ELS PLANS DE L’ANC REOBREN EL DEBAT DEL QUART ESPAI INDEPENDENTISTA

“Els plans de l’ANC reobren el debat del quart espai independentista”.
Diverses veus del m√≥n sobiranista plantegen la necessitat d’una llista alternativa a ERC, Junts i CUP per pressionar els partits en un moment de desorientaci√≥ estrat√®gica del moviment.
(BARNAT SURROCA i ORIOL MARCH )
El full de ruta de l’ANC, aprovat per √†mplia majoria el mar√ß, ha reobert un debat que no √©s nou en l’independentisme, especialment despr√©s de la tardor de 2017: la creaci√≥ d’una candidatura que ompli un suposat “quart espai” en el si del moviment, al marge dels tres principals partits. L’√®xit d’una opci√≥ com aquesta -que previsiblement optaria per una defensa radical de la independ√®ncia, s’apartaria del debat ideol√≤gic i de la gesti√≥ del dia a dia, i miraria d’explotar el descontentament respecte ERC, Junts i la CUP- √©s ara com ara complicat. Falten molts mesos per a les eleccions i encara hi ha poques concrecions sobre com seria aquesta quarta llista. En tot cas, els plans de l’ANC han reobert el debat i, en les darreres setmanes, tant des de l’entitat com des del m√≥n independentista, s’ha aprofundit en aquesta q√ľesti√≥.

Qu√® defensa l’ANC? L’entitat va incloure en el seu full de ruta per als propers dos anys la creaci√≥ d’una llista c√≠vica, al marge dels partits, per presentar-se a les eleccions al Parlament. L’Assemblea escollir√† nova c√ļpula directiva aquest mes de maig per agafar el relleu a Elisenda Paluzie i ha apujat el to contra la classe pol√≠tica, a qui acusa d’haver-se “dilu√Įt en l’autonomisme” i no fer passos ferms cap a la Rep√ļblica, proclamada per√≤ no desplegada. La llista que el nou secretariat es compromet a promoure de cara a les properes eleccions, que s’haurien de fer el 2024, ha de servir per “defensar la voluntat dels electors independentistes” i “fer la independ√®ncia”. Aquesta candidatura, per√≤, no est√† plantejada com un partit pol√≠tic ni tampoc hauria d’incloure pol√≠tics professionals.

En les darreres setmanes, Paluzie ha desenvolupat la idea d’aquest quart espai independentista. En una entrevista a El M√≥n, l’encara presidenta de l’ANC advertia que, sense un gir dels actuals partits, “acabar√† havent-hi un espai per a una nova candidatura independentista” de cara a les properes eleccions. En una altra entrevista, en aquest cas a VilaWeb, Paluzie apuntava que aquesta quarta candidatura pot “obligar els partits a reposicionar-se”. L’any 2015 ja es va fer una proposta similar, idea de Quim Torra, que finalment es va traduir en Junts pel S√≠, tot i que ell la plantejava sense la pres√®ncia de dirigents pol√≠tics. Set anys despr√©s, i en l’actual situaci√≥ de desorientaci√≥ estrat√®gica, l’ANC considera que una llista ciutadana pot servir per “trencar la din√†mica” actual dels partits i pressionar-los a actuar pel temor a perdre vots.

Hi ha espai per a una quarta candidatura independentista?
L’√®xit d’una opci√≥ alternativa als actuals partits pot estar condicionada per factors ideol√≤gics i afinitat partidista, pel descontentament amb els pol√≠tics i pel que passi despr√©s del congr√©s de Junts

Tanmateix, el full de ruta de l’ANC no t√© res a veure, segons destaquen diversos dirigents consultats per Naci√≥Digital, amb intents previs que hi ha hagut per generar aquest quart espai. Aquests mateixos dirigents assenyalen que darrere d’aquests moviments hi ha hagut Clara Ponsat√≠, exconsellera d’Ensenyament i ara eurodiputada representant Junts, amb sondejos a dirigents com Josep Costa, exvicepresident del Parlament i que no es va fer militant del partit de Carles Puigdemont. Consultat per aquest diari, Costa nega cap moviment en aquest sentit, m√©s enll√† de la proposta de l’ANC al seu full de ruta. “L’Assemblea ho planteja m√©s com una llista de pa√≠s, no com un partit nou”, ressalten les fonts consultades per aquest diari.

De tota manera, si el Govern d’ERC i Junts esgota la legislatura, falten encara dos anys per a les eleccions al Parlament i poden passar moltes coses. En l’horitz√≥ m√©s o menys proper hi ha episodis que tensaran l’executiu i la majoria independentista al Parlament: un √©s el futur de Laura Borr√†s, imputada per fraccionament de contractes i a qui s’obrir√† judici oral en les properes setmanes o mesos. Si es compleixen els terminis, s’hauran d’aprovar nous fulls de ruta de l’ANC, que s’actualitza cada dos anys. Podria passar, doncs, que es deix√©s de banda aquest punt del full de ruta o b√© que es concretessin m√©s les caracter√≠stiques d’aquesta quarta opci√≥. Tamb√© √©s rellevant qu√® acaba passant amb Junts, sobretot si hi ha pugna entre Borr√†s i Jordi Turull per la secretaria general. “No √©s el mateix que mani una o l’altra”, remarca un dirigent sobiranista implicat en espais de coordinaci√≥.

Experiències fallides en els darrers anys

A Catalunya ja hi ha hagut intents de promoure candidatures o “partits” que puguin competir amb ERC, Junts i la CUP. Fins ara no han tingut √®xit, tot i que s’han presentat en eleccions complexes per a propostes noves. Un cas paradigm√†tic va ser el de Prim√†ries, impulsat per Jordi Graupera, l’any 2019 amb l’objectiu d’entrar a l’Ajuntament de Barcelona. No va obtenir representaci√≥ a la capital catalana -la candidatura Barcelona √©s Capital va aconseguir el 3,74% dels vots, per sota de la CUP, i cap regidor- i el seu impacte territorial tamb√© va ser poc significatiu, malgrat tenir el suport de l’ANC. Bona part dels regidors obtinguts repetiran, per√≤ ja a Dem√≤crates.

A les eleccions espanyoles tamb√© es va fer un intent similar amb Front Republic√†, una coalici√≥ electoral formada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates, i que va ser liderada per Albano Dante Fachin. Va obtenir el 2,74% dels vots i no va entrar al Congr√©s. En els seg√ľents comicis, que van ser una repetici√≥ dels anteriors per la manca d’entesa entre el PSOE i Unides Podem per formar govern, Fachin va travar converses amb Borr√†s, candidata de Junts, per explorar una alian√ßa que no es va produir.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (8-5-2022)

47 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: