ELS PRESOS ELECTES PODRAN SORTIR DILLUNS PER RECOLLIR LES ACTES

El Suprem ha autoritzat els cinc presos electes a sortir de la presó el dilluns 20 de maig, per presentar la credencial i fer la declaració d’activitats abans de la sessió parlamentària de l’endemà, 21-M, quan estan previstos els plens de constitució de les Corts. Els magistrats no autoritzen, però, que els líders independentistes puguin fer rodes de premsa ni reunions de treball, tal i com havien sol·licitat les defenses.

L’alt tribunal respon així a l’escrit presentat per les defenses perquè els presos electes puguin anar al Congrés dels Diputats abans del 21 de maig a fer els tràmits previs necessaris per obtenir la condició de diputat. En l’escrit, la defensa recordava que el reglament del Congrés estableix els requisits per adquirir la condició de diputats, entre els quals presentar la credencial acreditativa i la declaració d’activitats, tràmits que s’han de fer abans de les sis de la tarda del dia 20. I remarcava que el permís concedit pel Suprem per assistir a la sessió constitutiva del Congrés “només comprèn el dia de la mateixa sessió”, prevista per al dia 21 a les deu del matí, i que això “no és compatible amb l’horari establert per la mesa del Congrés per al Registre General” per a la presentació de les credencials i la declaració d’activitats.

Custodiats però sense manilles: així serà el seu pas el 21-M

Els líders independentistes empresonats seran traslladats en una furgoneta de la Guàrdia Civil des de la presó de Soto del Real fins als aparcaments subterranis de l’edifici del Congrés, a la carretera de San Jerónimo de Madrid. Serà justament allà on es farà el canvi de custòdia a la policia espanyola, encarregada de la seguretat de la cambra. Acte seguit, agafaran un ascensor fins a la primera planta, i prendran un passadís que els portarà directament a la zona noble del Congrés. D’aquesta manera, s’estalviaran passar pel pati i la planta baixa, les zones més visibles i concorregudes.

Ja en aquesta zona podran accedir a la cafeteria dels diputats, un bar exclusiu per als polítics que se situa darrere de l’hemicicle. S’habilitaran cadires a la zona de darrere de la cambra perquè Junqueras, Sànchez, Turull i Rull puguin seure en un lloc concret ja estipulat. El cas de Romeva serà diferent, tot i que se seguiran uns paràmetres de seguretat similars.

De la mateixa manera que passa al Tribunal Suprem, es preveu que al Congrés i al Senat s’habiliti un espai per als presos electes, on aquests puguin esperar l’inici de la sessió -prevista a les 10.00 del matí-, sota custòdia policial. Aquest espai estaria restringit.

Només quan entrin a l’hemicicle deixaran d’estar sota custòdia policial, ja que els agents no hi poden accedir. Una vegada comenci la sessió, els diputats hauran de votar la composició de la mesa i jurar o prometre la Constitució -encara que sigui per imperatiu legal-. Mentre duri la sessió, tindran llibertat de moviments a l’hora de votar.

Aniran sense manilles durant la seva estada al Congrés. No obstant això, estaran en tot moment sota vigilància policial, i també hi haurà agents de paisà als passadissos. Es tracta, de fet, de la mateixa situació que es viu els dies de judici al Suprem, quan els nou presos circulen per dins del tribunal sense emmanillar, tot i que sempre per zones restringides i sense tenir contacte amb el públic o els periodistes.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (17-5-2019)
420 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: