ELS RECTORS FRENEN LA UNITAT DE LES UNIVERSITATS EN DEFENSA DELS PRESOS POL√ćTICS

El rector de la UB, Joan Elias, i la rectora de la UAB, Margarita Arboix, han hagut d’encaixar aquest divendres estoicament asseguts a la primera fila de l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra la subtil estirada d’orelles del president de la Generalitat, Quim Torra, pel silenci de les universitats catalanes davant l’exist√®ncia de presos pol√≠tics, alguns dels quals membres del col¬∑lectiu universitari.

“Per mi √©s una pres√≥ inadmissible que denunciar√© sempre i que m’agradaria que la comunitat educativa, tota la comunitat educativa, tamb√© la denunci√©s sempre”, ha advertit el president en la cloenda de l’acte d’inauguraci√≥ del curs 2019-20.

Era la cirereta d’una mat√≠ complicat en qu√® una convocat√≤ria aparentment protocol√†ria ja s’havia convertit en un acte de protesta marcat pel tancament dels doctorands a l’edifici per reclamar la millora de les seves condicions laborals. La protesta ha obligat a ajornar una hora l’acte i l’arribada del president.

“El talent necessita un entorn de llibertat”, ha advertit Torra en els darrers instants de la seva intervenci√≥ i despr√©s de reclamar el comprom√≠s de la universitat en la den√ļncia de l’empresonament dels independentistes. La refer√®ncia als presos ha estat fugissera, per√≤ suficient. El missatge no ha escapat a cap dels membres de la comunitat universit√†ria present a la sala. Tots ells coincidien en acabar l’acte en identificar clarament l’objectiu del dard.

Declaració unitària

Tot i que els claustres universitaris s√≠ han aprovat pronunciament reclamant la llibertat dels presos i denunciant la repressi√≥ de l’Estat, s’ha atribu√Įt a la intervenci√≥ dels rectors de les dues principals universitats catalanes la impossibilitat per aconseguir presentar p√ļblicament una declaraci√≥ conjunta de tots els centres.

Igualment, el passat mes de mar√ß, diferents col¬∑lectius universitaris van responsabilitzar Elies i Arboix d’impedir que el Consell Interuniversitari de Catalunya subscriv√≠s una declaraci√≥ de totes les universitats en suport dels acad√®mics que han estat encausats per haver format part de la Sindicatura Electoral.

Finalment aquell text nom√©s el va subscriure el secretari d‚ÄôUniversitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, que va llegir el document en el transcurs d‚Äôun acte sobre Comprom√≠s social de les Universitats. La declaraci√≥ se centrava a defensar ‚Äúels principis de llibertat, democr√†cia, just√≠cia i solidaritat‚ÄĚ i rebutjava l‚Äôenjudiciament penal de membres del professorat que complien un enc√†rrec del Parlament.

Diferents protestes organitzades contra l’empresonament dels l√≠ders independentistes tant a la UB com a la UAB han ensopegat tamb√© amb els l√≠mits imposats pels rectorats. Durant les darreres eleccions generals del mes d’abril, l’entusiasme de la UB en la retirada de lla√ßos grocs, que segons algunes fonts, va afectar fins i tot els despatxos de professors, va provocar les protestes al col¬∑lectiu universitari.

La preocupaci√≥ per desmarcar la universitat arriba fins a l’extrem que en un acte organitzat l’any passat a favor dels presos a la facultat de Geografia i Hist√≤ria de la UB es va fer desapar√®ixer en el darrer moment el logo de la Universitat sobre el qual s’hi havia dipositat un lla√ß groc.

Tamb√© a la UAB un acte organitzat a favor d’Oriol Junqueras va topar amb el veto del deganat d’Economia, tal i com va denunciar Agust√≠ Alcoberro a trav√©s de Twitter, la qual cosa va obligar a canviar el lloc previst i traslladar-lo a la facultat de filosofia i lletres.

Agusti Alcoberro
@AgustiAlcoberro
L’acte d’homenatge de la UAB al professor Oriol Junqueras ha hagut de canviar d’empla√ßament perqu√® ha estat prohibit pel deganat d’Economia i Empresa. N’hi ha que no volen una Universitat Aut√≤noma de Barcelona sin√≥ la Universidad Rey Felipe. #LlibertatPresosPol√≠tics

El toc d’atenci√≥ de Torra als rectors arriba a les portes d’una tardor complicada en qu√® est√† previst que es doni a con√®ixer la sent√®ncia del Suprem contra els responsables de l’1-O, davant la qual el president reclama una resposta contundent de la societat catalana. Tamb√© a les portes d’altres judicis vinculats al refer√®ndum i que impliquen membres de la comunitat universit√†ria, com la dels membres de la Sindicatura.
Informa:ELNACIONAL.CAT (7-9-2019)

256 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: