ELS JOCS D’HIVERN DEL 2030, ENTRE EL S√ć I EL NO: CAL CONSULTAR LES COMARQUES AFECTADES

( Per RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )
D’unes d√®cades en√ß√† sembla que aquest pa√≠s s’ha instal¬∑lat en dir no gaireb√© a qualsevol projecte que tingui una mica de transcend√®ncia. Segurament devem guardar en el subconscient aquell “no ” a la guerra de l’Iraq. Barcelona va ser una de les ciutats mundials que m√©s va protestar. I com a “agra√Įment” vam rebre els atemptats mortals de Barcelona i de Cambrils. Per cert, encara no s’han aclarit de tot i tot resta ennuvolat de sospites. L’advocat del nen mort a la Ciutat Comtal diu que possiblement el Gobierno volia atemorir els catalans i es va empescar guardar explosius en una casa i despr√©s fer veure que va ser una descoberta per declarar l’estat alarma a Catalunya per tenir-nos ts. En qualsevol cas no volia v√≠ctimes, per√≤ desgraciadament se’ls va escapar de les mans i tots sabem com va acabar. El fet que ara el Congr√©s dels Diputats no hagi volgut tornar a obrir la investigaci√≥ no fa m√©s que augmentar les sospites. Caldria arribar fins al final.

Aquest no, doncs, s’ha traslladat tamb√© a la possible ampliaci√≥ de l’aeroport del Prat. Pedro S√°nchez ha aconseguit dividir-nos una altra vegada amb la seva proposta . En les circumst√†ncies pol√≠tiques d’ara no n’hi ha un pam de net. Per√≤ tard o d’hora caldr√† abordar aquest tema, perqu√® Barcelona no podr√† ser un ciutat top mundial si no t√© un aeroport com cal. Elemental, senyors!

Vet aqu√≠ que ara se’ns presenta l’oportunitat d’organitzar els Jocs Ol√≠mpics d’Hivern del 2030. Tot est√† tant a les beceroles que ni tan sols tenim el nom oficial proposat .Es parla de Barcelona-Pirineus, per√≤ l’Arag√≥ tamb√© vol ficar-hi cullerada. No cal oblidar que haurien de fer-los conjuntament les dues comunitats. Seria gaireb√© un miracle que Espanya nom√©s decid√≠s que es fessin a Catalunya. El que sembla clar es que la marca Arag√≥ no t√© pas tan atractiu internacional, perqu√® Jaca n’ha volgut ser seu dues vegades i Jaca n’ha sortit esquilada. L’Arag√≥ en solitari no sembla pas que pogu√©s tirar endavant, malgrat les fanfarronades del seu president que sempre atia l’anticatalanisme. Ja se sap que aix√≤ dona molts vots.

Des de sectors independentistes hi ha la por que sigui una gran mostra d’espanyolisme. Prou que ho ha advertit l’ANC (Assemblea Nacional Catalana). Una opini√≥ de pes.
Els jocs en si mateix possiblement, tot i que no tindr√† grans conseq√ľ√®ncies per al futur si fem cas d’altres precedents. Cal recordar l’Exposici√≥ Universal del 1929 a Barcelona que ens va deixar la construcci√≥ del Poble Espanyol a Montju√Įc. Ara b√©, al 1931 va n√©ixer la Rep√ļblica Catalana. Pel que fa als Jocs del 1992 ens van deixar les tortures que van rebre alguns independentistes. Anys , l’independentisme en lloc de minvar ha assolit les grans cotes d’ara.

Cert que amb el PP els Jocs no haurien estat possibles a casa nostra. Tot amb tot, els socialistes ja es van encarregar de fer-se perdonar aquest pecat invertint molts milions a l’Expo de Sevilla i lligant tamb√© aquesta ciutat amb Madrid amb la primera l√≠nia de l’AVE que s’ha constru√Įt a l’Estat. I segons es deia al diari “El Pa√≠s” el govern de Felipe Gonz√°lez va regar amb m√©s milions a Madrid que no pas a Barcelona durant el 1992. O sigui que , com sempre, si es fa alguna inversi√≥ destacada a Catalunya cal compensar-ho amb altres a altres territoris de l’Estat.

Sigui com sigui aquests esdeveniments serveixen per transformar de gran manera el territori, sobretot pel que fa a les infraestructures. Aix√≠ els Jocs del 92 van servir, entre altres coses, per obrir la ciutat al mar a m√©s de situar-la en el mapa mundial de les grans ciutats. L’allau tur√≠stica que ens ha vingut de llavors en√ß√† segur que hi t√© molta relaci√≥. Els Jocs d’Hivern s√≥n molt m√©s modestos, si b√© √©s una gran oportunitat per posar al dia les necessitats de les comarques pirinenques masses vegada abandonades. √Čs la nostra Catalunya buida, cada cop m√©s despoblada. En plena √®poca digital seria bo que hi arrib√©s la xarxa 5-G, una esp√®cia del que va significar el 22@ a Barcelona. D’altra manera es quasi impossible tenir unes inversions com cal.

Naturalment cal lligar altres aspectes com la pres√®ncia de la neu. Ning√ļ no sap qu√® passar√† l’any 30. Per aix√≤ cal escoltar els qui entenen.S’han de lligar tots els caps. I un cop examinats tots els aspectes si es tira endavant cal fer-ho amb il¬∑lusi√≥. Sense il¬∑lusi√≥ no es fa res. La medalla de plata de Queralt Castellet als Jocs Ol√≠mpics d’hivern a la Xina pot ser un bon mirall, tot i que ha fet la major part dels entrenaments a Su√Įssa. Com es pot veure no anem pas sobrats d’instal¬∑lacions. Segons els diaris, √©s la primera esportista catalana que aconsegueix una medalla en uns Jocs d’Hivern. Seria bo compartir els Jocs amb Andorra i Catalunya del Nord. Tots sabem, per√≤, que ara com ara √©s impossible i que ni tan sols Espanya permetria uns Jocs organitzats nom√©s per Catalunya sense participaci√≥ d’Arag√≥.

D’altra banda, tamb√© s’ha parlat d’organitzar un refer√®ndum per veure qui hi diu la poblaci√≥ m√©s afectada. Un bon pensament, sempre que no tot es prengui al peu de la lletra. Per tant, em sembla que no n’√©s necessari un a Barcelona perqu√® t√© totes les instal¬∑lacions per fer proves de patinatge art√≠stic i d’hoquei sobre gel. En canvi comprenc que a m√©s de les comarques pirinenques afectades tamb√© el Bergad√†, el Solson√®s i el Ripoll√®s hi vulguin dir la seva. De passada tamb√© Osona en podem llepar alguna cosa. Recordem que amb motiu dels Jocs del 92, entre altres coses, es va desdoblar la C-17. Potser ha arribat l’hora definitiva de posar al dia la l√≠nia de tren entre Barcelona i Puigcerd√†. S√≥n tantes vegades que ens ho han prom√®s i programat les millores sense executar-se mai que gaireb√© seria un miracle que ara s’adob√©s aquesta l√≠nia , la m√©s mal servida i malgirbada de Catalunya. Abans compartia aquest honor amb la l√≠nia de Pobla de Segur, per√≤ ara ha passat a mans de la Generalitat i la millora ha estat notable. La nostra l√≠nia no ha pogut ser transferida a la Generalitat perqu√® diuen que √©s una l√≠nia internacional. Es veu que encara alg√ļ t√© pot de ser enva√Įt per Fran√ßa quan fins i tot l’amplada de les vies √©s ben diferent. Excuses de mal pagador.

Avui dia gaireb√© √©s m√©s r√†pid arribar amb l’AVE de Barcelona a Madrid que no pas de Barcelona a Puigcerd√† amb el tren normal. I √©s que tots sabem on rau el poder, oi?
(1-3-2022)

93 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: