ELS PRESOS, UNA PEDRA A LA SABATA D’ILLA

“Els presos, una pedra a la sabata d’Illa “.
El candidat del PSC haurà de lidiar amb un efecte distorsionador en campanya, una altra intromissió del Suprem en el tercer grau. També són notícia els debats electorals a TV3, el documental sobre Pasqual Maragall i l’últim llibre d’Albert Sánchez Piñol.
( JOAN SERRA )
La campanya del 14-F arrencarà amb la imatge dels presos polítics sortint de la presó. La concessió del tercer grau per part del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima -que depèn del Departament de Justícia- permetrà el concurs dels líders independentistes empresonats en els mítings, una carta que tant ERC com Junts esperaven sumar a l’artilleria electoral. Hi seran tots, menys Carme Forcadell, que encara està a l’espera que s’analitzi el seu cas, per l’afectació de la pandèmia a la presó de Wad-ras. Els presos, doncs, entren en campanya, la més incerta que es recorda, pels interrogants sobre la data -en mans encara del TSJC-, el pes de l’abstenció, i la nebulosa sobre els favorits i els possibles pactes postelectorals.
L’acceptació del tercer grau -la Generalitat ha ratificat la proposta de les juntes de tractament en el moment més oportú- permetrà el retorn imminent d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa a la maquinària electoral d’ERC, necessitada d’impuls. Junts, que farà pivotar la campanya en el tàndem Carles Puigdemont-Laura Borràs, hi incorporarà Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, que aportaran accents complementaris als caps de cartells. La percepció és que els republicans, que han liderat més enquestes fins ara i no presenten dissonàncies en el missatge, poden treure més rèdit de la nova situació. Junqueras és el company de míting que reclama Pere Aragonès per transmetre dosis extra d’emotivitat. A Junts, l’aposta electoral -ferma i amb experiència a les urnes- ja era clara d’antuvi. Altra cosa és la concreció i versemblança de les promeses que passen per fer efectiva la República en la pròxima legislatura.
Les principals forces independentistes tenen un adversari que aspira discutir-los la victòria: el PSC de Salvador Illa. Els socialistes sabien que amb Miquel Iceta no tenien cap opció de triomf i s’han encomanat al ministre de Sanitat, que a Madrid se li ha aplaudit més el tarannà dialogant que els resultats sanitaris. En plena tercera onada i amb la campanya de vacunació compromesa, Illa és conscient que el relat de la gestió només és vàlid per als electors convençuts, perquè els vots que esgarrapi més enllà dels suports fidels -de la bossa d’electors de Ciutadans o dels mateixos comuns- s’explicaran per ser el timoner de l’alternativa a l’independentisme. Però el PSC només podrà governar si guanya i el sobiranisme no suma majoria absoluta o és capaç d’imposar-se amb claredat i trobar socis suficients per a un executiu de coalició. Atenent tot el que fa falta conjugar, Illa fa volar coloms quan presenta Maurici Lucena com a hipotètic vicepresident econòmic.
El candidat socialista haurà de lidiar amb un efecte distorsionador en campanya, la més que probable intromissió del Suprem en el tercer grau dels presos polítics, que quedarà en no-res quan la Fiscalia recorri. L’alt tribunal ja havia avalat la revocació del règim de semillibertat mesos enrere i res fa pensar que ara la resolució pugui ser diferent. L’independentisme en farà bandera per desfer el discurs de concòrdia i canvi que pretén difondre el PSC, que s’ha alineat amb la Moncloa a l’hora de frenar la via de l’amnistia, l’indult i la reforma de la sedició. La repressió serà un element central de la pugna electoral. Procés i gestió de la pandèmia, dues carpetes que aixecaran polseguera.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (29-1-2021)