ELS PRESOS POL√ćTICS DEL 100.2 NO TORNARAN AL CENTRES PENITENCIARIS

Institucions Penitenci√†ries, que dep√®n del Ministeri de l’Interior, ha ordenat aquest dimecres que els presos en semillibertat per estar classificats en tercer grau o aquells a qu√® s’aplica el r√®gim de flexibilitat de l’article 100.2 puguin romandre a les seves cases sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per dormir, segons han informat fonts d’aquesta instituci√≥.

La Secretaria General d’Institucions Penitenci√†ries ha rem√®s un ofici perqu√® siguin les juntes de tractament de les presons o dels centres d’inserci√≥ social (CIS) les que estudi√Įn “individualment” aquesta possibilitat.

D’aquesta forma, per exemple, els presos pol√≠tics podrien tenir autoritzaci√≥ per no tornar a la pres√≥, si aix√≠ ho estableixen les juntes de tractament de les presons catalanes. Dilluns passat es va informar des de les presons catalanes que els l√≠ders independentistes s’havien confinat als seus respectius centres penitenciaris i no sortirien a treballar ni a exercir voluntariat malgrat que no s’havien susp√®s les sortides per l’article 100.2.

S√≥n les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l’√ļs de l’article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet l’√ļs del bra√ßalet telem√†tic. Si no es disposa d’aquests bra√ßalets, es pot utilitzar el control telef√≤nic per comprovar que l’intern es troba al seu domicili, segons precisen les fonts penitenci√†ries.

“Durant aquest temps”, diu l’ordre, a qu√® ha tingut acc√©s Europa Press, “cada centre establir√† els controls telef√≤nics aleatoris que consideri oportuns”. Tamb√© es fa menci√≥ al comprom√≠s de l’intern a romandre al seu domicili i “√ļnicament sortir per realitzar les activitats expressament relacionades amb l’article 7 del Reial Decret 463/2020”, el que va declarar l’estat d’alarma.

Desenvolupament de l’estat d’alarma

Diumenge passat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dictar una ordre en el marc de l’estat d’alarma pel coronavirus perqu√® Institucions Penitenci√†ries a√Įll√©s totes les presons espanyoles prohibint els permisos de sortida i tamb√© les comunicacions, encara que en compensaci√≥ es potenciaran les telef√≤niques. La instrucci√≥ era obligat√≤ria tamb√© a Catalunya, on les compet√®ncies estan transferides.

Anteriorment a l’estat d’alarma, Interior ja havia restringit les comunicacions en tots els centres perqu√® es realitzessin per locutori, obligant tamb√© controls sanitaris a la tornada a la pres√≥ despr√©s de permisos.

Segons l’ordre de diumenge, primer dia amb l’estat d’alarma, els interns classificats en tercer grau o que tinguin aplicat el r√®gim de flexibilitat podrien sortir exclusivament per realitzar les activitats relacionades a l’article 7 del Reial Decret, que √©s el que regula els sup√≤sits per poder saltar-se la limitaci√≥ de la llibertat de circulaci√≥ de les persones a tot el pa√≠s, entre ells per anar i tornar al lloc de treball.

Des d’aquest dimecres, a m√©s, Institucions Penitenci√†ries ha desenvolupat aquesta primera ordre potenciant que els presos en semillibertat o que tenen un 100.2 no tornin a les presons, sempre que aix√≠ ho autoritzin les juntes de tractament. En els casos de presos en llibertat condicional, l’ordre estableix que passaran a ser controlats per comunicaci√≥ telef√≤nica, donant compte al Jutjat de Vigil√†ncia Penitenci√†ria.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-3-2020)

154 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: