ELS JARDINS DE LA CASA REIAL: 91 COPS EL CAMP NOU

“Els jardins de la Casa Reial:91 cops el Camp Nou”

( ROGER TUGAS )
El complex de la Zarzuela, on resideix la Casa Reial, √©s un espai for√ßa desconegut, especialment, pel que fa a l’espai exterior, ja que les imatges oficials que s’ofereixen normalment s√≥n dels despatxos o d’estances internes. A vegades, per√≤, es filtren detalls que permeten con√®ixer la magnitud de les zones verdes de qu√® gaudeixen els monarques i familiars, com en els plecs per contractar un servei extern de jardineria. Segons aquests, els jardins i boscos tenen una superf√≠cie de 65 hect√†rees, l’equivalent a 91 cops el Camp Nou.

Quasi la majoria dels espais verds s√≥n del Palau de la Zarzuela, amb 31 hect√†rees, de les quals 2,4 s√≥n de jard√≠ privat. √Čs l’edifici on els monarques tenen els despatxos per treballar i on viuen els em√®rits, tot i que algunes informacions period√≠stiques recents apunten que Joan Carles I n’hauria estat expulsat pel seu fill. La resid√®ncia de Felip VI, Let√≠cia i les seves filles, al seu torn, tindrien 25 hect√†rees de zones verdes, de les quals 1,3 serien pr√≤piament el jard√≠ privat.

Segons s’ha publicat en altres mitjans, a m√©s, als boscos de la Zarzuela, en un complex situat als afores de Madrid, hi viuen c√©rvols i altres animals i als jardins hi ha una piscina, una pista de tennis i una d’esquaix, camps de tir o fins i tot unes pistes d’h√≠pica o un pavell√≥ de ca√ßa. En aquests espais tamb√© hi hauria una ermita on s’hi haurien fet bateigs i comunions reials.

Per tenir-ne cura, el complex de la Zarzuela havia arribat a tenir una plantilla de 25 jardiners amb dedicaci√≥ exclusiva al jard√≠, segons es detalla en els plecs de contractaci√≥, tot i que ara nom√©s en queden 16 i s’ha optat per externalitzar una part de les tasques, sobretot despr√©s que el 2003 es remodelessin integralment els jardins. S’hi van incloure m√©s fonts, escultures, passeigs i gespa, incrementant la feina de manteniment fins al punt de requerir que es dupliqu√©s la contractaci√≥ de mitjans i personal extern.

L’adjudicaci√≥ tancada a mitjans de maig preveu les tasques de suport durant un any, amb un cost de 380.405,7 euros, tot i que tamb√© se’n preveu possibles pr√≤rrogues fins a quatre anys, cosa que implicaria que l’empresa que ha guanyat el concurs -una uni√≥ temporal de Constructora San Jos√© i El Ejido Viveros Integrales, per davant de l’oferta de Ferrovial- ingress√©s m√©s de 1,5 milions, en total.

El plecs tamb√© recopilen informaci√≥ sobre el preu abonat en anteriors adjudicacions per fer aquest feina, des del 2014, a Ferrovial i Tragsa, successivament. Si finalment l’actual contracte s’allargu√©s fins al 2023, el cost de manteniment dels jardins i boscos de la Zarzuela sumaria 3,1 milions en deu anys. Una elevada quantitat que es deu, segons els mateixos documents de la licitaci√≥, al fet que es tracta d’un “jard√≠ hist√≤ric” -dissenyat el segle XVII-, una categoria que “afecta a la forma de treballar en ells”.

Aix√≠ mateix, “aquests jardins necessiten d’una atenci√≥ constant, ja que, a la seva gran diversitat d’estils, dissenys i tra√ßats, se li sumen una gran varietat bot√†nica, tant d’arbres com d’arbusts i precisant unes feines molt especials i acurades per aconseguir la seva perfecta conservaci√≥”. El fet que determinades tasques amb eines sorolloses com un tallagespes a prop dels edificis no es poden fer en horari laboral, per evitar mol√®sties, provoca “p√®rdues de rendiment i costos econ√≤mics”. Els plecs tamb√© preveuen la necessitat de plantar unes 21.000 flors anuals, en diferents temporades.

Un hort de llegums i hortalisses

Les zones verdes del complex inclouen tant jardins privats pr√≤piament dits com entorns d’edificis on s’hi fan actes oficials, aix√≠ com espais forestals perif√®rics, intermedis i de transici√≥. Tamb√© hi ha una zona d’hort destinada al cultiu de llegums i hortalisses per al propi consum. L’empresa adjudicat√†ria s’haur√† de fer c√†rrec de l’adequaci√≥ i millora de tots aquests espais -junt amb els jardiners en plantilla.

L’empresa, segons els plecs de licitaci√≥, haur√† de fer tasques que requereixen “una maquin√†ria, utillatge i personal altament especialitzat per a la realitzaci√≥ de tasques i/o treballs que no s√≥n possibles d’executar amb mitjans propis, com ara: airejat i millora d’√†rees amb gespa amb la utilitzaci√≥ d’escarificadores, punxonadores, adobadores, extracci√≥ de pans de gespa amb maquin√†ria especialitzada, plantacions d’arbrat singular, podes de trepa amb utilitzaci√≥ de plataformes telesc√≤piques d’al√ßada, reposici√≥ de tanques, subministrament i plantaci√≥ de flor de temporada, etc”.
Informa:NACIODIGITAl.CAT (22-6-2020)

168 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: