ELS MOSSOS APARTEN LA GUÀRDIA CIVIL DE LA VUELTA 2023 A CATALUNYA I ANDORRA

Els Mossos aparten la Guàrdia Civil de la Vuelta 2023 a Catalunya i Andorra.
Les quatre primeres etapes, a Catalunya i Andorra, es faran sense la Guàrdia Civil.
(GUILLEM RS)

De manera conjunta, i per primer cop, la Policia d’Andorra i els Mossos d’Esquadra, la policia de Catalunya, donaran seguretat a la Vuelta 2023, la prova reina del ciclisme a l’Estat, en el seu pas per Andorra, en l’inici d’aquesta competició que aquest dissabte va arrencar a Barcelona. Aquesta elecció, que aparta la Guàrdia Civil d’aquesta vigilància, ha generat fort enrenou entre l’entorn de la policia militaritzada espanyola. És una més de les batalles de la guerra encoberta que mantenen polítics i comandaments de les dues policies i que, amb la costa i el mar com a veritable objectiu, ara han guanyat els Mossos d’Esquadra amb la seguretat de la Vuelta a Andorra.
Els Mossos aparten la Guàrdia Civil de la Vuelta

La policia de Catalunya serà l’encarregada de coordinar i donar seguretat a la prova durant les primeres quatre etapes, les dues primeres que transcorren per les comarques catalanes (Barcelona i Mataró-Barcelona) i també les dues que entren a territori andorrà (Súria-Andorra i Andorra-Tarragona). De manera coordinada amb efectius de seguretat ciutadana -que també s’encarreguen del trànsit- i altres especialistes de la policia d’Andorra, els Mossos, per poder reforçar la policia del país dels Pirineus, que no està dimensionada per una prova d’alt nivell com aquesta, seran els encarregats de fer els tancaments de trànsit, acompanyament de la cursa i també de donar seguretat a tots els participants. En altres edicions de la cursa, que acostuma a passar per Andorra, era la Guàrdia Civil qui, amb la policia andorrana, s’encarregava de la seguretat de la prova.

A la pràctica, deixa sense presència de la Guàrdia Civil en els primers quatre dies de competició, i, amb càrrega altament simbòlica, tenint en compte que la prova surt del territori estatal i ho fa sota la protecció de la policia catalana. L’entorn de la Guàrdia Civil ja ha posat el crit al cel i ho emmarquen en una nova concessió del govern del PSOE als independentistes de cara a la negociació que, presumptament, mantenen per aconseguir el ‘sí’ a la investidura de Pedro Sánchez. A més de les competències en el mar territorial, que estan en pugna entre el Servicio Marítimo de la Guàrdia Civil i la nova Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra, en el medaller d’aquesta batalla competencial també hi ha la victòria, per part de la policia catalana, de la direcció del pla director de la seguretat de la Copa Amèrica.
La Guàrdia Civil recuperarà la Vuelta a Morella

El departament d’Interior, mitjançant el ministeri d’Interior espanyol, ha hagut de demanar les autoritzacions corresponents al govern d’Andorra per l’entrada dels efectius dels Mossos d’Esquadra al seu territori dilluns i dimarts. El primer dia quan la tercera etapa, després de sortir de Súria, arribarà a Arinsal, i el dimarts, per la quarta etapa, que arrencarà a Andorra la Vella i baixarà fins a Tarragona.

La cinquena etapa, dimecres, arrencarà des de Morella, al País Valencià, i allà ja serà la Guàrdia Civil qui assumirà la seguretat de la Vuelta amb la Unidad de Movilidad y Seguridad Vial (UMSV) i un desplegament d’uns 150 agents, comptant també equips d’ordre públic del Grupo de Reserva y Segurida (GRS) i del Servicio Aereo.
Més de 315 agents dels Mossos a la Vuelta 2023

Els Mossos d’Esquadra durant aquests quatre dies de prova per Catalunya i Andorra han activat un dispositiu que en dinàmic supera els 120 agents, entre Trànsit i Brimo. Alhora, també cal tenir en compte els agents desplegats en estàtic, amb USC i ARRO, que sumen més de 215 agents més, entre les quatre etapes. A la ciutat de Barcelona, en la prova de dissabte, una contrarellotge per equips, els Mossos van comptar també amb la col·laboració de motoristes de la Guàrdia Urbana i també va fer patrullatge al mar la Policia Marítima dels Mossos. En total, entre Mossos i policies locals, uns 1.000 agents.

La policia de Catalunya formarà part del Centre de Comandament Avançat que se situarà al centre de la Massana on, a més dels agents de la policia d’Andorra, també hi haurà els serveis de Bombers, Creu Roja, SUM i Mobilitat. Per part de la policia andorrana es desplegaran un total de 200 policies de totes les àrees, sobretot, seguretat ciutadana i unitats d’ordre públic, Tedax, muntanya i també el Grup d’Intervenció Policial (GIP).
Informa:ELNACIONAL.CAT (27-VIII-2023)

69 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: