ELS PARTITS INDEPENDENTISTES NO TOTS VEUEN IGUAL EL MANIFEST KOIN√Č PER LA LLENGUA

El Grup Koin√© √©s un grup de treball i estudi, fundat el 2014, dedicat a elaborar treballs de diagnosi socioling√ľ√≠stica, aix√≠ com a estudiar solucions per fer possible un proc√©s de normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica a la Catalunya independent.

Davant les eleccions de diumenge que ve ha presentat un decàleg als partits independentistes.

Decàleg

1. Exigir el requisit ling√ľ√≠stic imprescindible del domini del catal√† ‚ÄĒi no pas com un simple m√®rit‚ÄĒ als treballadors de totes les administracions p√ļbliques.

2. Garantir que es respecten els drets ling√ľ√≠stics dels catalans tant en les atencions m√®diques i sanit√†ries com a les resid√®ncies de gent gran i als serveis pedi√†trics.

3. Iniciar a l‚Äôescola un nou proc√©s de normalitzaci√≥ que cre√Į les condicions (seguint metodologies ja experimentades, com ara la veritable immersi√≥ ling√ľ√≠stica) perqu√® els infants ja de menuts s‚Äôacostumin a utilitzar entre ells la llengua catalana.

4. Assegurar que el català sigui la veritable llengua vehicular i d’educació a tots els nivells i graus escolars, de l’ensenyament infantil, primari, secundari i professional fins als estudis universitaris.

5. Impulsar de la manera més adequada i eficaç possible que el català sigui també la llengua vehicular a les activitats esportives i de lleure infantils i juvenils.

6. Establir i activar els protocols adequats per a assegurar permanentment que les administracions p√ļbliques i les entitats i empreses p√ļbliques, semip√ļbliques i privades compleixin all√≤ que disposa l‚Äôarticle 128 del Codi de consum (Llei de Catalunya 22/2010) sobre els drets ling√ľ√≠stics dels consumidors i usuaris.

7. Dissenyar i impulsar una pol√≠tica coherent de mitjans de comunicaci√≥ p√ļblics (CCMA i cadenes locals) en la direcci√≥ de recuperar l‚Äôautocentrament nacional, no limitat a les quatre prov√≠ncies auton√≤miques, tant en el tractament informatiu i dels altres continguts, com en l‚Äô√ļs de la llengua catalana i com en la superaci√≥ de l‚Äôactual degradaci√≥ de la qualitat del catal√†. En el mateix sentit, trobar sense dilacions les formes de concertaci√≥ adequades per a aconseguir d‚Äôuna vegada la reciprocitat de les emissions entre les r√†dios i televisions p√ļbliques dels pa√Įsos de parla catalana.

8. Dissenyar i fer efectiva una pol√≠tica coherent i efica√ß de foment de la creaci√≥ i la difusi√≥ culturals en llengua catalana, per tal que l‚Äô√ļs del catal√† arribi a ser majoritari al cinema, als espectacles i a les noves tecnologies aplicades al lleure.

9. Eliminar la duplicaci√≥ en castell√† de les confer√®ncies de premsa oficials ordin√†ries i de les declaracions de membres del Govern, alts c√†rrecs i representants parlamentaris tot exigint que els mitjans de comunicaci√≥ espanyols apliquin l‚Äôarticle 20.3 de la Constituci√≥ espanyola de 1978 i els articles derivats del dit article en les lleis espanyoles de mitjans de comunicaci√≥ p√ļblics i privats. En el mateix sentit, denunciar als organismes internacionals defensors dels drets humans la discriminaci√≥ ling√ľ√≠stica en els espais pol√≠tics on els representants catalans han d‚Äôintervenir, com s√≥n el Congr√©s dels Diputats i el Senat espanyols i el Parlament Europeu.

10. Dissenyar i aplicar, concertadament amb el Conselh Generau quan pertoqui, els protocols adequats perqu√® les mesures demanades als punts precedents es facin efectivament extensives a l’√ļs de l’occit√† aran√®s en el territori de la Vall d’Aran i als representants pol√≠tics del poble aran√®s arreu de Catalunya.

Respostes dels partits

El grup Koin√© ha fet p√ļblic un enfilall a Twitter amb l’acollida que ha tengut el Dec√†leg per la llengua en els programes dels partits pol√≠tics que es proclamen independentistes.

CUP

Segons explica Koin√©, ¬ęno ha assumit pr√†cticament cap dels punts del Dec√†leg ni cap comprom√≠s valent amb la llengua¬Ľ, tot i que afegeix que ¬ęPoble Lliure, formaci√≥ que es presenta a aquestes eleccions dins la CUP, va fer un tweet manifestant-se a favor del dec√†leg Koine¬Ľ.

ERC

¬ęNo recull el nostre Dec√†leg ni en la lletra ni en l‚Äôesperit. Parla de llengua en molts punts, per√≤ des d’una perspectiva vaga i difusa. No hi veiem cap proposta concreta per a capgirar la subordinaci√≥ ling√ľ√≠stica que pateix el catal√†¬Ľ expliquen des del grup.

FNC

Segon Koin√© el grup identitari ¬ęMalgrat que no n’adopta la literalitat, n‚Äôha assumit l‚Äôesperit i aborda el tema de la llengua d‚Äôun punt de vista catalonoc√®ntric, com a problema pol√≠tic¬Ľ.

¬ęHa incl√≤s al seu programa tots els punts del dec√†leg, llevat d’una part del punt 9, la que parla d’eliminar la duplicaci√≥ en castell√† de les declaracions i confer√®ncies de premsa. Proposa tamb√© un Pacte Nacional per la Llengua¬Ľ.

En un pa√≠s normal mai es faria un manifest com el grup Koin√©, doncs hi hauria unes garanties de protecci√≥ de la seva llengua, per√≤ com que som un pa√≠s ocupat hem de d¬īexigir als partits unes garanties m√≠nimes pel catal√†. I com es veu clarament hi ha partits “independentistes” que passen ol√≠mpicament del tema, la qual cosa vol dir que falta molta feina per fer. De totes maneres el tema quedaria sol.lucionat amb la independ√®ncia.
Informa:DBALEARS.CAT (13-2-2021)

185 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: