ELS PRESOS ELECTES RECULLEN LES ACTES DEL CONGRÉS I DEL SENAT

Tret de sortida a la nova legislatura amb una imatge històrica. Els diputats i senadors electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva han arribat cap a les deu del matí al Congrés dels Diputats i al Senat procedents de la presó de Soto del Real per fer els tràmits de l’acta que juraran o prometran dimarts a la sessió constitutiva de les cambres espanyoles.

Han accedit al Congrés amb dos cotxes no logotipats de la Guàrdia Civil, en els termes que va estipular el Tribunal Suprem en dues interlocutòries que els permeten exercir els seus drets i fer personalment els tràmits aquest dilluns, a més de ser presents en la sessió d’aquest dimarts per prendre possessió davant del ple i votar els membres de la Mesa.

La Guàrdia Civil els ha conduit dins del Congrés esquivant la premsa, per un accés del pàrquing situat a la plaça de les Corts. Un cop allà han passat a estar custodiats per la Policia Nacional, que és qui els escorta –sense manilles- pels passadissos fins a la primera planta de l’ampliació. En aquest punt és on han presentat la seva declaració de béns i signaran la documentació.

 

Per a l’ocasió, la policia espanyola ha desplegat un ampli dispositiu de seguretat tant als accessos del Congrés com a l’interior. El Tribunal Suprem va establir que els presos no podran fer rodes de premsa ni reunions a la cambra baixa, però sí que se’ls podrà veure als passadissos i es faran la tradicional fotografia, tal com han fet aquests dies la resta de representants.

 

MOLTA SEGURETAT

 

Un cop completats els tràmits, el Suprem va establir que hauran de tornar a Soto del Real “sense dilació”. El dispositiu d’aquest dilluns és semblant al que es desplegarà dimarts, amb la diferència que aleshores accediran a l’hemicicle, on tindran llibertat de moviments i podran seure amb els seus companys de grup.

 

Junqueras va anunciar en roda de premsa que no descarta aprofitar la sessió constitutiva del Congrés per parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Si ho fa haurà de ser en un recés de la sessió, ja que hauran de tornar a la presó “sense dilacions” un cop la presidència de les cambres hagi posat fi a la sessió.

 

La setmana del judici de l’1-O al Tribunal Suprem arrencarà dimecres amb l’última sessió destinada a les declaracions de testimonis, la fase més llarga de tot el procés. Dimecres estan citats a declarar 13 testimonis i també està previst que comencin les proves pericials.​

 

ROMEVA, AL SENAT

 

Al Senat, Raül Romeva ha arribat envoltat de senadors, sota custòdia policial i sense manilles. El senador republicà s’ha acreditat en uns tràmits que han durat poc menys de deu minuts.

Dimarts tornaran per assistir a les sessions constitutives del Congrés i del Senat, quan prendran possessió del càrrec. A la represa de les sessions del judici de l’1-O al Tribunal Suprem el dimecres ja hi aniran essent diputats i senador. En el cas dels futurs diputats, no era necessari que dilluns fessin les gestions personalment, les podien haver fet per delegació, però els seus advocats així ho van demanar i així ho podran fer.

El Congrés preveu que tinguin llibertats de moviments a l’hemicicle aquell dia, tot i que les portes que donen accés a la sala estaran custodiades per agents. No podran fer reunions de treball ni assistir a compromisos de comunicació pública i premsa.

 

El judici, mentrestant, entra en una nova fase

 

La setmana del judici de l’1-O al Tribunal Suprem arrencarà dimecres amb l’última sessió destinada a les declaracions de testimonis, la fase més llarga de tot el procés. Dimecres estan citats a declarar 13 testimonis i també està previst que comencin les proves pericials.

 

Informa:NACIODIGITAL.CAT (20-5-2019)

371 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: