Els observadors del International Trial Watch consideren que aquesta manera d‚Äôactuar de Marchena podria ser un indici de falta d’imparcialitat objectiva del tribunal d‚Äôacord amb la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans.

L‚Äôinforme dels observadors destaca que el magistrat est√† limitant, sobretot a les defenses, la possibilitat d‚Äôinterrogar o repreguntar als testimonis sobre q√ľestions que la part que els ha proposat no ha tractat. Una limitaci√≥, apunten, ‚Äúque no est√† prevista en la llei i de la qual¬†aquesta setmana n’afloren les conseq√ľ√®ncies m√©s negatives‚ÄĚ, asseguren.

Els experts expliquen que en protestar una defensa per tal que el fiscal no fes una pregunta en aquest sentit, ha estat el mateix Marchena el que ha traslladat aquesta mateixa pregunta al testimoni, en aquest cas el Major Trapero. Aqu√≠ hi hauria falta d’imparcialitat objectiva de Marchena, segons els observadors.

 

Falta de memòria

 

Els observadors també recriminen a Marchena que hagi retret a certs testimonis la seva falta de memòria, quan amb altres no ho ha fet, advertint-los que podrien ser investigats per fals testimoni. Es refereixen al cas de Jaume Mestre, responsable de Difusió de la Generalitat, que va ser advertit per Marchena quan va respondre diversos cops que no recordava el que li preguntaven, cosa que no va fer amb Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría o Ignacio Zoido.

Els experts consideren que ‚Äúsi el president [de la sala] avisa un testimoni, davant la¬† falta de resposta per llacuna de mem√≤ria, aix√≤ pot representar una negativa a contestar, aquesta reprovaci√≥ pot condicionar¬†all√≤ que a continuaci√≥ pugui dir el testimoni‚ÄĚ.

Al seu informe setmanal, tamb√© recorden que hi ha citats com a testimonis imputats en altres procediments i per tant estan protegits pel dret¬†a no declarar contra si mateixos. Per tant poden negar-se a declarar i no estan exonerats de dir la veritat. Per aquest motiu consideren que el fet que Marchena ‚Äúels obligui a jurar o prometre dir la veritat, a m√©s de no estar previst en la llei, pot estar coaccionant la seva declaraci√≥‚ÄĚ.

L‚Äôinforme¬†l’ha¬†elaborat Ralph J. Bunche, secretari general d’Unrepresented Nations and People Organization;¬†Hannibal Uwaifo, soci director a¬†African Bar Association, i Ricardo Juan S√°nchez, professor de dret process de la Universitat de Val√®ncia

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-3-2019)