ELS PUJOL ESPEREN UN JUDICI DESPRÉS DE 20 ANYS D’INVESTIGACIÓ

Fa anys que la família Pujol Ferrusola ha perdut l’aura d’intocable. El terratrèmol de 2014, amb la confessió de l’expresident, els va convertir en una nissaga imputada i la va allunyar del focus mediàtic amable. Ara, les notícies sobre els Pujol estan pràcticament sempre vinculades a les causes judicials pendents. Al juliol, el jutge José de la Mata va tancar finalment la instrucció de la peça principal, l’anomenat cas Pujol, que investiga l’origen de la fortuna familiar, i aquest dimarts ha resolt els últims recursos contra la interlocutòria que apuntava indicis per jutjar la família per organització criminal. Només falta resoldre la data del judici i la incògnita de si Marta Ferrusola podrà asseure’s al banc dels acusats. La demència que té diagnosticada, que es va agreujar amb un accident domèstic a Queralbs, farà que difícilment pugui ser jutjada. Aquest dimarts, l’Audiència Nacional ha confirmat la interlocutòria de processament.

El terratrèmol per “la deixa” de l’avi Florenci arribava amb Oriol Pujol ja imputat pel cas de les ITV i portaria problemes judicials en cascada a la resta de fills del clan. El jutge havia començat a investigar la família abans, el 2012, arran de la denúncia de l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. Vuit anys ha durat la instrucció. De la Mata va haver de demanar una pròrroga el 2019 per acabar de recollir tota la documentació i proves necessàries per deixar el cas a punt per al judici. Per casualitat o no, l’Audiència Nacional va comunicar el tancament de la instrucció contraprogramant l’escàndol dels negocis foscos de Joan Carles I.

En tot cas, i a l’espera dels escrits d’acusació, el jutge proposa jutjar Jordi Pujol, Marta Ferrusola, els set fills del matrimoni i una vintena més de persones per quatre delictes: organització criminal, blanqueig de capitals, frau fiscal i falsedat documental. Amb 90 anys, l’expresident manté el silenci tot i l’advertència que va deixar anar al Parlament el setembre de 2014: “Si vas segant la branca d’un arbre, al final cau tota la branca i tots els nius que hi ha. Després cauran tots! I haurà estat responsabilitat de tots els que han practicat aquest tipus de política!” El judici es preveu de cara a la tardor.

El patriarca. Amb 90 anys i apartat de la vida pública des de la famosa confessió l’any 2014, Jordi Pujol està considerat pel jutge com el cap del “clan”, juntament amb Marta Ferrusola i el fill gran, Jordi Pujol Ferrusola. La confessió de l’existència d’una “deixa” del seu pare, Florenci Pujol, a Andorra va confirmar les informacions publicades poc temps abans pel diari El Mundo i va suposar l’inici oficiós del cas Pujol, que ja havia començat dos anys abans, el 2012, amb la denúncia de l’exparella del primogènit, Victoria Álvarez, atiada pel PP i el PSC en el seu afany de destapar casos de corrupció relacionats amb CiU. El jutge, José de la Mata, va proposar jutjar la família pels delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, frau fiscal i falsedat documental.

En la interlocutòria, de més de 500 pàgines, el jutge considera que hi ha indicis que la família Pujol va formar “una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes. L’Audiència Nacional havia de resoldre al gener diversos recursos dels acusats contra aquesta última interlocutòria de De la Mata, però la decisió s’està allargant.

De moment no hi ha data pel judici i Pujol manté un silenci que ha trencat en comptades ocasions i intentant-se allunyar sempre de l’actualitat política. L’expresident, que té un despatx al carrer Calàbria, manté una activitat discreta i interlocució amb alguns intel·lectuals, periodistes i polítics del PDECat i de Junts.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (24-4-2021)

268 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: