ELS PRESOS ELECTES PODRAN SORTIR DILLUNS PER RECOLLIR LES ACTES

El Suprem ha autoritzat els cinc presos electes a sortir de la pres√≥ el dilluns 20 de maig, per presentar la credencial i fer la declaraci√≥ d’activitats abans de la sessi√≥ parlament√†ria de l’endem√†, 21-M, quan estan previstos els plens de constituci√≥ de les Corts. Els magistrats no autoritzen, per√≤, que els l√≠ders independentistes puguin fer rodes de premsa ni reunions de treball, tal i com havien sol¬∑licitat les defenses.

L’alt tribunal respon aix√≠ a l’escrit presentat per les defenses perqu√® els presos electes puguin anar al Congr√©s dels Diputats abans del 21 de maig a fer els tr√†mits previs necessaris per obtenir la condici√≥ de diputat. En l’escrit, la defensa recordava que el reglament del Congr√©s estableix els requisits per adquirir la condici√≥ de diputats, entre els quals presentar la credencial acreditativa i la declaraci√≥ d’activitats, tr√†mits que s’han de fer abans de les sis de la tarda del dia 20.¬†I remarcava que el perm√≠s concedit pel Suprem per assistir a la sessi√≥ constitutiva del Congr√©s “nom√©s compr√®n el dia de la mateixa sessi√≥”, prevista per al dia 21 a les deu del mat√≠, i que aix√≤ “no √©s compatible amb l’horari establert per la mesa del Congr√©s per al Registre General” per a la presentaci√≥ de les credencials i la declaraci√≥ d’activitats.

Custodiats però sense manilles: així serà el seu pas el 21-M

Els l√≠ders independentistes empresonats seran traslladats en una furgoneta de la Gu√†rdia Civil des de la pres√≥ de Soto del Real fins als aparcaments subterranis de l’edifici del Congr√©s, a la carretera de San Jer√≥nimo de Madrid. Ser√† justament all√† on es far√† el canvi de cust√≤dia a la policia espanyola, encarregada de la seguretat de la cambra. Acte seguit, agafaran un ascensor fins a la primera planta, i prendran un passad√≠s que els portar√† directament a la zona noble del Congr√©s. D’aquesta manera, s’estalviaran passar pel pati i la planta baixa, les zones m√©s visibles i concorregudes.

Ja en aquesta zona podran accedir a la cafeteria dels diputats, un bar exclusiu per als pol√≠tics que se situa darrere de l’hemicicle. S’habilitaran cadires a la zona de darrere de la cambra perqu√® Junqueras, S√†nchez, Turull i Rull puguin seure en un lloc concret ja estipulat. El cas de Romeva ser√† diferent, tot i que se seguiran uns par√†metres de seguretat similars.

De la mateixa manera que passa al Tribunal Suprem, es preveu que al Congr√©s i al Senat s’habiliti un espai per als presos electes, on aquests puguin esperar l’inici de la sessi√≥ -prevista a les 10.00 del mat√≠-, sota cust√≤dia policial. Aquest espai estaria restringit.

Nom√©s quan entrin a l’hemicicle deixaran d’estar sota cust√≤dia policial, ja que els agents no hi poden accedir. Una vegada comenci la sessi√≥, els diputats hauran de votar la composici√≥ de la mesa i jurar o prometre la Constituci√≥ -encara que sigui per imperatiu legal-. Mentre duri la sessi√≥, tindran llibertat de moviments a l’hora de votar.

Aniran sense manilles durant la seva estada al Congr√©s. No obstant aix√≤, estaran en tot moment sota vigil√†ncia policial, i tamb√© hi haur√† agents de pais√† als passadissos. Es tracta, de fet, de la mateixa situaci√≥ que es viu els dies de judici al Suprem, quan els nou presos circulen per dins del tribunal sense emmanillar, tot i que sempre per zones restringides i sense tenir contacte amb el p√ļblic o els periodistes.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (17-5-2019)
270 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: