ELS PRESOS POL√ćTICS ABANDONEN LES PRESONS I S’INCORPOREN A LA CAMPANYA ELECTORAL

Els presos pol√≠tics ja han abandonat els centres penitenciaris per incorporar-se a la campanya del 14-F despr√©s que ahir el Servei de Classificaci√≥ de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserci√≥ i Atenci√≥ a la V√≠ctima, ratifiques el tercer grau proposat per les juntes de tractament per als presos pol√≠tics. A primera hora del mat√≠ ha sortit de Puig de les Basses l’exconsellera Dolors Bassa, i a mig mat√≠ ho han fet Junqueras, Turull, Rull, Romeva, Forn, Cuixart i S√†nchez que han deixat el centre penitenciari de Lledoners sostenint una pancarta a favor de l’amnistia. L’√ļnica que encara continua presa √©s l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que segueix en situaci√≥ de segon grau per un tr√†mit administratiu.

El l√≠der d’ERC, Oriol Junqueras, ha celebrat el fet de poder sortir “a ajudar la gent” i ha posat √®mfasi en la situaci√≥ epidemiol√≤gica que viu el pa√≠s. “Tenim una pand√®mia per superar i una economia per recuperar”, ha assegurat.

A la sortida de Puig de les Basses, Bassa ha fet una crida a la mobilitzaci√≥ del vot independentista a les eleccions i ha assegurat en declaracions als mitjans que “cada vot que es quedi a casa √©s un vot pel 155”. Sobre el tercer grau, Bassa ha recordat que la seva situaci√≥ “no √©s llibertat” sin√≥ “un bri d’aire fresc en una campanya que √©s imposada totalment”. Un “bri” que est√† pendent d’un fil davant el possible recurs de la Fiscalia “que afina el PSOE”, per√≤ malgrat aix√≤, Bassa assegura que surt “contenta” i amb “empenta”. En aquest sentit, ha dit que la via per als presos, els “exiliats i els represaliats” √©s “l’amnistia”.

A difer√®ncia dels homes, aquest √©s el segon cop que Bassa gaudeix del r√®gim de semillibertat. L’exconsellera, juntament amb Forcadell, ja va poder accedir al tercer grau durant quatre mesos fins que el Tribunal Suprem ho va revoca al desembre, impedint-li passar les festes amb la fam√≠lia i retornant-la a la pres√≥. El mateix cas es va aplicar a Forcadell. En el cas de l’expresidenta del Parlament, l’equip del Servei de Classificaci√≥ encara no ha abordat el seu el cas, i per tant continua en segon grau a l’espera que s’analitzi la seva situaci√≥.

El r√®gim de semillibertat permet que puguin passar el cap de setmana a casa, mentre que de dilluns a dijous nom√©s aniran a la pres√≥ per dormir. D’aquesta manera, els presos podran participar en la campanya, almenys per ara. Tot apunta que la Fiscalia presentar√† un recurs de manera imminent en contra d’aquest nou r√®gim de semillibertat. Aquest recurs t√© car√†cter suspensiu i el jutjat de vigil√†ncia penitenci√†ria -si no contradiu el criteri del Suprem- els tornar√† a enviar a la pres√≥ a l’espera de la resoluci√≥ definitiva. Tot aix√≤, en plena campanya. Qui haur√† de decidir ser√†, un cop m√©s, el Suprem, que fa unes setmanes ja va dir que era improcedent concedir el tercer grau els presos per manca de penediment i poc compliment de la condemna.

Entre els arguments per donar el tercer grau als presos, la Secretaria de Mesures Penals va apuntar que els presos han complert sis mesos m√©s de condemna i tots han complert o compliran en els propers dies una quarta part de la pena. En aquest temps, el Servei de Classificaci√≥ considera que s’ha confirmat “una evoluci√≥ positiva”, i durant la seva estada a la pres√≥ obtingut un article 100.2 per treballar i fer tasques de voluntariat que s’ha desenvolupat “sense incidents”. El tercer grau, com recorda la Generalitat, no suposa buidar de contingut la sent√®ncia i la llei estableix que cap intern pot estar en un grau inferior quan, per l’evoluci√≥ del seu tractament s√≥n mereixedors d’una progressi√≥.
Informa:NACIODIGITAL.CATN(29-1-2021)

170 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: