Setena setmana del judici al proc√©s i primera compareixen√ßa p√ļblica de la plataforma International Trial WatchCatalan Referendum Case. L’entitat coordina una trentena d’observadors d’organitzacions d’arreu del m√≥n en defensa dels drets humans que assisteixen a cadascuna de les sessions al Tribunal¬†Suprem. Despr√©s d’un mes i mig “hi ha unanimitat a dir que es tracta d’un judici pol√≠tic, inusual ‚ÄĒque afavoreix m√©s l’acusaci√≥ que les defenses‚ÄĒ, i que persegueix de manera preocupant la llibertat de protesta“. Els portaveus de l’ITW detecten que “l’ess√®ncia √©s criminalitzar l’exercici de drets civils i pol√≠tics: l’autodeterminaci√≥, la llibertat ideol√≤gica, d’expressi√≥, de reuni√≥ i manifestaci√≥, d’associaci√≥ i de participaci√≥ pol√≠tica”.

 

L’associaci√≥ d’observadors, que treballen volunt√†riament, sense retribucions i que financen els despla√ßaments i allotjaments a trav√©s d’aportacions individuals i privades, persisteix a criticar com se’ls est√† limitant i dificultant¬†la feina per part del Tribunal Suprem. Cada dia¬†han d’assistir a les sessions com a audi√®ncia p√ļblica, per√≤ no tenen reservat un espai “com a il¬∑lustres defensors dels drets humans”, com s√≠ que passa arreu del m√≥n, una q√ľesti√≥ “absolutament desconsiderada”.

Vulneraci√≥ del dret a la defensa, efecte dissuasiu i manca d’imparcialitat

Tot i que peri√≤dicament van penjant les conclusions que van recollint setmana a setmana al seu web, aquest dilluns han volgut posar-hi veu i anunciar els propers passos que seguiran. Un dels aspectes m√©s greus que han assenyalat √©s la vulneraci√≥ del dret a la defensa pel fet que “s’impedeixi posar de manifest les contradiccions dels testimonis mitjan√ßant imatges”. Aquest fet, avisen, “est√† usurpant el poder entrar en¬†l’an√†lisi de la credibilitat dels testimonis”. Alhora alerten que la persecuci√≥ contra els l√≠ders pol√≠tics i socials “t√© un efecte dissuasiu¬†molt perill√≥s, perqu√® vol evitar que en altres moments pol√≠tics s’exerceixi el dret a la reivindicaci√≥ de les pr√≤pies idees tant per part d’institucions com de la ciutadania”. Els observadors tamb√© recalquen la poca imparcialitat que representa la “intervenci√≥ indeguda” per part del jutge Marchena “a l’hora d’arbitrar les preguntes als testimonis, q√ľestionant nom√©s les repreguntes de les defenses”, aix√≠ com el fet que “dos dels magistrats formen part de la Junta Electoral Central, quan podrien haver renunciat a ser-ne membres”.

 

Judici televisat, una arma de doble tall

 

Durant la seva compareixen√ßa, els observadors han destacat com el fet que el judici s’estigui televisant s’ha convertit en una arma de doble tall. En les √ļltimes setmanes s’ha comprovat com aix√≤ ha afavorit la comunicaci√≥ entre testimonis, “com que √©s televisat, tots s√≥n perfectament coneixedors de qu√® han dit els seus superiors jer√†rquics”. Escoltant les declaracions d’alguns d’ells, afirmen, “sembla que hagin estat assajant”.

 

La feina acabar√† amb un informe a l’ONU

 

Els portaveus d’ITW han explicat que culminaran la seva feina amb tres informes. El m√©s destacat, el que volen presentar a l’Examen Peri√≤dic Universal de Nacions Unides, al qual s’haur√† de sotmetre Espanya entre gener i febrer de l’any que ve i que analitza els expedients de drets humans de tots els estats membres. A m√©s, aquest informe es far√† arribar a relators i experts tant de l’ONU com del Consell d’Europa. Durant les setmanes vinents donaran a con√®ixer m√©s detalls en relaci√≥ amb aquesta iniciativa.

La plataforma International Trial Watch – Catalan Referendum Case la integren l’Institut del Drets Humans de Catalunya, el Centre Ir√≠dia, el Col¬∑lectiu Praga, Novact, l’Associaci√≥ Catalana per¬†la Defensa dels Drets Humans i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets humans de la UB.

Informa:ELNACIONAL.CAT (25-3-2019)