a poc temps âen referència a lâaprovaciĂł dels indultsâ no seria un motiu per a anar de pressa. I que primer cal que sâadmetin les nou demandes.
MĂŠs fonts jurĂdiques consultades per aquest diari consideren que el fet que els indults siguin parcials i es mantinguin les penes dâinhabilitaciĂł fa que les demandes conservin bona part de la seva fortalesa a Estrasburg, atès que es continuen vulnerant els drets polĂtics dels dirigents independentistes: la major part sĂłn polĂtics en actiu i volen continuar actuant als partits i a les institucions.
Les demandes que sâadmeten a Estrasburg es prioritzen segons diversos factors. Per exemple, lâedat del demandant, la situaciĂł personal o la violaciĂł concreta denunciada. En aquest cas, es ponderarĂ la urgència de la tramitaciĂł i la resoluciĂł, fet que sâescaurĂ quan els indults ja hauran estat aprovats.
JustĂcia reparadora
Estrasburg ĂŠs per naturalesa un tribunal de reparaciĂł. Ăs a dir, restaura jurĂdicament els drets que han estat vulnerats en procediments judicials interns i repara part del dany causat. Ăs evident que anys de presĂł no poden commutar-se per una indemnitzaciĂł, que sol ser la compensaciĂł habitual, perquè en la majoria dels casos els afectats ja han complert condemna quan la justĂcia europea sâhi pronuncia, però sĂ que es repara, moralment tambĂŠ, una injustĂcia comesa contra lâafectat.
Alguns juristes consideren que el fet que lâindult restableixi parcialment els drets dels presoners polĂtics pot debilitar força la causa i afectar el mateix TEDH a lâhora dâestudiar les demandes i decidir-ne la velocitat de resoluciĂł. A mĂŠs, les sentències dâEstrasburg les ha dâaplicar lâestat demandat, ĂŠs a dir, la justĂcia espanyola.
Informa:VILAWEB.CAT (23-6-2021)