ELS MOSSOS JA TENEN LA CLAU DE LA GRAN BASE DE DADES DE L’EUROPOOL

“Els Mossos ja tenen la clau de la gran base de dades d’Europol”
( QUICO SALLÉS )
Objectiu aconseguit. Els Mossos ja tenen placa i passi propi a la informació de les policies estatals d’Europa. Finalment, i després d’un acord i una feina que s’ha allargat des de principis de la tardor del 2018 i s’ha acabat de tancar aquest mes d’abril, la policia catalana té accés directe al SIENA (Secure Information Exchange Network Application), el sistema d’informació d’Europol, la gran xarxa d’intercanvi d’informació entre les forces de seguretat dels estats de la Unió Europea. Una xarxa que es va posar en funcionament al juliol del 2009, arran d’una primera base del 2005, i que ha donat resultats extraordinaris en intel·ligència i seguretat.
L’accés dels Mossos al SIENA es va acordar a la primera reunió de la comissió mixta de la Junta de Seguretat del 2 d’octubre del 2018, encara amb Miquel Buch com a conseller d’Interior i Brauli Duart com a secretari general de la conselleria. La fiscalització del procés, però, ha estat a mans del director de la Policia –aleshores i ara– Pere Ferrer que, segons fonts de la Prefectura, estava veritablement “obstinat” a entrar en aquesta xarxa d’alta seguretat de la informació com un membre de ple dret. “Un èxit i un reconeixement per a la policia catalana“, insisteixen des d’Interior a El Món.
L’entrada al SIENA implica no només que els Mossos intercanviïn i consultin informació dels estats de la UE sinó de tots els estats que hi participen o s’hi han associat directament en la lluita antiterrorista o del crim organitzat, com ara els Estats Units, Noruega, Islàndia i Suècia. De fet, segons els números de l’entitat l’any 2017, l’any dels atemptats gihadistesa Barcelona i Cambrils, més del 12% dels missatges intercanviats a través de SIENA es referien al terrorisme. Val a dir que el SIENA és una eina fonamental del Centre Europeu contra el Terrorisme (ECTC), el gran centre d’anàlisi i investigació per a la prevenció dels atacs en l’espai europeu. Així doncs, els Mossos afegiran i obtindran informació d’una base de dades clau que els homologa com a policia integral europea.
De fet, ara amb els Mossos al SIENA gairebé es completa el llistat de l’acord de la Junta de Seguretat de setembre del 2018, on es va pactar l’entrada de la policia de la Generalitat com a membre de ple dret al Centre d’Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Una entitat poderosíssima que executa operativament i estratègicament les accions de la intel·ligència policial a l’estat espanyol. De fet, segons admeten membres de la Prefectura a El Món, el “funcionament i la integració és del tot completa un cop arranjats els problemes de informàtics d’intercanvi de dades per la diferència d’aplicacions”. En aquest sentit, hi ha una delegació permanent dels Mossos al carrer Josefa Valcárcel de Madrid, on hi ha la seu del CITCO. A més, diversos Mossos en rotació hi viatgen cada setmana per fer més fluïda la comunicació entre cossos. També entre aquests acords s’hi sumava convèncer França per poder fer persecucions en calent més enllà de la frontera i també a l’Aragó. Dos objectius que ja han estat assolits.
L’únic punt pendent, que s’ha complert a “mitges”, comenten des d’Interior i el complex Egara, és el ple accés dels Mossos al Comitè Permanent de Cooperació Operativa en matèria de Seguretat Interior (COSI). Ara els Mossos són membre convidat i abans han de passar pel ministeri per poder treure suc d’aquest organisme. En aquesta línia, des d’Interior avisen que el COSI està integrat per alts funcionaris del ministeri de l’Interior o del de Justícia de cada Estat membre de la UE, així com per representants de la Comissió Europea. Així mateix també es convida Eurojust, Europol, Frontex, CEPOL i altres organismes pertinents a assistir a les reunions en qualitat d’observadors. Els Mossos reben la informació, si bé no directament, a través del sedàs del ministeri espanyol.
Informa:ELMON.CAT (12-4-2021)