ELS PRESOS POL√ćTICS JA PODRAN PASSAR AQUEST CAP DE SETMANA A CASA

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras han determinat aquest dijous que els presos pol√≠tics ja puguin passar a casa el cap de setmana en aplicaci√≥ del tercer grau penitenciari. La Generalitat els ha classificat en el r√®gim de semillibertat aquesta mateixa setmana i la decisi√≥ √©s executiva de manera immediata, aix√≠ que tot feia preveure que no haurien d’esperar per poder dormir per fi a casa, encara que siguin nom√©s tres dies per setmana. Un dels dubtes que quedaven per aclarir precisament era si la sortida de la pres√≥ es limitaria al cap de setmana (dissabte i diumenge) o tamb√© s’hi afegiria el divendres, com ha estat finalment.

A tots ells se’ls han establert mesures de control i seguiment i la Generalitat recorda que el temps que estiguin fora de la pres√≥ els interns en tercer grau podran “treballar i tenir una participaci√≥ plena i responsable en la vida social i familiar”.

Divendres sortiran al mat√≠ per treballar o fer voluntariat ‚Äďen el cas de Carme Forcadell i Jordi S√†nchez‚Äď i ja no hauran de tornar a les presons fins dilluns. Si la Fiscalia recorre el tercer grau dels presos ‚Äďcom va avan√ßar que faria fa setmanes‚Äď ser√† el jutjat de vigil√†ncia penitenci√†ria el que decideixi si revoca o no la nova situaci√≥. La q√ľesti√≥ podria arribar fins al Tribunal Suprem, que com a tribunal sentenciador √©s qui t√© l’√ļltima paraula.

Durant el judici del Proc√©s, la Fiscalia va demanar precisament al magistrat Manuel Marchena que fix√©s una cl√†usula prevista a la llei per evitar que els presos pol√≠tics poguessin obtenir el tercer grau abans d’haver complert la meitat de la condemna. El tribunal va rebutjar la petici√≥ al¬∑legant que el sistema ja tenia les eines pertinents per poder controlar quan podrien optar a la semillibertat els condemnats per sedici√≥.

Fa m√©s de 1.000 dies que Jordi S√†nchez i Jordi Cuixart s√≥n a la pres√≥, una xifra a la qual s’acosten r√†pidament Oriol Junqueras, Joaquim Forn i la resta de presos pol√≠tics. Ara b√©, nom√©s n’hi ha tres que de moment hagin superat la quarta part de la seva condemna. Una situaci√≥ que si b√© no ha condicionat la decisi√≥ de la Generalitat de concedir-los el tercer grau, s√≠ que podria tenir influ√®ncia en la que acabi prenent la just√≠cia. Fa poques setmanes, per exemple, el Tribunal Constitucional va rebutjar alliberar els presos pol√≠tics mentre decideix sobre els seus recursos contra la sent√®ncia argumentant que els queden m√©s de cinc anys de pres√≥ per complir.

Informa:ARA.CAT (16-7-2020)

338 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: