ELS PUJOL ESPEREN JUDICI DESPRÉS DE VUIT ANYS D’INVESTIGACIÓ

( BERNAT SURROCA )
Fa anys que la família Pujol Ferrusola ha perdut l’aura d’intocable. El terratrèmol de 2014, amb la confessió de l’expresident, els va convertir en una nissaga imputada i la va allunyar del focus mediàtic amable. Ara, les notícies sobre els Pujol estan pràcticament sempre vinculades a les causes judicials pendents. Al juliol, el jutge José de la Mata va tancar finalment la instrucció de la peça principal, l’anomenat cas Pujol, que investiga l’origen de la fortuna familiar, i quan es resolguin els últims recursos contra la interlocutòria fixarà data del judici, amb la incògnita de si Marta Ferrusola podrà asseure’s al banc dels acusats. La demència que té diagnosticada, que es va agreujar amb un accident domèstic a Queralbs, farà que difícilment pugui ser jutjada. Aquest diumenge, TV3 emet el reportatge Pujol, els secrets d’Andorra per mirar d’aclarir els principals interrogants del cas.

El terratrèmol per “la deixa” de l’avi Florenci arribava amb Oriol Pujol ja imputat pel cas de les ITV i portaria problemes judicials en cascada a la resta de fills del clan. El jutge havia començat a investigar la família abans, el 2012, arran de la denúncia de l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. Vuit anys ha durat la instrucció. De la Mata va haver de demanar una pròrroga el 2019 per acabar de recollir tota la documentació i proves necessàries per deixar el cas a punt per al judici. Per casualitat o no, l’Audiència Nacional va comunicar el tancament de la instrucció contraprogramant l’escàndol dels negocis foscos de Joan Carles I.

En tot cas, i a l’espera dels escrits d’acusació, el jutge proposa jutjar Jordi Pujol, Marta Ferrusola, els set fills del matrimoni i una vintena més de persones per quatre delictes: organització criminal, blanqueig de capitals, frau fiscal i falsedat documental. Amb 90 anys, l’expresident manté el silenci tot i l’advertència que va deixar anar al Parlament el setembre de 2014: “Si vas segant la branca d’un arbre, al final cau tota la branca i tots els nius que hi ha. Després cauran tots! I haurà estat responsabilitat de tots els que han practicat aquest tipus de política!” El judici es preveu de cara a la tardor.

Repassem a continuació la situació del matrimoni Pujol Ferrusola i els set fills:

El patriarca. Amb 90 anys i apartat de la vida pública des de la famosa confessió l’any 2014, Jordi Pujol està considerat pel jutge com el cap del “clan”, juntament amb Marta Ferrusola i el fill gran, Jordi Pujol Ferrusola. La confessió de l’existència d’una “deixa” del seu pare, Florenci Pujol, a Andorra va confirmar les informacions publicades poc temps abans pel diari El Mundo i va suposar l’inici oficiós del cas Pujol, que ja havia començat dos anys abans, el 2012, amb la denúncia de l’exparella del primogènit, Victoria Álvarez, atiada pel PP i el PSC en el seu afany de destapar casos de corrupció relacionats amb CiU. El jutge, José de la Mata, va proposar jutjar la família pels delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, frau fiscal i falsedat documental.

En la interlocutòria, de més de 500 pàgines, el jutge considera que hi ha indicis que la família Pujol va formar “una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes. L’Audiència Nacional havia de resoldre al gener diversos recursos dels acusats contra aquesta última interlocutòria de De la Mata, però la decisió s’està allargant.

De moment no hi ha data pel judici i Pujol manté un silenci que ha trencat en comptades ocasions i intentant-se allunyar sempre de l’actualitat política. L’expresident, que té un despatx al carrer Calàbria, manté una activitat discreta i interlocució amb alguns intel·lectuals, periodistes i polítics del PDECat i de Junts.
Marta Ferrusola

La “mare superiora”. El jutge situa Jordi Pujol i Marta Ferrusola, que es feia anomenar “mare superiora”, com els dos caps de l’organització. Ferrusola, de fet, donava indicacions de “traspassar missals” en referència a quantitats de diners. Això allunya la tesi segons la qual l’expresident va mirar cap a una altra banda mentre la resta de la família, especialment el fill gran, feia i desfeia amb el patrimoni. Ferrusola s’enfronta als mateixos delictes que el seu marit, però podria esquivar el judici perquè pateix demència. Al gener, metges de l’Audiència Nacional van visitar Ferrusola i van acreditar que no estava en condicions per declarar en un judici per un “deteriorament cognitiu moderadament greu de cinc anys d’evolució”. A falta d’una decisió ferma del tribunal, això podria fer que s’arxivés la causa contra ella.

Quedarà per a la història de les comissions parlamentàries la compareixença de Ferrusola, que va assegurar que els fills “anaven amb una mà al davant i l’altra al darrere” i que la família “no en tenia ni cinc”. Quan Ferrusola “renyava” els diputats, el maig de 2017, la policia sospitava que el “benefici il·lícit” de les activitats dels Pujol s’acostava als 70 milions d’euros i el ball de xifres que des del principi ha anat sortint als mitjans s’allunya de la imatge de família humil que va voler donar l’esposa de Pujol a la cambra catalana. “Catalunya no s’ho mereix això”, va proclamar.
Jordi Pujol Ferrusola, “Junior”

El “capellà de la parròquia”. Seguint les indicacions del matrimoni hi havia, apunta De la Mata, el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. De fet, Jordi Pujol Jr. va assumir la direcció de l’estratègia, recepció i distribució de les quantitats de diners il·lícits entre pares i germans. Josep, Pere, Oleguer, Oriol, Marta i Mireia “seguien les instruccions” del germà gran i obrien comptes a Andorra i gestionaven els capitals que els distribuïa el primogènit, prenent decisions al llarg dels anys per “mantenir ocult el seu patrimoni il·lícit”. Va treballar amb diversos testaferros per tenir comptes en diversos països, no només Andorra. Se l’acusa dels delictes d’organització criminal, blanqueig, frau fiscal i falsedat documental. El jutge el va enviar a la presó l’abril de 2017 per haver intentat ocultar el seu patrimoni durant la investigació en una trama internacional de blanqueig de capitals amb ramificacions a Panamà, on va tenir fins i tot la peculiar ajuda del pare d’una diputada de Vox, Macarena Olona. Va sortir de la presó al cap de vuit mesos després de pagar mig milió d’euros de fiança.

L’any passat, el jutge va autoritzar Junior i Oleguer Pujol a viatjar a Andorra, amb la prohibició d’apropar-se als bancs, per declarar en un procediment judicial en què estan personats com a perjudicats. Finalment ho van fer per videoconferència. El fill gran de l’expresident també és víctima en una causa contra la policia patriòtica amb relació al misteriós pen drive amb informació sobre la família des de 1998. Finalment, el director adjunt operatiu de la policia espanyola, Eugenio Pino, va ser absolt. Pujol Ferrusola també ha denunciat aquests últims anys “incursions al seu domicili” per trobar-hi documentació.

Fa pocs dies, el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que instrueix una peça separada sobre la responsabilitat civil de la família, al marge de la peça sobre la fortuna familiar, va autoritzar posar a subhasta els cotxes de Pujol Ferrusola, immobilitzats des de 2015. La flota té un valor d’1,8 milions d’euros i inclous vehicles de luxe com Ferraris, un Lotus, un Lamborghini, un Jaguar, un Mercedes i un Porsche, entre d’altres. Pujol Ferrusola va tenir un paper rellevant a la cuina de CDC i va ser clau en l’ascens d’Artur Mas i tenia una relació privilegiada amb dirigents com ara Felip Puig.
Josep Pujol Ferrusola

Pujol pare, Ferrusola i Junior eren a la cúpula de la presumpta organització criminal. Segons el jutge, la resta de germans, que també participaven en determinats “negocis” o operacions, seguien les instruccions de Jordi Pujol Ferrusola obrint les seves posicions bancàries a Andorra, gestionant els capitals eren “distribuïts” pel germà gran i prenent decisions per ocultar el patrimoni il·lícit. Josep Pujol Ferrusola també va fer transferències als germans en alguna ocasió, segons José de la Mata. També hauria creat estructures societàries “absolutament opaques” per moure capitals i ocultar-los Hisenda. Va ser imputat l’any 2015 i se’l vincula a la firma MT Tahat i a la Fundació Paty, del qual en seria el beneficiari final segons el jutge. Segons la defensa, tenia dos comptes en bancs andorrans amb un total de dos milions d’euros el 2017. L’Audiència Nacional vol que se’l jutgi pels delictes d’organització criminal, contra la hisenda pública, falsedat documental i frau fiscal.

Pere Pujol Ferrusola també s’inclou entre els germans que rebien ordre del primogènit per mantenir ocult el patrimoni familiar. El jutge també sosté que va fer transferències als seus germans de diners d’origen dubtós. Se’l vincula a la firma Clipperland, del qual n’era el beneficiari principal i única persona autoritzada a reclamar-ne els actius nets i els ingressos. Se’l va imputar l’any 2015 pel cas Pujol per estar involucrat en negocis del germà gran. Tenia també diners a Andorra i, segons la defensa, quan va esclatar l’escàndol va tancar es comptes que tenia i va regularitzar els diners a través del Banco de Madrid, pagant la multa corresponent. En els últims anys se l’ha relacionat amb ajudicacions suposadament irregulars. L’Audiència Nacional proposa jutjar-lo per organització criminal, frau i falsedat documental.
Marta Pujol Ferrusola

Marta Pujol Ferrusola també forma part dels germans que, segons el jutge, rebien ordres del primogènit i gestionaven capitals amb l’objectiu d’ocultar el patrimoni il·lícit. Se la vincula a la marca Doneran Foundation, on es van traspassar fons de comptes de Marta Pujol i de la qual ella n’era la beneficiària principal. Segons el jutge, era titular de tres comptes bancaris a Andorra des d’on s’anaven fent moviments de diners. L’any 2015 la Fiscalia va investigar la suposada contractació a dit de Marta Pujol com a arquitecta municipal de Sant Vicenç de Montalt, sense concurs públic. En una compareixença al Parlament, va assegurar que havia tingut coneixement de la “deixa” quan va morir el seu avi, i que no en va regularitzar la seva part per “por a no preservar l’anonimat”. Va rebre 12 encàrrecs de la Generalitat, dels quals només un va ser per concurs públic. José de la Mata proposa jutjarà per pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.
Mireia Pujol Ferrusola

Mireia Pujol Ferrusola, com la resta de germans, rebia instruccions de Junior per fer moviments i gestions per ocultar el patrimoni il·lícit de la família. El jutge la vincula amb la fundació Doral International, de la qual ella n’era la principal beneficiària. Era titular de diversos comptes bancaris a Andorra. Fisioterapeuta de professió, quan va comparèixer al Parlament es va acollir al dret a no declarar i no va respondre cap de les preguntes que li van fer els diputats en comissió. Segons la defensa, Mireia Pujol va tancar els comptes a l’estranger i va regularitzar els diners quan va esclatar l’escàndol de la deixa. L’Audiència Nacional proposa jutjar-la per pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Considerat el cervell financer de la família Pujol, Oleguer Pujol Ferrusola, el fill petit, és gestor immobiliari i s’ha dedicat bona part de la seva vida a gestionar diners d’inversors estrangers. Mai ha treballat a l’Administració. El 2014, la Fiscalia va confirmar que l’investigava per blanqueig de capitals en operacions immobiliàries per valor d’uns 3.000 milions d’euros. Algunes fonts el situaven aleshores com al centre dels negocis de la família, substituint el fill gran. Al Parlament, poc després que esclatés l’escàndol de la deixa, Oleguer Pujol va voler deixar clar que no era un evasor fiscal. El jutge José de la Mata el situa entre els germans que rebien ordres de Junior, tot i que Oleguer, com Josep i Pere, també havia fet transferències als seus germans. El jutge Santiago Pedraz també investiga el cobrament de comissions per part del fill petit en la peça sobre responsabilitat civil de la família, a part de la causa sobre l’origen del patrimoni. Segons la defensa, Oleguer va cobrar 2,5 milions en negre pero va regularitzar la situació amb Hisenda gràcies a l’amnistia fiscal de 2012. El fill petit també s’ha vist esquitxat pels anomenats papers de Panamà. L’Audiència Nacional proposa jutjar-lo per pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.
Oriol Pujol Ferrusola

L’únic fill que es dedicava formalment a la política i que havia estat assenyalat i promogut com a hereu d’Artur Mas a CDC, de la qual en va ser designat secretari general el 2012. El terratrèmol per “la deixa” de l’avi Florenci va arribar amb Oriol Pujol Ferrusola ja imputat pel cas de les ITV, un cas de tràfic d’influències i de concessions irregulars d’estacions d’ITV de quan era diputat al Parlament. Va ser condemnat a dos anys i mig de presó per corrupció i va entrar-hi el gener de 2019. Dos mesos després, obtenia el tercer grau. Pel que fa al cas Pujol, el jutge sosté que Oriol Pujol seguia les directrius del germà gran i tenia un compte a Andorra. Ell va negar-ho en seu parlamentària i va vincular la persecució contra la família amb el procés sobiranista. Segons la defensa, Oriol Pujol va fer que els diners de la deixa de l’avi Florenci els gestionés el germà gran. A l’espera de confirmar la data de judici, l’Audiència Nacional proposa jutjar-lo per pertinença a organització criminal, frau fiscal i falsedat documental.

CDC en va defensar inicialment la seva innocència i va “guardar” el seu càrrec, que accidentalment va ocupar Josep Rull. Amb el pas del temps, l’assumpció dels delictes i la desaparició del partit el seu rastre polític s’ha difuminat malgrat que manté contactes amb alguns dirigents.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (11-4-2021)

215 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: