ELS PRESOS POL√ćTICS ACONSEGUEIXEN EL TERCER GRAU

La Generalitat ha classificat en tercer grau els nou presos pol√≠tics catalans. El Servei de Classificaci√≥ del departament de Just√≠cia ha comunicat aquest dimarts que avala les resolucions de les juntes de tractament, que, totes per unanimitat, van proposar que es conced√≠s la semillibertat a Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Ra√ľl Romeva, Jordi Turull, Jordi S√†nchez, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Cuixart i Dolors Bassa. La decisi√≥ de Just√≠cia √©s executiva de forma immediata i els presos pol√≠tics podran anar a dormir a casa els caps de setmana.

Diumenge va fer 1.000 dies de l’empresonament dels primers presos pol√≠tics del Proc√©s, que ara seguiran complint condemna en un r√®gim menys restrictiu. L’aplicaci√≥ de l’article 100.2 del reglament penitenciari els ha possibilitat des del febrer ‚Äďamb el par√®ntesi del confinament dins les presons pel covid-19‚Äď sortir a treballar, a fer voluntariat o a cuidar un familiar de dilluns a divendres. El principal canvi que obtenen amb el tercer grau √©s que podran dormir a casa els caps de setmana. De fet, fins ara, nom√©s S√†nchez, Cuixart i Forn ho han pogut fer en alguna ocasi√≥ amb un perm√≠s penitenciari ‚Äďja han complert una quarta part de la seva condemna‚Äď, per√≤ per a tota la resta dormir a casa ser√† una novetat molt rellevant. A m√©s, se’ls obre la porta a dormir entre setmana en centres oberts o pisos tutelats i tamb√© a l’aplicaci√≥ de l’article 86.4 del reglament, que els permetria anar a dormir cada dia a casa.

La Fiscalia General de l’Estat ja va apuntar que recorreria la decisi√≥ de la Generalitat si acabava avalant ‚Äďcom aix√≠ ha sigut‚Äď la proposta que les presons van enviar el 2 de juliol. Just√≠cia tenia dos mesos per resoldre, per√≤ des del primer moment el director de Presons, Amand Calder√≥, va deixar clar que no esgotarien el termini. El previsible recurs de la Fiscalia l’hauran de revisar els jutges de vigil√†ncia penitenci√†ria ‚Äďtots ells han avalat fins ara els 100.2‚Äď i l’√ļltima paraula la tindr√† la sala segona del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena.

Bona conducta i xarxa familiar a l’exterior

En un comunicat fet p√ļblic aquest dimarts, el departament de Just√≠cia, que encap√ßala la consellera Ester Capella, ha subratllat que tots els presos han participat en “activitats de raonament, judici cr√≠tic i resoluci√≥ de conflictes” a la pres√≥ i han prestat “m√†xima col¬∑laboraci√≥” als professionals dels centres penitenciaris i tamb√© a la resta d’interns. A cap se li ha obert cap expedient disciplinari ni tampoc se li ha detectat cap incompliment judicial. Tot plegat s√≥n els arguments que, juntament amb la xarxa familiar de qu√® disposen a l’exterior, han configurat la resposta positiva de la Generalitat a les propostes de les juntes de tractament de les presons.

Just√≠cia tamb√© ha volgut remarcar que l’article 72.4 de la llei penitenci√†ria “impedeix que cap persona preparada per al tercer grau es mantingui classificada en segon grau”. D’execuci√≥ immediata, els presos pol√≠tics podran comen√ßar a sortir els caps de setmana sabent que l’√ļltima paraula la tindr√† en tot cas el tribunal sentenciador.

Primera revisió de grau
El tercer grau ja va ser una de les opcions a debat en la classificaci√≥ inicial dels presos pol√≠tics. Les juntes de tractament de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric ‚ÄďForcadell ha acabat canviant la pres√≥ tarragonina per la de Wad-Ras a Barcelona‚Äď van optar sense unanimitat al desembre pel segon grau per a tots ells. Just√≠cia va ratificar la decisi√≥ al gener i no va agradar a tothom. L’advocat de Turull, Rull i S√†nchez, Jordi Pina, va criticar obertament el departament de Just√≠cia, tot i que ni ell ni cap altra de les defenses van acabar presentant un recurs.

Ha sigut a la primera revisi√≥ del grau, al cap de sis mesos, quan finalment se’ls ha concedit la semillibertat. Els anys de condemna no han acabat pesant en aquesta decisi√≥, tot i que s√≠ que ho van fer en la classificaci√≥ inicial, quan en molts pocs casos es classifica en tercer grau persones condemnades a m√©s de 9 anys de pres√≥.

Tres de cada deu presos estan en tercer grau

La majoria dels interns estan classificats en segon grau, tot i que el percentatge dels que ho estan en tercer no és anecdòtic. Tres de cada deu presos estan en règim de semillibertat, segons dades de la conselleria de Justícia. Aquesta classificació és menys habitual quan encara resten molts anys de condemna per complir. Només el 3% dels interns (56 persones) en tercer grau tenen al davant 8 anys o més de condemna per complir. Aquest és el cas, per exemple, de Junqueras, Romeva, Turull, Bassa, Forcadell i Rull. Ara bé, aquest no és un requisit imprescindible.

El temps de compliment de la pena s√≠ que √©s rellevant per a l’acc√©s als permisos. S√†nchez, Cuixart i Forn ja hi poden accedir i Rull est√† a punt de poder-ho fer. La resta hauran d’esperar a l’inici del 2021.

Informa:ARA.CAT (15-7-2020)

283 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: