ELS PRESOS POLÍTICS DEL 100.2 NO TORNARAN AL CENTRES PENITENCIARIS

Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior, ha ordenat aquest dimecres que els presos en semillibertat per estar classificats en tercer grau o aquells a què s’aplica el règim de flexibilitat de l’article 100.2 puguin romandre a les seves cases sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per dormir, segons han informat fonts d’aquesta institució.

La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries ha remès un ofici perquè siguin les juntes de tractament de les presons o dels centres d’inserció social (CIS) les que estudiïn “individualment” aquesta possibilitat.

D’aquesta forma, per exemple, els presos polítics podrien tenir autorització per no tornar a la presó, si així ho estableixen les juntes de tractament de les presons catalanes. Dilluns passat es va informar des de les presons catalanes que els líders independentistes s’havien confinat als seus respectius centres penitenciaris i no sortirien a treballar ni a exercir voluntariat malgrat que no s’havien suspès les sortides per l’article 100.2.

Són les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l’ús de l’article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet l’ús del braçalet telemàtic. Si no es disposa d’aquests braçalets, es pot utilitzar el control telefònic per comprovar que l’intern es troba al seu domicili, segons precisen les fonts penitenciàries.

“Durant aquest temps”, diu l’ordre, a què ha tingut accés Europa Press, “cada centre establirà els controls telefònics aleatoris que consideri oportuns”. També es fa menció al compromís de l’intern a romandre al seu domicili i “únicament sortir per realitzar les activitats expressament relacionades amb l’article 7 del Reial Decret 463/2020”, el que va declarar l’estat d’alarma.

Desenvolupament de l’estat d’alarma

Diumenge passat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dictar una ordre en el marc de l’estat d’alarma pel coronavirus perquè Institucions Penitenciàries aïllés totes les presons espanyoles prohibint els permisos de sortida i també les comunicacions, encara que en compensació es potenciaran les telefòniques. La instrucció era obligatòria també a Catalunya, on les competències estan transferides.

Anteriorment a l’estat d’alarma, Interior ja havia restringit les comunicacions en tots els centres perquè es realitzessin per locutori, obligant també controls sanitaris a la tornada a la presó després de permisos.

Segons l’ordre de diumenge, primer dia amb l’estat d’alarma, els interns classificats en tercer grau o que tinguin aplicat el règim de flexibilitat podrien sortir exclusivament per realitzar les activitats relacionades a l’article 7 del Reial Decret, que és el que regula els supòsits per poder saltar-se la limitació de la llibertat de circulació de les persones a tot el país, entre ells per anar i tornar al lloc de treball.

Des d’aquest dimecres, a més, Institucions Penitenciàries ha desenvolupat aquesta primera ordre potenciant que els presos en semillibertat o que tenen un 100.2 no tornin a les presons, sempre que així ho autoritzin les juntes de tractament. En els casos de presos en llibertat condicional, l’ordre estableix que passaran a ser controlats per comunicació telefònica, donant compte al Jutjat de Vigilància Penitenciària.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-3-2020)

210 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: