ELS PERILLS D’ABANDONAR EL PLE DEL PARLAMENT QUAN INTERVĂ VOX

( IVET NĂĂEZ )
El divendres 26 de març, durant la primera sessiĂł de lâintent dâinvestidura del candidat republicĂ , Pere Aragonès, el gruix dels diputats dâERC, Junts, Comuns i la CUP van abandonar la sala quan va prendre la paraula el lĂder de Vox, Ignacio Garriga. La imatge dels seients buits es va viralitzar i a les xarxes es va desfermar de nou el debat sobre la conveniència de deixar els discursos dâodi de Vox sense replicar. La sortida dels diputats i diputades era fruit del pacte antifeixista, lâestratègia que han acordat els partits per aĂŻllar lâextrema dreta al Parlament. Segons aquest acord, Vox no podrĂ presidir mai cap comissiĂł ni tenir representants a la diputaciĂł permanent. Al pacte antifeixista sâhi han establert tambĂŠ lĂnies vermelles comunes per aturar els discursos dâodi de la formaciĂł de Garriga. Fonts dâEsquerra Republicana asseguren que en el marc dâaquesta estratègia antifeixista âa Vox no se li poden regalar espais sense confrontar-lo, ni tampoc normalitzar-loâ. De fet, tots els diputats dâERC excepte Pere Aragonès, Marta Vilalta, Najat Driouech i Jenn DĂaz van marxar.
Marxar pot generar un efecte rebot
Els experts, però, consideren que aquesta escenificaciĂł de rebuig a Vox pot tenir âun efecte rebotâ. Xavier Casals, expert en extrema dreta, considera que la pregunta central que sâha de respondre abans de fer escenificacions com abandonar el ple o mostrar cartells de rebuig ĂŠs què es vol fer amb lâelectorat de Vox. Fins a 217.883 persones van votar el partit de Santiago Abascal el 14F, el que representa el 7,69% dels votants que van participar en les eleccions, de manera que a parer dâaquest expert lâextrema dreta ja ĂŠs una amenaça real a la cambra catalana: âLa primera qĂźestiĂł ĂŠs si es volen recuperar aquests votants o ja seâls dona per perdutsâ, planteja Casals, que considera que deixar lâhemicicle quan intervĂŠ Vox transmet que el partit no mereix ser escoltat i això pot ser llegit com un menyspreu als seus votants.
Aquest expert en extrema dreta augura que aquest tipus dâescenificacions probablement reforçaran lâelectorat de Vox perquè remarcaran la seva singularitat: âElls es venen com lâĂşnic partit diferent, els que diuen la veritat tal com ĂŠs, i marxar de lâhemicicle dona força al seu discurs antiestablishmentâ. Casals admet que no hi ha âuna fĂłrmula mĂ gicaâ, però adverteix que sâhan de tenir clars els objectius que persegueixen aquest tipus dâescenificacions, que âperden el sentitâ si no tenen una estratègia darrere. âSembla que allò important ĂŠs lâescenificaciĂł del rebuig, lâespectacle, i no com sâactua polĂticamentâ, explica. Casals demana reflexionar sobre els resultats que sâobtindran amb aquestes escenificacions: âServirĂ dâalguna cosa, si no hi ha una estratègia al darrere?â. Lâanalista va mĂŠs enllĂ i considera que si lâobjectiu dels diputats que van marxar del ple era ignorar Vox, han aconseguit visibilitzar-los encara mĂŠs i donar-los una âespectacular notorietat mediĂ ticaâ.
En el mateix sentit, IvĂĄn Serrano, politòleg i professor de la UOC, considera que sâestĂ confonent lâescenificaciĂł de rebuig a Vox amb una estratègia polĂtica per aturar els discursos dâodi de la ultradreta. âLa representaciĂł polĂtica que escenifica aquest distanciament ha dâanar acompanyada dâuna acciĂł polĂtica concreta, si no ĂŠs nomĂŠs un escarafallâ, recalca el politòleg desprĂŠs dâadvertir del perill donar mĂŠs visibilitat a Vox amb el gest dâabandonar el ple quan parlen. Aquest dilema, explica Serrano, fa anys que sâha plantejat a altres paĂŻsos europeus on lâextrema dreta ha arribat a ser la segona força polĂtica.
âHi ha un element important en Vox mĂŠs enllĂ del seu discurs: diuen que sĂłn lâantiestablishment. Per això aixecar-se i marxar quan parlen reforça el seu missatgeâ, defensa Oriol Bartomeus, politòleg i professor associat a la UAB. Bartomeus coincideix a advertir del perill que suposa deixar el seu discurs sense contestar: âSi no seâls rebat, les seves idees van calant a poc a poc a la societatâ. Aquest politòleg considera âpobresâ els arguments que esgrimeixen alguns partits per justificar no entrar en discussions amb la ultradreta: âPer molt que no hi vulguin parlar, als seus votants seâls ha de convèncer. No sâhan tornat bojos, saben què votenâ.
El paper de la resta dâactors polĂtics en lâascens de Vox
Bartomeus ĂŠs molt crĂtic amb la resta de partits polĂtics, perquè considera que âjuguen amb focâ i que han tingut un paper en lâascens de Vox a Catalunya. âCreuen que incentivar el vot a lâextrema dreta els va bĂŠ estratègicamentâ, explica aquest politòleg, que considera que els partits han caigut en el parany de pensar que lâexistència de Vox els facilita el discurs. En aquest âjoc de polaritzaciĂłâ al qual es refereix Bartomeus, els partits polĂtics busquen obtenir rèdit electoral, però acaben reforçant lâextrema dreta: âDesprĂŠs de jugar al seu joc no sâhi val fer escarafalls i marxar del Parlamentâ, adverteix. Bartomeus considera que aquestes accions a la cambra catalana mostren que âuna part de lâindependentisme creu que lâexistència de Vox els legitimaâ i ho aprofiten per assenyalar que els qui no pensen com ells âsĂłn fatxesâ. âAixò, que tambĂŠ ho fa lâesquerra, els permet ser bastant vagues en les propostes polĂtiquesâ, assegura aquest politòleg, que demana anar a lâarrel del problema per veure dâon ve lâèxit de Vox.
Els mitjans de comunicaciĂł com a âtrampolĂâ
Bartomeus demana analitzar en profunditat i des de lâarrel aquesta irrupciĂł de Vox al CongrĂŠs i al Parlament de Catalunya. Un dels actors que han influĂŻt en aquest ascens, segons Bartomeus, sĂłn els mitjans de comunicaciĂł, que han servit a Vox de âtrampolĂâ. âNâhi ha molts que juguen a incentivar la ultradreta i donar-li visibilitat per legitimar les seves posicionsâ, explica el politòleg. Altres mitjans, segons Bartomeus, contribueixen a donar-los notorietat perquè âdiuen burrades i això sempre dona audiènciaâ. Per a aquest politòleg, que Vox hagi entrat al Parlament no ĂŠs cap âaccidentâ, sinĂł el resultat dâuna âconcatenaciĂł dâerrorsâ i dâun context que afavoreix que aquests discursos rebin lâatenciĂł dâuna part important de la ciutadania. âAlgĂş sâhauria de plantejar què coi estĂ passant aquĂ, per què una part gran de la ciutadania compra molts dels seus arguments aberrantsâ, conclou.
El cordó sanitari tambÊ pot reforçar Vox
âEl cordĂł sanitari tambĂŠ pot generar un efecte rebot si Vox queda com lâĂşnic partit que diu el que la resta no vol sentirâ, explica IvĂĄn Serrano. A parer dâaquest politòleg, lâacciĂł polĂtica de la resta de formacions sâha de traduir en la promesa de no pactar amb Vox, perquè això els legitimaria com a interlocutors vĂ lids. âLa sort ĂŠs que en el cas del Parlament encara no sâhan establert com un partit necessari per governarâ, apunta Serrano, que ja ha analitzat la situaciĂł dâaltres cambres en què la pressiĂł per governar acaba propiciant acostaments a Vox.
El perill de comparar Vox amb el nazisme
Durant la primera sessiĂł dâinvestidura de Pere Aragonès, els diputats que van marxar prèviament havien brandat rètols amb la fotografia titulada Aixafem el feixisme de Pere CatalĂ Pic, on una espardenya trepitja una creu gammada, el sĂmbol nazi. Xavier Casals qĂźestiona que identificar Vox amb el nazisme sigui una bona estratègia: âLluny de fer pedagogia per combatre lâextrema dreta, desinforma i diu molt poc de la naturalesa dâaquest partitâ. Aquest missatge no clarifica la situaciĂł, sinĂł que la confon encara mĂŠs, segons aquest expert. âVox no ĂŠs una mera reediciĂł dâun fenomen del passatâ, recalca Casals, que ĂŠs partidari dâestratègies que transmetin a la societat què ĂŠs realment lâextrema dreta per poder combatre-la i aturar el seu èxit, cada vegada mĂŠs gran en la societat catalana.
Informa:ELMON.CAT (11-4-2021)