ELS PRESOS, AL PANTÀ

“Els presos, al pant√† ”
( JOS√Č ANTICH )

L’espectacle terrible que protagonitzen Podemos i el PSOE amb els presos pol√≠tics, l’indult, la llibertat perqu√® surtin abans de les pr√≤ximes eleccions catalanes i la reforma del delicte de sedici√≥ posa de manifest com d’inhumana √©s la pol√≠tica i fins i tot la utilitzaci√≥ que es pot arribar a fer de la injusta sent√®ncia del Tribunal Suprem. M√©s de tres anys uns i molt pr√≤xims a complir-los d’altres, porten els membres del Govern empresonats, els dos Jordis i la presidenta Forcadell, a les diferents presons per les quals han passat. Per√≤ el temps no sembla transc√≥rrer, sembla aturat, fins i tot fa passes enrere. Un exemple clar √©s com el Suprem ha agafat la compet√®ncia dels jutges de Vigil√†ncia Penitenci√†ria per revocar situacions de semillibertat a qu√® tenien dret i se’ls havien concedit. Veurem qu√® surt d’aquest debat, el resultat del qual hauria anunciar el tribunal en unes hores, encara que es dona per fet que el que es produir√† ser√† un r√®gim m√©s estricte i la p√®rdua d’opcions de semillibertat amb el tercer grau.

Aquest debat judicial s’afegeix a altres dos, pol√≠tics: l’exig√®ncia de posada en llibertat abans de les eleccions del 14-F que reclama des d’un dels partits de govern el diputat Jaume Asens perqu√® els comicis catalans es puguin celebrar amb una certa sensaci√≥ de normalitat amb la seva sortida de la pres√≥ via indult, per exemple. Hi ha un comprom√≠s no escrit de qu√® ser√† aix√≠ i que podran fer campanya electoral normal per√≤ no est√† tan clar com es podr√† materialitzar amb un govern tan acostumat a ser dit el mateix i el contrari en q√ľesti√≥ d’hores.

Aix√≠, el mateix ministre de Just√≠cia, Juan Carlos Campo. que havia garantit la reforma del Codi Penal per modificar l’atrotinat delicte de sedici√≥ ha posat aquesta iniciativa en guaret en espera d’una llum verda de Moncloa que ara sembla no tenir. No hi ha una eliminaci√≥ del delicte, que √©s el que tocaria ja que no t√© cap consist√®ncia en el dret comparat europeu, i el que s√≠ que hi ha √©s un mentrestant. Com ja va succeir amb els pressupostos, en els que S√°nchez va haver d’escollir aliats entre ERC i Bildu o amb Ciutadans, ara haur√† tamb√© de triar entre la reforma del Codi Penal o del Consell General del Poder Judicial. Per a la segona √©s necessari el PP i per a la primera, no. Encara que una cosa b√© pot condicionar l’altra.

I, al mig de tot aix√≤, hi ha els presos pol√≠tics i la pol√≠tica catalana amb una necessitat gran d’una impossible amnistia. Tot el que surti de l’amnistia acabar√† sent un arranjament inconsistent per intentar girar full debades i acabar√† tenint el mateix desgast per a l’esquerra espanyola que l’indult, encara que les difer√®ncies entre una i una altra cosa s√≥n m√©s que notables. Perqu√® l’√ļnica certesa √©s que m√©s de tres anys despr√©s d’octubre del 2017, Espanya no ha assumit cap error, ha refor√ßat el discurs identitari, ha ofegat la pol√≠tica portant-la a l’extrem d’inhabilitar un altre president de la Generalitat en actiu per penjar una pancarta… i el s√ļmmum ser√† que utilitzi imp√ļdicament els presos.

En aquest Madrid que viu desacomplexadament com li parla de tu a tu al govern de Pedro S√°nchez, que ha reculat davant de la seva solitud en la capital per imposar-se medi√†ticament a la presidenta D√≠az Ayuso, la lluita contra la pand√®mia s√≠ que sembla entendre de territoris. Madrid √©s un festival de restaurants atape√Įts, que poden estar oberts fins a les 12 de la nit, i els carrers, almenys els del centre, tenen una ocupaci√≥ m√©s que notable de gent i de vehicles. I per si alg√ļ s’havia oblidat que Madrid √©s Espanya, els efectes especials d’aquest Nadal s√≥n interminables banderes espanyoles de centenars de metres formades per bombetes que il¬∑luminen la ciutat i que ocupen grans extensions de la Castellana, de carrers, places i edificis emblem√†tics de vies adjacents. I mentre aix√≤ passa, els focus il¬∑luminen Ayuso i Pablo Casado es desesperant.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-12-2020)

160 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: