Els observadors del International Trial Watch consideren que aquesta manera d’actuar de Marchena podria ser un indici de falta d’imparcialitat objectiva del tribunal d’acord amb la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans.

L’informe dels observadors destaca que el magistrat estĂ  limitant, sobretot a les defenses, la possibilitat d’interrogar o repreguntar als testimonis sobre qĂźestions que la part que els ha proposat no ha tractat. Una limitaciĂł, apunten, “que no estĂ  prevista en la llei i de la qual aquesta setmana n’afloren les conseqßències mĂŠs negatives”, asseguren.

Els experts expliquen que en protestar una defensa per tal que el fiscal no fes una pregunta en aquest sentit, ha estat el mateix Marchena el que ha traslladat aquesta mateixa pregunta al testimoni, en aquest cas el Major Trapero. AquĂ­ hi hauria falta d’imparcialitat objectiva de Marchena, segons els observadors.

 

Falta de memòria

 

Els observadors tambÊ recriminen a Marchena que hagi retret a certs testimonis la seva falta de memòria, quan amb altres no ho ha fet, advertint-los que podrien ser investigats per fals testimoni. Es refereixen al cas de Jaume Mestre, responsable de Difusió de la Generalitat, que va ser advertit per Marchena quan va respondre diversos cops que no recordava el que li preguntaven, cosa que no va fer amb Mariano Rajoy, Soraya Såenz de Santamaría o Ignacio Zoido.

Els experts consideren que “si el president [de la sala] avisa un testimoni, davant la  falta de resposta per llacuna de memòria, això pot representar una negativa a contestar, aquesta reprovació pot condicionar allò que a continuació pugui dir el testimoni”.

Al seu informe setmanal, també recorden que hi ha citats com a testimonis imputats en altres procediments i per tant estan protegits pel dret a no declarar contra si mateixos. Per tant poden negar-se a declarar i no estan exonerats de dir la veritat. Per aquest motiu consideren que el fet que Marchena “els obligui a jurar o prometre dir la veritat, a més de no estar previst en la llei, pot estar coaccionant la seva declaració”.

L’informe l’ha elaborat Ralph J. Bunche, secretari general d’Unrepresented Nations and People Organization; Hannibal Uwaifo, soci director a African Bar Association, i Ricardo Juan SĂĄnchez, professor de dret process de la Universitat de València

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-3-2019)