ELS INVESTIGADORS PREOCUPATS: QUAN ARRIBARÀ LA SEGONA ONADA DEL VIRUS ?

Per què els investigadors temen una segona onada del virus?
Les restriccions en el contacte social no han vençut el virus. Només s’ha guanyat una mica de temps gràcies a la reducció de contagis.

( DER SPIEGEL )

Els esforços i les dificultats han estat difícils. No hi ha escoles obertes, no anem de compres ni de vacances. No hi ha temps d’oci. Però les mesures estan tenint efecte. El país respira i molts ciutadans enyoren la normalitat. Alhora, els experts han donat un toc d’alarma: una segona onada d’epidèmies envairà Alemanya, possiblement, durant l’estiu. “Com a molt tard en la pròxima tardor o ja a l’hivern”, advertia aquest mes de març l’Institut de salut pública Robert Koch. Serà llavors quan molts hospitals podrien quedar col·lapsats.

La qüestió entre els epidemiòlegs no és si hi haurà una segona onada, sinó quan es produirà. I afegeixen que si el virus Sars-CoV-2 torna, les conseqüències podrien ser més greus que durant la primera onada de contagis. “Per descomptat que la força d’una segona onada seria completament diferent”, advertia Christian Drosten, cap de virologia de l’hospital universitari Charité de Berlín.

Però, com pot ser que fins i tot les mesures estatals d’emergència, que tenen com a efecte l’afebliment de les economies més fortes del món, no derroten aquest virus? Per què els milers de milions de dòlars invertits per restringir el contacte social no el van detenir, sinó que el van desaccelerar a l’espera que el virus torne a propagar-se amb rapidesa?

L’explicació és sorprenent, però la realitat és bastant simple: fins ara, el focus d’infecció s’ha limitat a certs llocs concrets, com ara en determinades comunitats de Heinsberg -al land de Westfàlia- o de Rosenheim, a Baviera. En canvi, la segona onada possiblement no tindrà un punt de partida determinat, sinó que s’iniciarà de dalt cap a baix.

La COVID-19 no resta als carrers, als cartells d’entrada de les ciutats ni a les fronteres estatals, sinó que es propaga de manera invisible d’un lloc cap a un altre. “El virus ara es propagarà per tot Alemanya. Serà així durant els propers mesos i durant l’estiu”, explica Drosten.

Fins ara tot s’ha relaxat. Cada hospital rep uns pocs pacients infectats pel coronavirus, i en aquest sentit no hi ha cap problema. Però la qüestió no és tan senzilla. Una distribució generalitzada significaria que una epidèmia podria esclatar en qualsevol part del país, de forma sobtada i extremadament ràpida.

Com es pot imaginar això? Seria com el cas en què uns excursionistes encenen foc al bosc i quan apaguen les flames pensen que ho han solucionat. Però mentre dormen, les brases continuen ardent al sotabosc i el foc s’estén. Llavors només caldrà un bufit de vent perquè es declare un incendi forestal.

La situació en una segona onada de contagis per coronavirus podria ser similar. Així va succeir amb la “grip espanyola” de fa ara un segle. Després de la primera onada, la infecció mortal va regressar en moltes ciutats durant la tardor.

A Alemanya, les cadenes de contagi continuen funcionant de manera subliminal, d’una forma més lenta que abans. En el futur ja no caldrà només contenir les fonts individuals d’infecció, sinó també els possibles “incendis forestals”. Si el govern alemany permet el contacte entre les persones, “la infecció, inevitablement, augmentarà i sobrecarregarà el sistema sanitari en pocs mesos”, adverteix en un comunicat Helmholtz Initiative, un col·lectiu d’investigadors prestigiosos del país. Els investigadors aconsellen que es facen tests massius i que no les autoritats sanitàries no aturen el seguiment dels contactes de les persones contagiades “perquè l’epidèmia es puga controlar de manera permanent”.

La segona onada del virus pot arribar en pocs mesos. La podrà controlar el país? La podrà controlar Europa i el món ?
Informa:ELTEMPS.CAT (4-5-2020)

295 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: