ELS MOSSOS DESTINEN GAIREBÉ 50 EFECTIUS PER PROTEGIR EL TSJC

( QUICO SALLÉS )

Una de les proves evidents del malestar que la judicatura amb els Mossos d’Esquadra després de l’octubre del 2017 va ser l’operatiu TOGA. Va ser el nom del macrodispositiu de vigilància de les seus judicials durant 24 hores. Una ordre expressa del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que durant mesos va hipotecar centenars d’efectius de la policia catalana tot i la manca de membres. Un dispositiu força discutit no només per la seva envergadura sinó per la manera de dur-lo a la pràctica. Les vigilàncies estàtiques de 24 hores contradeien les ordres de seguretat del nivell d’alerta antiterrorista 4 sobre 5 que convertien la policia en un blanc fàcil en qualsevol atac. Sindicats policials, partits i el mateix Departament d’Interior no van deixar de mostrar el seu malestar per l’aplicació d’aquest operatiu.
End of ad break in 7 s

Ara Interior admet que la vigilància de les seus judicials es manté dins el mateix operatiu TOGA però amb “diferents nivells d’intensitat d’acord amb la necessitat de cada moment”. Així ho justifica el mateix conseller, Miquel Sàmper, a la portaveu del PP del ram, Esperanza García, en una resposta parlamentària, a la qual ha tingut accés El Món. Fonts de la policia catalana apunten a aquest diari que les “necessitats” estan determinades pels “indicis o coneixement de protestes en preparació davant les seus judicials que obté la comissaria general d’Informació”. Així mateix es reforça davant de convocatòries públiques en suport, per exemple, d’activistes citats o jutjats en manifestacions o protestes que han aplegat milers de manifestants.

En tot cas, la protecció continua tot i que de manera diferent a la que es va viure durant el judici del Procés al Tribunal Suprem. Segons el mateix informe parlamentari d’Interior, la “protecció presencial i permanent a Balaguer, Berga, Cerdanyola, Cervera, Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Martorell, Mollet del Vallès, Olot, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners, Solsona, Tarragona, Tortosa, Valls, Vilanova i la Geltrú i Vic, es va dur a terme amb una dotació policial integrada per dos efectius en cada torn de treball”. Ara les vigilàncies són dinàmiques, no estàtiques i no constants. És a dir, en la majoria de casos s’integra en la ruta de vigilància del patrullatge habitual.

En canvi, a les seus de les audiències provincials, continua una dotació constant. Qui s’emporta la palma en número d’efectius és la de Barcelona, on al mateix Palau de Justícia, on també hi ha la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, hi ha destinats un total de 48 agents de seguretat ciutadana. A l’Audiència de Tarragona, n’hi ha destinats 4, a la de Girona, un total de 5 agents i a l’Audiència de Lleida, hi ha 6 agents en plantilla. Ara bé, Interior no indica el nombre d’agents per torn “atès que aquesta informació pot comprometre la seguretat de les instal·lacions i del personal al seu servei”. El conseller destaca que els mossos vigilants de les seus judicials destinats al TOGA “no formen part d’unitats específiques de vigilància de seguretat d’edificis, sinó que són efectius que pertanyen principalment a les unitats de seguretat ciutadana”.

A tot aquest desplegament, que sobretot va ser intens a partir del mes de febrer del 2019 a requeriment de la Sala de Govern del TSJC i es va allargar tot un any, cal afegir la protecció personal de membres de la judicatura o el ministeri fiscal. Interior, en la mateixa resposta, detalla que aquesta protecció s’estableix “mitjançant una anàlisi de riscos” que “determina la protecció de jutges i fiscals , que es porta a terme principalment mitjançant els recursos policials de l’àrea bàsica policial corresponent.
Informa:ELMON.CAT (2-1-2021)

267 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: