ELS PRESOS POLÍTICS DEL 100.2 NO TORNARAN AL CENTRES PENITENCIARIS

Institucions PenitenciĂ ries, que depèn del Ministeri de l’Interior, ha ordenat aquest dimecres que els presos en semillibertat per estar classificats en tercer grau o aquells a què s’aplica el règim de flexibilitat de l’article 100.2 puguin romandre a les seves cases sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per dormir, segons han informat fonts d’aquesta instituciĂł.

La Secretaria General d’Institucions PenitenciĂ ries ha remès un ofici perquè siguin les juntes de tractament de les presons o dels centres d’inserciĂł social (CIS) les que estudiĂŻn “individualment” aquesta possibilitat.

D’aquesta forma, per exemple, els presos polĂ­tics podrien tenir autoritzaciĂł per no tornar a la presĂł, si aixĂ­ ho estableixen les juntes de tractament de les presons catalanes. Dilluns passat es va informar des de les presons catalanes que els lĂ­ders independentistes s’havien confinat als seus respectius centres penitenciaris i no sortirien a treballar ni a exercir voluntariat malgrat que no s’havien suspès les sortides per l’article 100.2.

SĂłn les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l’Ăşs de l’article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet l’Ăşs del braçalet telemĂ tic. Si no es disposa d’aquests braçalets, es pot utilitzar el control telefònic per comprovar que l’intern es troba al seu domicili, segons precisen les fonts penitenciĂ ries.

“Durant aquest temps”, diu l’ordre, a què ha tingut accĂŠs Europa Press, “cada centre establirĂ  els controls telefònics aleatoris que consideri oportuns”. TambĂŠ es fa menciĂł al compromĂ­s de l’intern a romandre al seu domicili i “Ăşnicament sortir per realitzar les activitats expressament relacionades amb l’article 7 del Reial Decret 463/2020”, el que va declarar l’estat d’alarma.

Desenvolupament de l’estat d’alarma

Diumenge passat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dictar una ordre en el marc de l’estat d’alarma pel coronavirus perquè Institucions PenitenciĂ ries aĂŻllĂŠs totes les presons espanyoles prohibint els permisos de sortida i tambĂŠ les comunicacions, encara que en compensaciĂł es potenciaran les telefòniques. La instrucciĂł era obligatòria tambĂŠ a Catalunya, on les competències estan transferides.

Anteriorment a l’estat d’alarma, Interior ja havia restringit les comunicacions en tots els centres perquè es realitzessin per locutori, obligant tambĂŠ controls sanitaris a la tornada a la presĂł desprĂŠs de permisos.

Segons l’ordre de diumenge, primer dia amb l’estat d’alarma, els interns classificats en tercer grau o que tinguin aplicat el règim de flexibilitat podrien sortir exclusivament per realitzar les activitats relacionades a l’article 7 del Reial Decret, que ĂŠs el que regula els supòsits per poder saltar-se la limitaciĂł de la llibertat de circulaciĂł de les persones a tot el paĂ­s, entre ells per anar i tornar al lloc de treball.

Des d’aquest dimecres, a mĂŠs, Institucions PenitenciĂ ries ha desenvolupat aquesta primera ordre potenciant que els presos en semillibertat o que tenen un 100.2 no tornin a les presons, sempre que aixĂ­ ho autoritzin les juntes de tractament. En els casos de presos en llibertat condicional, l’ordre estableix que passaran a ser controlats per comunicaciĂł telefònica, donant compte al Jutjat de VigilĂ ncia PenitenciĂ ria.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-3-2020)

134 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: